6 Mayıs 2018 Pazar

Makine Teknolojisi Alanı Kalıp Meslek Resmi Dersi Kalfalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. İmalatta makine ve makine kısımlarını tamamlayan, bunların gelişmesini ve daha yararlı olmalarını sağlayan, üretimi kolaylaştıran, özellikle bir işin yapılmasını mümkün kılan ve kaliteyi yükseltmek için hazırlanmış aparatlara …(iş kalıpları)… denir

2. I. Alt tabla (gövde), 
II. Kapak, 
III. Bağlama elemanları 
IV. Tamamlayıcı elemanlar 
V. Zımbalar Delme iş kalıplarını meydana getiren elemanlar yukarıdakilerden hangileridir? 
A) I ve II B) I, II ve III C) I, II, III ve IV D) Hepsi 

3.  Şablon tipi delme iş kalıpları 
 Plaka tipi delme iş kalıpları 
 Mengene tipi delme iş kalıpları 
 Halka tipi delme iş kalıpları 
Yukarıdakilerden kaç tanesi doğru olarak verilmiştir? 
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 

4. Aşağıdakilerden hangisi bir delme kalıbının tasarlanmasında ve yapılmasında mümkün olduğu kadar uyulması gereken kurallardan değildir? 
A) İş parçası delme kalıbının içerisine kolay ve hızlı bir şekilde konumlandırılmalıdır. B) İş parçası her hangi bir yerinden kalıp içerisine konulmalıdır. C) İş parçası kalıp içerisinde emniyetli olarak tespit edilmelidir. D) İş parçası kalıp içerisinden kolay ve çabuk alınabilmelidir.

5. Aşağıdakilerden hangisi iş parçasını kalıp içerisinde sabitlemek için kullanılan bağlantı metotlarından değildir? 
A) Elektro sistemlerle bağlama B) Mekanik sistemlerle bağlama C) Hidrolik sistemlerle bağlama D) Pnömatik sistemlerle bağlama

6. Kamlı bağlama işleminde kamın …(eksantriğinden)… faydalanılarak iş parçaları kolayca sıkılır ve çözülürler. 

7. Genellikle merkezleme elemanlarıyla birlikte iş parçasını cıvata ve somun yardımıyla kolayca tespit etmek için kullan elemanlara …(C Rondelası)… adı verilir.

8. (D) Delme yüksükleri biçim ve ölçü bakımından standardize edilmiş, matkap tarafından kolay aşındırılmaması için sertleştirilmiş elemanlardır. 

9. Delme yüksükleri ile iş parçası arasında bırakılacak boşluk ne kadar olmalıdır? 
A) Yüksük delik çapının 1/3 ’ ü kadar B) Yüksük delik çapı kadar C) Yüksük delik çapının 1/5 ’ i kadar D) Yüksük delik çapının iki katı kadar

10. Delme yüksükleri; sertleştirilebilen malzemelerden üretilmiş, kesici takımları yönlendiren parçalardır. Düz, faturalı ve değiştirilebilen tipleri standartlaştırılmıştır. Genellikle faturalı yüksükler kullanılmakla birlikte deliklerin birbirine yakın olma durumunda ……(düz yüksükler)….. kullanılır

11. (D) Bağlama sistemlerinde en çok aranan özellik, güvenilir olması ve seri bağlama – çözme sağlamasıdır. C – Rondelası da bu tip bir seri bağlama ve çözme sisteminde kullanılır.

12. Aşağıdakilerden kaçı bir imalat resminde bulunması gereken özelliklerdir? 
I. Bir makine parçasının biçimini anlatan yeterli görünüş, 
II. Parça boyutlarını gösteren ölçülerini, 
III. Kullanılan malzeme hakkındaki özellikleri, 
IV. Yüzey işleme işaretleri, 
V. Boyut, şekil ve konum toleransları, 
VI. Yazı alanını kapsamalıdır. 
A) I ve II B) I , II ve III C) II ,IV,V ve VI D) Hepsi

13. Bir makineyi meydana getiren birçok parçanın ayrı ayrı çizilmiş imalat resimlerine ……(detay resmi)…. denir. 

14. Teknik resimde görünüşlerle birlikte tamamlayıcı bilgilerin de bulunması gerekir. Tamamlayıcı bilgiler, resimlerin incelenmesini kolaylaştırmak için …(antet)….. denilen yazı alanında toplanır. 

15. İmalat resminde verilmiş alıştırma toleransları varsa bununla ilgili bilgiler imalat resmi antedinin sağ üst bitişiğine çizilen ……(tolerans antedi)….. yazılmalıdır. 

16. CAD’de katılara kalınlık atama işlemi aşağıdaki komutlardan hangisi ile yapılır ? 
A) Extrude B) Explode C) Rotate D) Dimension

17. (D) Subtract komutu katıları birbirinden çıkartmaya yarar. Komuta girer önce içerisinden katı çıkartılacak olan nesne (katı) seçilir. Entere basılır ve çıkarılacak katı / katılar seçilir. Komutu tamamlamak için entere basılır.

18. Döndürerek katı oluşturma işlemi için CAD’de ……(revolve)….. komutu kullanılır. Bu komut ile istediğimiz açı değerini (0º – 360º ) girerek döndürülmüş katı nesneler oluşturabiliriz. 

19. Bir yol belirleyerek çizeceğimiz profilleri bu yol boyunca uzatıp (süpürüp) katılar oluşturabiliriz. Bu yöntemle çizmiş olduğumuz profilin şeklinde katılar oluşturabiliriz. Bunun için temel şart, profil ve yolun ……(ayrı düzlemlerde)……. çizilmiş olması gerekir.

20. Katıların köşelerine kavis kırabilmek için CAD’ de aşağıdaki komutlardan hangisi kullanılır ? 
A) Chamfer B) Move C) Fillet D) Join

21. Katılarda et kalınlığı oluşturmak için CAD’ de …(shell)…. komutundan yararlanılır. Aynalama işlemi için de …(mirror)…. komutu kullanılır. 

22. CAD’ de dairesel çoğaltma işlemi için array komutu ile açılan pencerede …(polar array)....seçeneği, doğrusal çoğaltma işlemi için de …(rectangular array)…. seçeneği işaretlenir. 

23. Çizmiş olduğumuz görünüşleri hazırladığımız çizim sayfasına ……(insert)… komutunu kullanarak alırız. 

24. CAD’ de ölçülendirme aşağıdaki komutlardan hangisi ile yapılır ? 
A) Dimension B) Hatch C) Spline D) Sectionv

25. Aşağıdakilerden kaç tanesi doğrudur ? 
I. Linear : Doğrusal ölçülendirme 
II. Radius : Yarıçap ölçülendirme 
III. Diameter : Çap ölçülendirme 
IV. Angular : Açısal ölçülendirme 
V. Aligned : Hizalı ölçülendirme 
A) 1 B) 2 C) 4 D) 5

26. İş parçası kalıp içerisinde …(eksen çizgisi ile)…… çizgi ile çizilerek gösterilir.

27. I. Komple resimler makinenin montaj sırasını da belirttiğinden montaj resmi görevini görür. 
II. Komple resimlerde her parçanın diğer parçalarla olan ilişkisi resim üzerinde gösterilir. Gerektiğinde ilişkilerin daha iyi anlatılabilmesi için kesit görünüşler de çizilir. 
III. Komple resimlerde montaj sırasında gerekli olan birkaç önemli ölçü dışında ölçülendirme yapılmaz. Anlatıma önemli bir katkısı yoksa görünmeyen kenar çizgileri çizilmemelidir. 
Komple resimlerle ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur ?
 A) I ve II B) Yalnız III C) Hepsi D) Yalnız II 

28. (Y) Komple resimlere numara verirken şu şekilde bir sıralama yapılır. Ana montaj, organ, grup ve montaj numaraları aralarına tire ( - ) konularak yazılır. 

29. Bir kompleye veya bir komplenin gruplarına ait montaj resimlerinde ilke olarak bütünü veya grubu meydana getiren elemanları belirli bakımdan tanıtacak listeler bulunmalıdır. Bu listelere ……(parça listesi)… adı verilir.

30. CNC Freze tezgâhında genellikle kütük şeklinde olan …(prizmatik)…. parçalar işlenir. 

31. MasterCAM programının freze modülü aşağıdakilerden hangisidir ? 
A) Mill B) Design C) Lathe D) Wire 

32. MasterCAM programına diğer dizayn programlarından resim aktarmak için File menüsü altında yer alan ……(converters)…… komutu kullanılır. 

33. (D) İş parçası sıfır noktası olarak prizmatik parçalarda, genellikle köşe; silindirik parçalarda ise daire merkezi seçilir. 

34. Aşağıdakilerden kaç tanesi doğrudur ? 
I.Face : Düzlem yüzey frezeleme 
II.Contour : Çevre işleme 
III.Pocket : Cep boşaltma 
IV.Drill : Delik delme 
A) Yalnız I B) Yalnız III C) II ve IV D) Hepsi 

35. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ? 
A) Feed rate (İlerleme hızı) B) Plunge rate (Dalma hızı) C) Retract rate (Kesme hızı) D) Spindle speed (İş mili hızı) 

36. (D) Takım yolu parametrelerinin girildiği pencerede; kesici takımın iş parçasına olan konumu, işleme yöntemi, takım uç pozisyonu, ilerleme ve talaş miktarı gibi tanımlamalar yapılır.

37. MasterCAM programında oluşturduğumuz takım yollarının doğruluğunu (Simülasyon) görebilmek için ……(operations)…. Manager penceresinden …(verify)…… komutu gerekmektedir

38. Oluşturduğumuz takım yollarını Operations Manager penceresinde görebiliriz. Bu pencerede doğruluğunu (Verify) kontrol ettikten sonra, …(post)…. butonu tıklanarak NC veya NCI kodları üretilebilir. 

39. Çelik gibi çok sert ve işlenmesi zor olan malzemeler üzerinde açılması gereken delik ve kesme işlemleri için ……(tel erezyon)..… tezgâhı kullanılır. 

40. Tel erozyon tezgâhında kullanılacak elektrotun sahip olması gereken özelliklerden hangileri doğrudur? 
I.Elektriği iyi iletmeli, 
II.Yüksek erime noktası olmamalı, 
III.Yumuşak olmalı, 
IV.Isıyı iyi iletmeli, 
V.Talaş kaldırma oranı yüksek olmalıdır. 
A) I, II, III B) II ve III C) Hepsi D) I, IV ve V

41. Delme iş kalıpları, matkap tezgâhı veya bir başka delik açabilen tezgâha bir plaka aracılığı ile bağlanırlar. Bu plakaya kalıp gövdesi …(bağlama plakası)…. denir. 

42. Delme iş kalıplarında delme yüksükleri yerlerine sıkı geçmelidir. Bu işlem için ……(pres geçme)…… yapılması gerekir. 

43. (D) Sıkma elemanları bir delme iş kalıbında güvenli bağlamanın yanı sıra zamandan da tasarruf sağlar. 

44. (D) Konum ve pozisyon belirleme elemanlarından kollar ve sıkma tertibatları çalışma prensibine uygun monte edilmelidir. Birbiri üzerinde kayarak veya dönerek çalışan parçalar yağlanıp monte edilmelidir.

45. Bükülen parçanın açınım boyu aşağıdakilerden hangisine göre hesaplanır?
A) Orta eksen B) Tarafsız eksen C) İç eksen D) Dış eksen

46. Aşağıdakilerden hangisi geri esnemeyi engellemek için yapılmaz?
A) Bükme açısı artırılır. B) Germe bükme işlemi yapılır. C) Bükülecek parçanın haddeleme yönüne dikkat edilir. D) Zımba ucu iç bükey yapılır.

47. Aşağıdakilerden hangisi bükmede kuvvet uygulanınca ortaya çıkan etkenlerin tek tek veya birleşik olarak bükme şiddetine tesir eden etmenlerden değildir?
A) Malzeme kalınlığının artışı bükme şiddetini artırır. B) Bükme açısının artışı bükme şiddetini artırır. C) Bükme yarıçapının azaltılması bükme şiddetini artırır. D) Bükme açısının artışı bükme şiddetinde değişikliğe neden olmaz. 

48. Aşağıdakilerden hangisi geri esneme miktarının giderilmesinde uygulanmaz?
A) Bükme açısı artırılır. B) Germe (çekme) bükme kuvveti uygulanır. C) Zımba ucunun iç bükey yapılarak özellikle kalın parçaların bükülmesi esnasında uygulanabilir. D) Bükme açısı azaltılır.

49. Sac metal malzemeden kesilen parçaya arzu edilen şekli verme ve mukavemet kazandırma amacıyla yapılan kalıplama işlemine…(bükme).. denir.

50. (D) Kuvvetin uygulanması metal malzemenin bükülmesine (eğilmesine) sebep olurken; iç yüzeyler kısalmaya dış yüzeyler uzamaya çalışır.

51. (Y) Genellikle, normal tavlama işlemi görmüş malzemeler için bükme kavis yarıçapı (Rı), sac malzeme kalınlığına eşit alınmaz.

52. (D) Haddeleme yönüne dikkat edilmeden bükülen parça üzerinde çatlaklar oluşur.

53. (Y) Kalıbı oluşturan hareketli elemanlar arasındaki kalıcı boşluk, kalıplanan parçanın ölçü ve biçimine göre değişmez.

54. (D) Bükülen parçanın tarı boyunu bulabilmek için bükülen kısmın tarafsız eksen üzerindeki tam boyu hesaplanır. Bunun için bükme açısı, bükme kavis yarıçapı ve sac malzeme ka1ınlığının bilinmesi gerekmektedir.

55. (D) Bir sac parçanın açınımını çizebilmek için öncelikle bükülmüş olan sacın tarafsız eksene göre açınım boyu hesaplanmalıdır.

56. (Y) Bükülecek parçanın kalınlığı ve malzemesinin cinsi bükme kuvvetini etkilemez.

57. (Y) Bükülecek parçanın şekli zımba ölçülerini etkilemez.

58. (D) Kalıpta alt ve üst grubun aynı konumda hareket etmeleri bakımından kolonlar önemlidir.

59. (Y) Zımba, dişi kalıp, kolon, kolon burcu vb. malzemeler ısıl işleme tabii tutulmaz.

60. (D) Kalıp elemanlarının boyutlandırılması yapılırken, uygulanacak bükme kuvveti her zaman dikkate alınır.

61. (D) Parçayı kalıptan kolay ve hasarsız çıkarabilmek için uygun çıkarıcı, itici ve sıyırıcı sistemleri tasarlanır.

62. (Y) Kalıp parçalarının malzemeleri belirlenirken kalıp parçasının görevi önemsizdir.

63. (D) Dayamalar, yerleştirme elemanları zamandan ve işçilikten tasarruf etme yönüyle önemlidir.

64. (Y) Standart elemanlar seçmek ve kullanmak; kalıp maliyeti, zaman süreklilik bakımından önemsizdir.

65. (D) Teknik resim üzerinde parçalar, tek tek veya birlikte ele alınarak kalıbı bir bütün olarak incelememizi ve üretebilmemizi sağlayacak tüm bilgileri bize sağlamalıdır.

66. (D) Grup montaj resmi, çok sayıda gruptan oluşan komple kalıpların her grubunun ayrı çizilebildiği resimlerdir.

67. (Y) Komple resimlerde yazı alanı, gerekli bilgilerin verilmesi amacıyla iki ayrı bölümde ele alınır. Bunlardan birinci bölüm Başlık, ikinci bölüm ise Parça Listesi olarak adlandırılmaz.

68. (Y) Komple resmi oluşturan bütün parçalara montaj( takılma) sırasına göre numara verilmez.

69. (D) Komple bir sisteme ve detaylarına ait çizilen resimlere, birer resim numarası verilmelidir.

70. (D) İmal edilecek parça biçimine göre bükme kalıbı için ön taslak çalışması yapılır. Değerlendirme sonucunda imalat ve komple resim çizimine başlanır.

71. (Y) Standart makine elemanları seçmek ve kullanmak kalıp imalatında önemsizdir.

72. (Y) İmal edilecek parçaların daha iyi anlaşılması için çizimde kesitler alınmaz.

73. Aşağıdakilerden hangisi AutoCAD programında kaydet komutudur?
A) New B) Open C) Save D) Close

74. Operations manager (operasyon düzenleme) komutu ile hangi işlem yapılmaktadır?
A) Takım yolu oluşturulur. B) Katı simülasyon (benzetim) yapılır. C) Takım uç değerleri girilir. D) NC kodları üretilir.

75. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Main menü (ana menü) B) Tool paths (takım yolu) C) Job setup (iş düzenleme) D) Select corners (yüzey frezeleme) 

76. Aşağıdakileren hangisi operasyon çeşidi değildir?
A) Countour(profil çevresi) B) Drill(delik) C) Pocket(cep boşaltma) D) Face (yüzey frezeleme)

77. Aşağıdakilerden hangisi tel erozyonda kesme işlemi için gerekli olmaz?
A) Tel elektrot B) Yangın söndürme tüpü C) Dielektrik sıvı D) Elektrik akımı

78. Aşağıdakilerden hangisi tel erozyon temel eksenlerinden değildir?
A) X B) Y C) Z D) W

79. Aşağıdakilerden hangisi çıkarıcı sistemlerden değildir?
A) Dayamalar B) Yaylar C) Alt baskı parçaları D) Saplamalar

80. Aşağıdakilerden hangisi dayamaların görevidir?
A) İş parçasından talaş kaldırmak B) İş parçasını bükmek C) İş parçasının hareketini sınırlamak D) İş parçasını kalıptan çıkarmak

81. Aşağıdakilerden hangisi kalıp alt grup elemanı değildir?
A) Dayamalar B) Alt kalıp plakası C) Dişi bükme plakası D) Zımba tutucu

82. Aşağıdakilerden hangisi alt grup elemanıdır?
A) Çıkarıcı sistem elemanları B) Bükme zımbası C) Düşürücü sistem elemanları D) Bağlama sapı

83. Aşağıdakilerden hangisi bükme kalıbı üst grup elemanıdır?
A) Dişi bükme plakası B) Dayamalar C) Bükme zımbası D) Çıkarıcı sistem ve elemanları

84. Aşağıdakilerden hangisi kılavuz kolon ve burçlarının görevidir?
A) Kalıp alt ve üst grubunun tam eksende hareketini sağlar. B) İş parçasının kalıptan çıkmasını sağlar. C) Üst plakaya baskı kuvveti uygular. D) İş parçasını ortalar.

85. Aşağıdakilerden hangisi çıkarıcı sistemin görevidir?
A) Kalıbı prese bağlamak B) Bükme işlemini yapmak C) Zımba tutucuya baskı uygulamak D) Zımba üzerinde kalan iş parçasını çıkarmak

86. İş parçasına istenilen şekli veren üst grup elemanına ……(bükme zımbası)….denir.

87. Bağlama sapının ve zımba tutucu plakanın montaj edildiği parçaya …(kalıp üst plakası)… denir.

88. Kalıpların aynı eksende hareket etmesini sağlayan elemanlara …(kılavuz kolon ve burçları)…denir.

89. İş parçasının zımba üzerinden düşmesini sağlayan sisteme …(düşürücü sistem)….. denir.

90. Kalıbın prese bağlandığı kalıp üst grup elemanına……(bağlama sapı)….denir.

91. Bükme zımbasının bağlandığı parçaya……(zımba tutucu plaka)…..denir.

92. Kalıp bağlama sapı kalıbın …(ağırlık)…….merkezinde olmalıdır.

93. Düzgün biçim ve ölçüdeki silindirik yüzeyler üzerine açılmış helisel oluklara......(vida)..... denir.

94. Aşağıdakilerden hangisi vidanın elemanlarından biri değildir? 
A) Diş üstü çapı B) Adımı C) Diş dibi çapı D) Vida tarağı 

95. Parmaktaki diş sayısı 12 olan 1/2" parmak vidanın adımı kaç mm’dir? 
A) 2,4 B) 2,11 C) 12,56 D) 1,08 

96. Aşağıdakilerden hangisi profillerine göre vida çeşitlerinden değildir? 
A) Kare vidalar B) Trapez vidalar C) Dikdörtgen vidalar D) Üçgen vidalar 

97. Ölçü sistemlerine göre vidalar ......(metrik ve whithvorh).... olarak ikiye ayrılırlar. 

98. Tolerans anteti kâğıt üzerinde nereye çizilmelidir? 
A) Sağ üst köşeye B) Sol üst köşeye C) Ortaya D) Antetin üzerine sağ alt köşeye 

99. Aşağıdaki komutlardan hangisi iki boyutlu çizimi üç boyutlu hâle dönüştürmez? 
A) Extrude B) Revolve C) Mirror D) Swept 

100. Aşağıdaki komutlardan hangisiyle iki yüzey arasına katı oluşturabiliriz? 
A) Revolve B) Lofted C) Fillet D) Swept 

101. Aşağıdakilerden hangisini tıklayarak resmimize yüzey işareti koyabiliriz?
Cevap A şıkkı

102. Merkezleme pimi, aşağıdakilerden hangi ikisinin merkezlenmesinde kullanılır? 
A) Zımba tutucu ve üst plaka B) Kılavuz ve dişi plaka C) Kılavuz ve zımba tutucu plakası D) Zımba ve zımba tutucu plakası 

103. Aşağıdakilerden hangisinin yüzey işleme işareti diğerlerinden hassas olmalıdır? 
A) Dişi plaka B) Zımba tutucu C) Üst plaka D) Alt plaka

104. Aşağıdakilerden hangi ikisinin toleransı diğerlerinden daha küçüktür? 
A) Dişi plaka-alt plaka B) Dişi plaka-zımba C) Zımba-zımba tutucu D) Kılavuz plaka-zımba 

105. Aşağıdakilerden hangi ikisinden genellikle cıvatalar boş geçer ve vida diş dibi çapı çizilmez? 
A) Üst plaka-zımba tutucu B) Dişi plaka-kılavuz plaka C) Alt plaka-dişi plaka D) Kılavuz plaka-üst plaka 

106. Üst plakada en az kaç tane vida deliği olması gerekir? 
A) 4 B) 6 C) 5 D) 3 

107. İmalat resimlerinde aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? 
A) Yüzey işleme işaretleri B) Toleranslar C) Ölçüler D) Hepsi

108. Kalıp resimleri üzerinde gösterilmeyen teknik bilgiler, aşağıdakilerden hangi kısma yazılır? 
A) Tolerans B) Antet C) Sol üst köşe D) Sol alt köşe 

109. Çizim programlarında Montaj işlemine başlarken paket programdaki komutu aşağıdakilerden hangisidir? 
Cevap B şıkkı

110. Çizim programlarında Rotate komutu aşağıdakilerden hangi işlemi yapar? 
A) Kopyalama B) Hizalama C) Döndürme D) Kalınlık 

111. Çizim programlarında Move komutu aşağıdakilerden hangi işlemi yapar? 
A) Taşıma B) Aynalama C) Budama D) Uzatma

112. Çizim programlarında Mating komutu aşağıdakilerden hangi işlemi yapar? 
A) Çizgi B) Silme C) Patlatma D) Hizalama 

113. Birçok parçadan oluşan bir kalıbın, parçalarını birlikte, bir veya daha fazla görünüşle gösteren teknik resimlere …(komple resim)… denir. 

114. (D) Komple resimle; kalıp ve çizilen parça resimlerinin, kalıp içerisindeki yeri ve konumu görülür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder