12 Nisan 2018 Perşembe

Et ve Et Ürünleri İşleme Dalı Laboratuvar Tekniği Dersi Kalfalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Titrasyon işleminde ve belli hacimde sıvı alınmasında kullanılan cam malzemenin adı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Mezür B)Pipet C)Büret D)Erlen

2. Ayırma hunisi aşağıdaki işlemƖerden hangisini yapmak üzere kullanılır?
A) Katı-katı heterojen karışımƖarı birbirinden ayırmak için B) Katı-sıvı karışımƖarı birbirinden ayırmak için C) Sıvı-sıvı homojen karışımƖarı ayırmak için D) Sıvı-sıvı heterojen karışımƖarı ayırmak için 

3. Saat camı nerelerde kullanılır?
A) Beherlerin üzerine kapak olarak kullanılmalıdır. B) Bazı katıların bek alevi üzerinde ısıtılmasında kullanılır. C) Kurutma ve kristallendirme işlemƖerinde kullanılır. D) Kaynatma işleminde kullanılır.

4. VakumƖu süzme işleminde kullanılan cam malzeme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Buchner hunisi B) Puar C) Nuçe erleni D) Desikatör

5. Kromik asit çözeltisi hazırlanırken kullanılan kimyasalın adı nedir?
A) Potasyum dikromat B) Potasyum permanganat C) Potasyum klorat D) Potasyum hidroksit

6. Fabrika ve fırınlarda kullanılan sıcaklığı 1600 °C’ye kadar çıkabilen termometre aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alkollü termometre B) Porselen termometre C) Metal termometre D) Cıvalı termometre

7. Katı kimyasalların öğütülmesinde kullanılan araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Porselen havaneli B) Porselen kroze C) Porselen kapsül D) Gooch krozesi

8. Etüv aşağıdaki işlemƖerin hangisinde kullanılmaz?
A) Isıtma işleminde B) Uygun mikroorganizmaların üremesinde C) Sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemƖerinde D) Kek ve börek yapımında 

9. Aşağıdaki cam malzemeden hangisi titrasyon işleminde kullanılır?
A) Beher B) Deney tüpü C) Baget D) Erlen

10. Beher cam malzemesi aşağıdaki işlemƖerin hangisinde kullanılmaz?
A) Maddelerin karıştırılmasında B) Çözeltilerin aktarılmasında C) Kristallendirme işleminde D) Cam bardak olmadığında laboratuvarda çay içmek için kullanılır

11. Süzgeç kâğıtları …(siyah, mavi ve beyaz bant)…..olmak üzere üç çeşittir.

12. Süzgeç kâğıt ve pamukları …(derişik asit ve bazlar)……tarafından tahrip olabilir.

13. Bir süspansiyondaki katı taneciklerin ayrılması için karışım, bir huni içine yerleştirilen süzgeç kâğıdından geçirilir. Bu işleme …(süzme)…denir.

14. Cam boru hızlı çekilirse …(keskin)…ve..(kısa)… yavaş çekilirse …(uzun)…bir uç elde edilir.

15. Süzgeç kâğıtlarının üstün yanları …(ucuz olmaları)….ve …(kolayca temin)….edilebilmeleridir.

16. Süzgeç kâğıtlarını ……(yakarak).. analiz edilecek çökeleği sabit tartıma getirebiliriz.

17. Süzgeç kâğıdının yüksekliği huni ağzından …(1 cm)…….aşağıda olmalıdır.

18. Ayrımsal damıtma işemƖerinde kullanılan içi cam baget parçaları ile dolu olan başlığa …(fraksiyon başlığı)….denir.

19. Kaynama noktaları farklı sıvıların birbirinden ayrılması işlemƖerinde kullanılan cam malzeme ……(damıtma)……balonudur.

20. Yoğunlaşarak karışımdan ayrılmış sıvıyı toplamak amacı ile kullanılan cam malzemenin adı ……(toplama)….. başlığıdır.

21. Altı düz olan balonların kullanım alanları aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Süzme işleminde kullanılır. B) Toplama kabı olarak kullanılır. C) Heterojen karışımƖarı saklamak için kullanılır. D) Renkli çözeltilerin hacimƖerinin ölçümünde kullanılır.

22. Asit tabancası ile işlem yaparken sıcaklık dakikada kaç derece artmalıdır?
A)4 B)8 C)2 D)4

23. İki ya da üç ağızlı balonlar hangi durumƖarda kullanılır?
A) Karıştırma, ekleme ve gaz geçirme gibi işlemƖerin aynı anda yapılması gerektiği durumƖarda B) Basınçlı süzme işlemƖerinde C) Toplama kabı olarak D) Kristallendirmede

24. Temper cam nedir?
A) Güvenlik camı B) Temiz, kirlenmeyen cam C) Mikroskop camı D) Adi cam

25. Baget nerelerde kullanılmaz?
A) KarışımƖarın hazırlanmasında B) Süzme işlemƖerinde C) Kristalizasyon işleminde D) L şeklinde cam boru ihtiyacı olduğunda 

26. Pastör pipeti hangi malzemeden yapılmıştır?
A)Metal B)Plastik C)Cam D)Porselen

27. Balonjojede genellikle çalışılması gereken sıcaklık kaç derecedir?
A)25 B)30 C)20 D)45

28. Kaynama taşı ne için kullanılır?
A) Kaynayan madde ile etkileşime girip daha hızlı ürün vermesi için B) Düzenli bir kaynama gerçekleşmesi için C) Kaynama sırasında güzel bir görüntü elde etmek için D) Kaynama sıcaklığını düşürmesi için

29. Nuçe erleni hangi işlemde kullanılır?
A) VakumƖu süzme işleminde B) Her türlü süzme işlemƖerinde C) Çözücüsü fazla olan katı-sıvı karışımƖarı süzmede D) Çok sıcak çözeltilerin süzülmesinde

30. Ayırma hunisi hangi tür karışımƖarı ayırırken kullanılır?
A)Katı-sıvı B)Katı-katı C)Sıvı-sıvı D)Sıvı-gaz

31. Hangisi desikatör içine konulan nem çekici maddelerden değildir?
A) Sülfürik asit B) Silikajel C) Kalsiyumklorür D) Palladyumda hidrojen

32. Bunzen bekinde gaz kaçağı olup olmadığı nasıl kontrol edilir?
A) Yakınına çakmak getirip yakarak B) Sabun köpüğü ile C) Koklayarak D) Pencere camı açık çalışılarak

33. Kral suyunda hangi asitler vardır?
A) Hidroklorik asit-Nitrik asit B) Sülfürik asit-Hidroflorik asit C) Hidroklorik asit-Perklorik asit D) Sülfürik asit-Hidroklorik asit

34. Kül etme işleminde aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
A) Cam kroze B) Porselen kroze C) Süzgeçli kroze D) Petri kutusu

35. Kristalizuvar ne işe yarar?
A) Soğutmaya B) Cam kapları yıkarken bulaşık leğeni yerine C) Gaz toplama işleminde D) Kristallendirme

36. Yağlı malzemelerin temizlenmesinde aşağıdaki temizleme çözeltilerinden hangisi en çok kullanılır?
A) Kromik asit B) Seyreltik hidroklorik asit C) Kral suyu D) Derişik nitrik asit

37. Laboratuvarlarda niçin saf su kullanılır?
A) Kimyasallarla tepkimeye girmediği için B) İçerisinde herhangi bir madde içermediği için C) Analiz sonuçlarının hatalı çıkmasını önlediği için D) Hepsi

38. Aşağıdaki cam malzemelerden hangilerinde ısıtma işlemi yapılmamalıdır?
A) Erlen ve beher B) Balon ve tüp C) Pipet ve balonjoje D) Kroze

39. Kimyasallarla sterilizasyonun mekanizması; mikroorganizmaların …………… ………….. işlevlerini bozmaları, proteinleri ………………….etmeleri, …………………. aktivitelerini bozmalarıdır.
A) Hormonal aktivite, denatüre, kimyasal B) Stoplazmik zar,Dehidre,hormonal C) Sitoplazmik zar, denatüre, enzim D) Hormonal aktivite, Dehidre, enzim

40. Cam malzemelerin üzerinde deterjan kalıntısı olup-olmadığı, cam malzemeler, henüz ıslakken üzerlerine ………… ……………. …………… damlatılarak tespit edilir.
A) %0,04‟lük bromtimol mavisi B) %4‟lük bromtimol mavisi C) % 0,4‟lük bromtimol D) % 0,004‟lük bromtimol mavisi

41. Otoklavda sterilizasyonla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Isı ve süre içine konan malzemelerin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. B) Mikrobiyolojik analiz sonrası uygulanan sterilizasyonda ısı ve süre daha fazladır. C) Isı ne kadar yüksekse sürenin de aynı oranda uzatılması gerekir. D) Bu yöntemle ısıya dayanıklı kontamine materyaller steril edilirler.

42. Kimyasal madde kullanılarak yapılan sterilizasyonla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) % 95 lik alkolde %1‟lik formaldehit 18 saat süreyle uygulanır. B) %6 -25 stabilize hidrojen peroksit 6 saat süreyle uygulanır. C) Sıvı maddeler içerisine % 1 oranında timol konularak yapılır. D) %70 izopropil alkoldeki %2 gluteraldehit eriyiği kullanılır.

43. Laboratuvar araçlarının yıkanması ile ilgili olarak yanlış olan ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mümkünse yıkama işleminin tüm aşamalarında saf su veya demineralize su kullanılmalıdır. B) Yıkamada kullanılan saf su veya demineralize su deterjanın etkinliğini azaltır. C) Deterjan kalıntısı analizlerde mikroorganizma üremesini engelleyebilir. D) Sudaki mineral kalıntıları analiz sonucu olumsuz etkileyebilir

44. (D) Hidrojen peroksitin buharı çok sporosittir.

45. (D) Sterilize edilmemiş kontamine atıklar biyolojik atık grubuna dahildir.

46. (Y) Pipetlerden deterjan ile çıkmayan organik kalıntılar ovucu tozlarla temizlenmelidir.

47. (D) Yıkanmış araçların üstünde ve dibinde kalan suya havadan mikroorganizma bulaşabilir.

48. (Y) Yıkanmış araçlara bromtimol mavisi damlatıldığında renk oluşmaması deterjan kaldığının göstergesidir

49. Malzeme ve yüzeylerin deterjan ve enzimatik ürünlerle silinerek ve/veya yıkanarak kirlerden (organik ve inorganik materyaller) arındırılmasına …………………denir.
A) Sterilizasyon B) Dezenfeksiyon C) Tindalizasyon D) Temizlik

50. Sadece cansız yüzeylerin dezenfeksiyonu amacıyla kullanılan kimyasal maddelere ……………….denir.
A) Antiseptik maddeler B) Dezenfektan maddeler C) Klorlu maddeler D) Sterilizan maddeler.

51. Aşağıdakilerden hangisi dezenfektanların etkisini azaltan faktörlerlerden değildir.
A) Organik madde varlığı B) Yoğun sayıda mikroorganizmaların bulunması C) Yüzeylerin yeterince nemli olmaması D) Yanlış konsantrasyon

52. Dezefeksiyon amacıyla alkol kullanımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.
A) Alkollerin sporlara etkisi yoktur. B) Alkol saf olarak kullanılmalıdır. C) Alkoller temiz bir yüzey için kullanılabilir. D) Alkol+deterjan daha etkilidir.

53. Yer temizliği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Temizlik, kirliden temize doğru yapılır. B) Temizlik maddeleri ve dezenfektanlar birbiri ile karıştırılmaz. C) Kuru süpürme, yapılmaz. D) Laboratuvar zeminindeki kaba kirler çekçek ile temizlenir

54. Dezenfektanlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Mikroorganizmaların hücre zarını etkilemezler. B) Hücre proteinleri üzerinde etkileri yoktur. C) Enzimlerin aktivitesini etkilemezler. D) Mikroorganizmaların sporlarını etkilemezler.

55. (Y) Dezenfeksiyon seçimi için maliyet analizi önemli bir konu değildir.

56. (D) Dezenfeksiyonun amacı hastalık etkenlerinin etrafa yayılmasına ve bulaşmasına engel olmaktır.

57. (Y) %10‟luk virkon solüsyonu mikrobiyoloji laboratuvarında dezenfektanlı küvet hazırlamada kullanılır.

58. (D) Lizol çeşitli fenol bileşiklerinin bir sabun çözeltisi ile karışımını içerir.

59. Aşağıdakilerden hangisi, numune alma işlemi ile başlayan ve partinin istenilen özelliklere uygunluğunu kontrol etmek için yapılan işlemlerin tümüne verilen addır?
A) Gıda kontrolü. B) Muayene ve analiz işlemleri. C) Numune alma işlemi. D) Gıda muayene. E) Hiçbiri.

60. Aşağıdakilerden hangisi, gıdanın içeriğini oluşturan karbonhidrat, vitamin, protein yağ, mineral madde, katkı ve renk maddesi gibi maddeleri tespit etmek amacıyla gıdalardan alınan numune çeşididir?
A) Duyusal. B) Fiziksel. C) Kimyasal. D) Serolojik. E) Mikrobiyolojik.

61. Aşağıdakilerden hangisi, numunenin alındığı parti ve kitleden numune ile birlikte alınan, itiraz ve ihtilâflı durumlarda kullanılmak üzere, iş yeri yetkilisine bırakılan numunedir?
A) Numune. B) Analiz. C) Gıda numunesi. D) Şahit numune. E) Paçal numune.

62. Aşağıdakilerden hangisi, üretim esnasında proses kontrolü için alınan gıda numunesidir?
A) Fabrika numunesi B) Şikâyet numunesi. C) Periyodik numunesi. D) Epidemiyolojik numunesi. E) Kalite kontrol numunesi.

63. Aşağıdakilerden hangisi, gıdaların içine bir şey karıştırıp saflığını bozmak anlamına gelir? A)Taklit. B)Tağşiş. C)Tağyir. D) Hile. E) Hiçbiri.

64. Aşağıdakilerden hangisi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların özelliklerini ve miktarını belirleyen analiz yöntemidir?
A) Nutrisyonel. B) Fiziksel. C) Organoleptik. D) Mikrobiyolojik. E) Kimyasal.

65. Aşağıdakilerden hangisi, sıvı gıdalardan mikrobiyolojik numune alınırken yapılması gereken uygulamalardan biri değildir?
A) Gıda, önce karıştırılarak homojen hale getirilir. B) Uygun steril bir materyal (genellikle pipet) kullanılır. C) Olabildiğince hızlı numune alınır. D) Küçük paket içinde ise genellikle orijinal ambalajı ile alınır. E) Üst kısımlar steril bir kaşıkla uzaklaştırılır ve olabildiğince orta kısımdan örnek alınır. 

66. Aşağıdakilerden hangisi, mikrobiyolojik gıda numunesi alınırken saha koşullarında malzeme, araç ve gerecin steril edilmesi için kullanılan en uygun yöntemlerdendir?
A) 121º C „da 15 dakika süre ile otoklavda tutulur. B) Gaz odalarında sterilizasyon yapılır. C) % 70‟lik alkol içine daldırılıp çıkarılır ve sonra yüzeye bulaşan alkol yakılır. D) Hava sirkülasyonu bulunmayan bir etüvde 170 º C „da 30-60 dakika tutulur. E) Hacminin 4 katı su ile seyreltilmiş çamaşır suyu ile sterilize edilebilir.

67. Aşağıdakilerden hangisi, numune alma aşamalarındandır?
A) Numune miktarının belirlenmesi. B) Numune alma planının yapılması. C) Numunenin alınması. D) Numunenin laboratuvara uygun koşullarda gönderilmesi. E) Hepsi. 

68. Aşağıdakilerden hangisi, dondurulmuş gıdaların mikrobiyolojik analizleri yapılıncaya kadar muhafaza edilme yöntemidir?
A) Derin dondurucuda -18°C‟de. B) Oda sıcaklığında. C) Soğukta 0-4°C‟de. D) % 70‟lik alkol içinde . E) Çözündürüldükten sonra buzdolabında.

69. Aşağıdakilerden hangisi, gıda maddesinden numune alırken doldurulması gereken tutanak suretidir?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

70. Aşağıdakilerden hangisi, aynı koşullarda ve zamanda üretilen, aynı boy, tip ve ambalajdaki ürün örnekleri veya ambalajları topluluğuna verilen addır?
A) Numune. B) Şahit numune. C) Parti. D) Parti büyüklüğü. E) Alt parti.

71. Aşağıdakilerden hangisi, et ürünlerinin hangi tür hayvan etlerinden yapıldığını tespit etmek için uygulanan analiz yöntemidir?
A)Serolojik. B) Histolojik. C) Kimyasal. D) Nütrisyonel. E) Mikrobiyolojik.

72. Gıdalardan mikrobiyolojik numune alınırken aşağıdakilerden hangisinin yapılması uygun değildir?
A) Gıda kapları ve kullanılan araç ve gereçler sterildir. B) Mikrobiyolojik analizler için orijinal ambalâjlar tercih edilir. C) Alınan numunelerde tehlike konusu mikroorganizmanın muhafaza esnasında yok olmaması için tedbir alınır. D) Seçilen ambalâjlar veya sondayla alınan numuneler karıştırılır, harman edilir ve homojenleştirilir. E) Küflenebilecek, kokacak ya da ekşiyecek gıda maddelerinden alınacak numuneler plastik torba, kap veya paslanabilecek teneke kaplara konulur.

73. Aşağıdakilerden hangisi, güvenilirliğinden kuşku duyulan ve analiz edilmek üzere numune alınan gıda maddelerine yapılacak doğru işlemdir?
A) Analiz sonucu beklenmeden tutanakla imhası yapılır. B) Üretici veya satıcısı hakkında yasal işlem yapılır. C) Mühür altına alınarak, yediemine teslim edilir. D) Örnek alınır, satışına müsaade edilir. E) Hiçbir işlem yapılamadan numune laboratuvara gönderilir.

74. Aşağıdakilerden hangisi, parti veya alt partiden alınan inkremental numunelerin birleştirilmesi ile elde edilen numune çeşididir?
A) Paçal numune. B)Şahit numune. C) Fabrika numunesi. D) Numune ünitesi. E) Laboratuvar numunesi.

75. Aşağıdakilerden hangisi, numune alma planı uygulama aşamalarından değildir?
A) Ambalaj büyüklüğü net miktar olarak belirlenir. B) Parti büyüklüğü belirlenir. C) Şüpheli ve tartışmalı durumlarda Denetleme Seviyesi-II‟ye göre numune alınır. D) Numunelerin ayrılması için uygun kodlar veya tanıtıcı işaretlerin verilir. E) Depo ve üretimden rastgele numune alınır. 

76. Aşağıdakilerden hangisi, mikrobiyolojik gıda muayenesi yapılırken dikkat edilecek hususlardan biri değildir?
A) Gıda numunesi hariç her şey sterildir. B) Kontrol elemanı, gıda muayenesi esnasında koruyucu tedbir alır. C) Gıda numunesi alınır alınmaz kısa zamanda muayene yapılır. D) Gıda numunesi uygun şekilde ambalajlanır ve mühürlenir. E) Gıda maddesi steril edilerek alınır. 

77. I. Örneğin alınması
II.Örneğin analize hazırlanması
III.Örnek miktarının belirlenmesi
IV.Örneğin laboratuvara getirilmesi
Aşağıdakilerden hangisinde, bir gıdadan mikrobiyolojik numune alma aşamaları doğru sıralanmıştır?
A) I, II, III, IV B) III, I, IV, II C) IV, III, II, I D) I, III, II, IV E) IV, III, II, I

78. Aşağıdakilerden hangisi, mikrobiyolojik numune sonuçları değerlendirilirken esas alınmalıdır?
A) Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri B) Türk Ceza Yasası C) Umumi Hıfzısıhha Kanunu D) Belediye Kanunu E) Gıdaların Üretimi Tüketimi Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

79. Hijyen ve sağlık koşullarını oluşurma ve bu koşulları devam ettirme işlemlerine ……(sanitasyon)….. denir.

80. Derimizin kir ve salgılardan arındırılması için her gün veya iki günde bir, en geç …(hafta)….da bir defa yıkanılmalıdır.

81. Ellerde kesik, yara ve benzeri durumlar varsa bunların üzeri ancak …(su gçirmez).. bir bant ile kapatıldıktan sonra laboratuvarda çalışılmalı, aksi takdirde çalışılmamalıdır.

82. Asitler sulandırılırken daima ……(suyun üzerine asit)….. yavaş yavaş eklenmelidir.

83. Laboratuvarda bulunan argon, azot, amonyak ve benzeri tüpler mutlaka …(vana)…dan açılıp kapatılmalıdır.

84. Çalışma esnasında mikroorganizma bulaşması (kontaminasyon) durumunda önlük hemen temizi ile ……(değiştirlmesi).. gerekir.

85. Üzerinde ......(etiket)..... olmayan kimyasal maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

86. Zehirli ve tahriş edici çözeltiler, pipete ağız yolu ile çekilmemeli bu işlem için .....(puar)...... kullanılmalıdır.

87. Laboratuvar çalışmalarında sonuçlar mutlaka ....(kayıt)..... edilmelidir.

88. Laboratuvar çalışmaları bittikten sonra eller mutlaka .....(sabun).... ile yıkanmalıdır.

89. Bir bilim dalı veya çalışma alanı bünyesinde, çeşitli alet ve cihazlar kullanılarak deneysel çalışmalar, testler, analiz ve gözlemlerin yapıldığı yerlere ……(laboratuvar)… denir.

90. Laboratuvar idari ve analiz yapılan bölümleri birbirlerinden ....(ayrı)..... olacak şekilde planlanmalıdır.

91. Enstrümantal cihazlarla yapılan analizlerde .....(numune hazırlama).... ile cihazların bulunduğu alan ayrı planlanmalıdır.

92. Duvar, tavan ve tabanlar kolayca temizlenebilir ve gerektiğinde .....(dezenfekte)..... edilebilir özellikte malzemelerle kaplanmalıdır.

93. Tezgâh üzerleri yüksek aşındırıcılığa sahip asitlerle çalışıldığından ......(seramik)...... ile kaplı olmalıdır.

94. …(çeker ocak)….. çalışma alanında oluşan asit buharı, ısı, proses aroması gibi gazları uzaklaştırmak amacıyla kullanılır.

95. 0 °C'den düşük parlama noktası ve 35 °C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı hâldeki maddeler ile oda sıcaklığı ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz hâldeki maddelere genel olarak hangi isim verilir?
A) Çok kolay alevlenir madde B) Aşındırıcı madde C) Alerjik madde D) Mutajen madde

96. Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde, kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen maddelere genel olarak hangi isim verilir?
A) Toksik madde B) Kanserojen madde C) Aşındırıcı madde D) Mutajen madde

97. Cıva herhangi bir şekilde bir yere dökülürse ne yapılmalıdır?
A) Süpürge ve kürek kullanılarak alınmalıdır. B) Vakum ya da köpük tipi sentetik süngerlerle toplanmalıdır. C) Bezle silinmelidir. D) Elle toplanarak uygun kaba konmalıdır.

98. Kimyasal maddelerin etkilerinden korunmak amacıyla laboratuvarda çalışanlar mutlaka ......(önlük).... giymeli ve gerekli olduğu sürece eldiven kullanmalıdır.

99. Di etil eter, aseton, benzen, etil alkol gibi yanıcı maddelerle çalışırken bunların yakınında .....(alev)..... bulunmamasına dikkat edilmelidir.

100. Nitrik asit gibi ......(yükseltgen)...... asitler, asetik asit gibi organik asitlerden uzakta depolanmalıdır.

101. Kimyasal madde depolama yönteminde ……(sınıf kodu)…. kullanılmalıdır.

102. Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişilere sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar o andaki hasta veya kazazedenin durumunun daha kötüye gitmesini önlemek için mevcut imkânlar ile yapılan yardıma ne ad verilir?
A) Tıbbi yardım B) Hasta yardımı C) İlk yardım D) Güvenlik önlemi

103. Aşağıda verilen malzemelerden hangisi ecza dolabında bulunmaz?
A) Gazlı sargı bezi B) Üçgen sargı bezleri C) Flaster D) Asitler 

104. Aşağıdakilerden hangisi yaralarda hiçbir zaman kullanılmaması gereken malzemelerden değildir?
A) Pamuk B) Kâğıt mendil C) Peçete D) Gazlı bez 

105. Vücuda girdikten sonra özelliğine göre yerel veya genel hasar meydana getirerek vücut organlarının faaliyetlerini bozan maddelere ne denir?
A) Kimyasal madde B) Patlayıcı madde C) Zehir D) Radyoaktif madde

106. Zehirlenmede zehir merkezini aramadan hangi bilginin alınması gereksizdir?
A) Zehirlenmenin oluş zamanı B) Zehirli maddenin prospektüsünün olup olmadığı C) Zehrin ne kadar içildiği D) Zehirlenin adı ve soyadı

107. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüne ....(hijyen)... denir.

108. Laboratuvar zemini .....(kimyasala)..... karşı dayanıklı kaplama ile kaplanmalıdır.

109. .........(Çeker ocaklar).., çalışma alanında oluşan asit buharı, ısı, proses aroması gibi gazları uzaklaştırmak amacıyla kullanılır.

110. Laboratuvardaki pis su tesisatı .....(antiasit).... özellikte olmalıdır.

111. Aşağıdakilerden hangisi laboratuvarda kullanılan koruyucu malzemelerden değildir?
A) Önlük B) Baret C) Koruyucu gözlük D) Eldiven

112. Aşağıdakilerden hangisi laboratuvarlarda uyulması gereken kurallardan değildir?
A) Zehirli gazlar ile çeker ocaklarda çalışılmalıdır. B) Kimyasal reaksiyonlar devam ederken ağzı açık deney tüpü veya kap içinde ısıtma yaparken üstten bakılmamalıdır. C) Çalışma sonunda sonuçlar dikkatli bir şekilde kaydedilmelidir. D) Çalışmalar bittikten sonra malzemeler temizlenmeden bırakılmalıdır.

113. Atmosferik oksijen olmadan da ani gaz yayılımı ile ekzotermik reaksiyon verebilen ve/veya kısmen kapatıldığında ısınma ile kendiliğinden patlayan veya belirlenmiş test koşullarında patlayan, çabucak parlayan katı, sıvı, macunumsu, jelatinimsi hâldeki maddelere genel olarak hangi isim verilir?
A) Kanserojen madde B) Aşındırıcı madde C) Alerjik madde D) Patlayıcı madde

114. Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kanser oluşumuna neden olan veya kanser oluşumunu hızlandıran maddelere genel olarak hangi isim verilir?
A) Çok kolay alevlenir madde B) Kanserojen madde C) Alerjik madde D) Patlayıcı madde

115. Aşağıdakilerden hangisi kimyasallar ile güvenli çalışma kurallarından değildir?
A) Kimyasal maddeler elle tutulmamalı ve cilde teması önlenmelidir. B) Asit suya azar azar ilave edilmelidir. C) Benzin, eter ve karbon sülfür gibi çok uçucu maddeler ile açık alevde çalışılmalıdır. D) Tüp içinde sıvı maddeleri ısıtırken tüp sürekli çalkalanmalıdır.

116. Kimyasal maddelerin birbirleriyle reaksiyona girerek yangına veya şiddetli patlamalara yol açabilen ve toksik ürünler oluşturabilen maddelere ne ad verilir?
A) Geçiş elementleri B) Geçimli kimyasal C) Geçimsiz kimyasal D) Toprak metaller

117. Aşağıdakilerden hangisi yaralarda kullanılan malzemelerdendir?
A) Gazlı bez B) Pamuk C) Kâğıt mendil D) Peçete

118. Saydam olmayan sıvılarda okuma nasıl yapılır?
A) Sıvı yüzeyinde oluşan kavisin alt sınırının gösterdiği değer okunur. B) Sıvı yüzeyinde oluşan kavisin üst sınırının gösterdiği değer okunur. C) Sıvı yüzeyinde oluşan kavisin tam ortası okunur. D) Hepsi

119. Yapılan analizlerin doğruluğunu ve duyarlılığını artırmak için en az iki örnekle yapılan çalışma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kör deneme B) Paralel belirleme C) Şahit deneme D) Hepsi

120. Derişik asit ve zehirli gazlarla yapılan çalışmalarda …(gaz maskesi)… kullanılmalıdır.

121. Hazırlanan çözeltilerin üzerine ……(adını)…. ve …(konsantrasyonunu)… belirten etiketler yapıştırılmalıdır.

122. Zehirli ve yakıcı çözeltiler pipetle alınırken ……(puarla)… çekilmelidir.

123. Seyreltme ve belirli hacimde çözelti hazırlama işlemlerinde …(balon joje)……kullanılır.

124. …(Baget)… sıvı aktarma ve karıştırma işlemlerinde kullanılan içi dolu cam çubuklardır.

125. Kelebek, kıskaç, halka gibi malzemelerin tutturulması amacıyla …(spor).. kullanılır.

126. Bir çözeltideki katı maddeleri sıvı kısımdan kabaca ve çabuk ayırmak amacıyla …(santrifüj)…. kullanılır.

127. Büret ve pipetleri kullanmadan önce …(sıfır)……. ayarı yapılmalıdır.

128. Permanganat çözeltisinin kapta bıraktığı kahverengi kirliliği gidermek için …(derişik hidroklorikasit)…… kullanılır.

129. Kör denemede genellikle örnek yerine ……(saf su)….. kullanılır

130. Aşağıdakilerden hangisi laboratuvarda çalışma kurallarından biri değildir?
A) Kimyasal maddelere elle dokunulmamalı. B) Kullanılacak maddenin kokusuna bakılmak istendiğinde yüze yaklaştırılmalıdır. C) Laboratuvarda yüksek sesle konuşulmamalı. D) Kimyasal maddelerin tadına bakılmamalı.

131. Zehirli kimyasal atıklar nereye dökülmelidir?
A) Özel şişelere B) Lavaboya C) Toprağa D) Hepsi

132. Aşağıdakilerden hangisi çalışma öncesi kişisel analiz hazırlıklarından biri değildir?
A) Analiz föyünü dikkatli okumak B) Analizde kullanılacak araç – gereç ve kimyasalların listesini yapmak C) Kimyasal maddelerin etiketlerini okumak D) Tartım ve sayısal değerleri not etmek için küçük kağıt parçaları hazırlamak 

133. Birbirine karışmayan sıvıları ayırmada ve ekstraksiyon işlemlerinde hangisi kullanılır?
A) Huni B) Destilasyon balonu C) Ayırma hunisi D) Erlen

134. Işıktan etkilenen reaktifler nerede saklanır.?
A) Balon jojede B) Saydam şişelerde C) Koyu renkli şişelerde D) Balonda

135. Pipetler acil kullanılacaksa aşağıdakilerden hangisi yapılır.?
A) Bir bezle kurulanır. B) Ölçülecek sıvı ile birkaç kez çalkalanır. C) Bek alevine tutularak kurutulur. D) Saf su ile yıkanır ve hemen kullanılır.

136. Titrasyon işlemlerinde sıvının hacmini ölçmek için hangisi kullanılır.?
A) Pipet B) Mezür C) Büret D) Balon joje

137. Sıcak cisimlerin veya kapların kuru bir atmosferde soğutulması için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
A) Desikatör B) Etüv C) Çeker Ocak D) Kül fırını

138. I. Desikatöre ıslak maddeler konmamalıdır.
II. Çok sıcak maddeler hemen desikatöre konmalıdır.
III. Kapak tam olarak açılmalıdır.
IV. Kullanım sırasında kapağı kapalı olmalıdır.
Desikatör kullanırken yukarıdakilerden hangileri yapılmalıdır?
A) I ve IV B) II ve III C) I, II ve III D) III ve IV

139. I. Gaz musluğu kapatılır.
II. Ana gaz vanası kapatılır.
III. Hava bileziği kapatılır.
Bek ile çalışma bittikten sonra yukarıdaki işlem basamakları hangi sıra ile yapılır.
A) II, I, III B) II, III, I C) I, II, III D) III, I, II 

140. Aşağıdaki cam malzemelerden hangilerinde ısıtma işlemi yapılmamalıdır?
A) Erlen ve beher B) Balon ve tüp C) Pipet ve balon joje D) Kroze

141. Cam boruları lastik tıpalara takarken daha kolay takmak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
A) Cam borunun etrafına gliserin sürülmelidir. B) Cam borunun çapından daha büyük delik açılmalıdır. C) Tahta bir maşa ile üstten vurulmalıdır. D) Hepsi

142. Genellikle süzme işlemlerinde huninin takılmasını sağlayan ve spora monte edilen araç hangisidir?
A) Kıskaç B) Halka C) Kelebek D) Hortum

143. Kül etme işleminde aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
A) Cam kroze B) Porselen kroze C) Süzgeçli kroze D) Petri kutusu

144. Çeşitli madde, malzeme ve analiz numunelerinin kurutulması amacıyla aşağıdaki cihazlardan hangisi kullanılır?
A) Kül fırını B) Etüv C) Su banyosu D) Çeker ocak

145. I. Ölçme aletlerinin ayarlarının tam yapılmaması
II. Çözeltilerin ayarlarının tam yapılmaması
III. Reaktiflerin biraz fazla eklenmesi
IV. Kimyasal maddelerin son kullanma tarihlerinin geçmiş olması
V. Tartım işleminin yanlış yapılması
Yukarıdakilerden hangileri laboratuvarda araçlardan kaynaklanan hatalardır?
A) I ve V B) III ve V C) I, III ve V D) II, IV ve V

146. Aşağıdakilerden hangisi analiz işlemine başlamadan önce hataları azaltmak için yapılacak işlemlerden biri değildir?
A) Alet ve çözeltilerin ayarlanması B) Laboratuvar temizliği C) Araç ve gereçlerin temizliği D) Kör deneme 

147. ….(rodajlı)… cam malzemelerle düzenek kurmak çok daha kolaydır.

148. Düzenek kurmak amacıyla cam malzemeler birbirine …(mantar)…. ile bağlanır.

149. Basit damıtma düzeneğinde …(soğutucular)…. kullanılır.

150. Cam boru kesilecek yerden …(eğe).. ile işaretlenir.

151. Cam boruların istenilen şekilde kıvrılması ……(bek alevi)…. ile sağlanır.

152. Vakum düzeneklerin kurulmasında ……(su trompu)…….. kullanılır.

153. Soğutucuya su giriş hortumunun bağlantısı …(alttan)….. yapılır.

154. Cam boruları lastik tıpaya bağlarken, tıpanın deliği cam borunun ……(çapına)…. uygun olmalıdır.

155. Soğutucunun çıkış bölümüne ……(toplama başlığı)…. bağlanır.

156. Düzeneklerdeki gaz kaçağı …(köpük)… ile kontrol edilir.

157. Bir kaza anında erken müdahale edebilmek için hangisi yapılmalıdır?
A) Ecza dolabı ve yangın söndürücünün yeri bilinmeli B) Yangın söndürücünün kullanımı önceden öğrenilmeli C) Ecza dolabının içinde neler olduğu önceden bilinmeli D) Hepsi 

158. Şişelerden kimyasal madde alırken kapak masaya niçin ters olarak konulmalıdır?
A) Masanın kirlenmemesi için B) Şişenin içindeki çözeltinin bozulmaması için C) Şişenin içine yabancı madde girmemesi için D) Hepsi

159. Kullanılan kimyasal maddelerin fazlası nereye konulmalıdır?
A) Ana şişeye konulmalı B) Lavaboya dökülmeli C) Başka bir kaba konmalı D) Toprağa dökülmeli

160. I - Önce su sonra asit ilave edilmelidir.
II - Önce asit sonra su ilave edilmelidir.
III- Asit suyun üzerine yavaşça ilave edilmelidir.
IV- Su asidin üzerine yavaşça ilave edilmelidir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, derişik asitlerle çalışırken yapılmalıdır?
A) I ve III B) II ve IV C) I ve II D) II ve III

161. Hangi maddelerle çeker ocak içinde çalışılmalıdır?
A) Karbonat B) Civa ve arsenik C) Sodyum hidroksit D) Hepsi

162. I - Tüm araç-gereçler temizlenip masada bırakılmalıdır.
II - Tüm kimyasallar güvenlik altına alınmalıdır.
III- Su ve hava gazı musluklarının kapalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, laboratuvardan ayrılmadan önce yapılmalıdır?
A) I ve II B) I, II ve III C) II ve III D) I ve III

163. Aşağıdakilerden hangisi hassas ölçü kaplarından biri değildir?
A) Mezür B) Balon joje C) Pipet D) Büret

164. Genellikle saf su kullanımı için gerekli kap hangisidir?
A) Pipet B) Piset C) Büret D) Mezür

165. Tüplere konulacak sıvı tüpün kaçta kaçını geçmemelidir?
A) 1/3’ünü B) 1/1’ini C) 1/2’sini D) 1/4’ünü

166. Sıvıların aktarılması amacıyla kullanılan içi boş özel camdan yapılan hacim ölçüm aracı hangisidir?
A) Pipet B) Büret C) Cam çubuk D) Erlen

167. Desikatörlerde kurutucu olarak aşağıdaki maddelerden hangisi kullanılır?
A) Hidroklorik asit B) Kromik asit C) Sodyum sülfat D) Silikajel 

168. Beklerde alev ayarı aşağıdakilerden hangisi ile yapılır?
A) Gaz musluğu B) Hava bileziği C) Ana gaz vanası D) Hepsi

169. Cam kaplarda ısıtma yaparken ısının her tarafa eşit dağılması ve cam kapların çatlayıp kırılmasını önlemek için hangisi kullanılmalıdır?
A) Halka B) Üç ayak C) Kafesli tel D) Beher

170. Laboratuvarlarda vakum yapmak amacıyla hangisi kullanılır?
A) Su trompu B) Toplama başlığı C) Destilasyon başlığı D) Düz soğutucu

171. Laboratuvarlarda su ve gaz bağlantılarını yapmak için hangisi kullanılır?
A) Su trompu B) Tıpa C) Hortum D) Destilasyon başlığı

172. I - Haftada bir terazini ayarı yapılmalıdır.
II - Tartılacak madde temiz ve kuru olmalıdır.
III- Tartılacak madde direk teraziye konmalıdır.
IV- Terazinin içine dökülen madde hemen temizlenmelidir.
V- Terazi kullanım talimatına uyulmalıdır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, terazi kullanımında yapılmamalıdır?
A) I ve II B) III ve IV C) I ve III D) I, II ve III

173. Laboratuvarlarda niçin saf su kullanılır?
A) Kimyasallarla tepkimeye girmediği için B) İçerisinde herhangi bir madde içermediği için C) Analiz sonuçlarının hatalı çıkmasını önlediği için D) Hepsi

174. I - İşlemlerin dikkatli ve duyarlı yapılmaması
II - Çözeltilerin faktör tayinlerinin tam olarak yapılmaması
III- Sıcaklık ayarı ve düzeltmenin yapılmaması
IV- Çözeltiye yabancı madde karıştırılması
V- Aletlerin ayarlarının tam yapılmaması
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, işlem ve dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır?
A) I, II ve V B) II ve V C) I, III ve IV D) II ve III

175. Yağlı malzemelerin temizlenmesinde aşağıdaki temizleme çözeltilerinden hangisi en çok kullanılır?
A) Kromik asit B) Seyreltik hidroklorik asit C) Kral suyu D) Derişik nitrik asit

176. I - Sabit tartım yapılacak kaplar temiz olmalıdır.
II - Sabit tartım farklı koşullarda yapılabilir.
III- Analizde kullanılan kaplar, analizin yapıldığı sıcaklıkta sabit tartıma getirilmelidir.
IV- Sabit tartım aynı koşullarda yapılmalıdır.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, sabit tartım işleminde yapılmalıdır?
A) II ve III B) II ve IV C) I ve II D) I, III ve IV 

177. Kimyasal maddenin üzerinde …(etiket).. yoksa kullanılmamalıdır.

178. Titrasyon ve çözelti hazırlama işlemlerinde ..…(erlen)…. kullanılır.

179. Bazı deneylerde kaynatma işlemi sonucunda oluşan buharların tekrar yoğunlaştırılarak geri kazanılması amacıyla …(geri soğutucu)……. kullanılır.

180. …(spatül)…. bir ucu düz diğer ucu kaşık şeklinde paslanmaz çelikten yapılmış bir gereçtir.

181. ..…(Kül fırını)…. kızdırma işlemlerinde kullanılan, 1200 0C’ ye kadar sıcaklık elde edilebilen araçlardır.

182. Büret ve pipetlerde okuma yaparken sıvı …..(göz hizasında)……. olmalıdır.

183. Madensel tuzların neden olduğu kirlerin temizlenmesinde …(seyreltik hidroklorik asit)…… kullanılır.

184. Pas gibi çıkmayan anorganik kalıntıların temizlenmesinde ..…(kral suyu)….. kullanılır.

185. Gümüş nitrat çözeltisinin kapta bıraktığı siyah renkli kirliliği temizlemek için …(derişik nitrik asit)…….. kullanılır.

186. Porselen krozelerde kirler çıkmadıysa, bir gece ……(nitrik asitte)…… bekletilir

187. Toplam kalite kontrol kavramı içinde kontrol laboratuvarı aşağıdakilerden hangisinin kontrolünde önem taşır?
A) Ham maddenin B) Yarı mamul maddenin C) Mamul maddenin D) Yardımcı maddeler E) Hepsi 

188. Bir gıda işletmesinde laboratuvar kurulurken aşağıdakilerden hangisi göz önüne alınmaz?
A) İşletme kapasitesi B) Laboratuvar alanı, konumu ve iç tasarımı (dizaynı) C) Labortuvar estetiği D) Analiz yaptıracak kişi sayısı E) Alet, donanım ve malzemeler

189. Genellikle bir laboratuvar için gerekli alanın ortalama metrekaresi aşağıdakilerden hangisidir?
A) 42 metrekare B) 24 metrekare C) 22 metrekare D) 85 metrekare E) 67 metrekare

190. Aşağıdakilerden hangisi iş kıyafetlerinin özelliklerinden değildir?
A) Kolay temizlenmeli, terletmemelidir. B) Şık olmalıdır. C) Kimyasallara dayanıklı olmalıdır. D) Vücut yapısına uygun olmalıdır. E) Çalışmayı kıstlamamalıdır.

191. Aşağıdakilerden hangisi laboratuvarda kullanılan koruyucu malzemelerden değildir?
A) Önlük B) Baret C) Koruyucu gözlük D) Eldiven E) Maske

192. Aşağıdakilerden hangisi laboratuvarlarda uyulması gereken kurallardan değildir?
A) Zehirli gazlar ile çeker ocaklarda çalışılmalıdır. B) Kimyasal reaksiyonlar devam ederken ağzı açık deney tüpü veya kap içinde ısıtma yaparken üstten bakılmamalıdır. C) Çalışma sonunda sonuçlar dikkatli bir şekilde kaydedilmelidir. D) Çalışmalar bittikten sonra malzemeler temizlenmeden bırakılmalıdır. E) Dikkatli ve düzenli çalışılmalıdır.

193. (D) Kalite kontrol laboratuvarlarında günlük çalışma planı oluşturulmasında laboratuvar sorumlusu görevlidir.

194. (Y) Laboratuvarlarda veya işletmelerde temizlik, her zaman aylık olmak üzere planlanmalıdır.

195. (Y) Laboratuvarlar toz,kir , nem ve zararlı canlılar gibi olumsuz etmenlerden korunmalıdır. Çalışma alanlarının sıcaklığı 30ºC‘de sabit tutulmalıdır.

196. (D) Laboratuvarın her bölümünde temizlik, sanitasyon dezenfeksiyon işlemleri yazılı talimatlara göre periyodik olarak yapılmalı, kayıtları tutulmalıdır.

197. (Y) Deney föylerinde yalnızca ulusal mevzuatlara uygun olan analiz metotları kullanılır. Bunlar işletmelerde genellikle laboratuvar elemanları tarafından belirlenir.

198. (D) Her analiz öncesinde analiz föyleri çok dikkatli bir şekilde okunmalı, işlem basamakları yeterince açık değilse ilgili kaynaklardan araştırılmalı, analiz hataları oluştuysa bunlar kaydedilmeli ve sorumlu ile birlikte düzeltme yoluna gidilmelidir.

199. (D) Analizin hangi amaçla yapılacağını, hangi araç gereçlerle kimyasalların kullanılacağını ve kullanılacak yöntemin işlem basamaklarını gösteren dokümana analiz föyü denir.

200. (Y) Laboratuvarların düzenlenecek raporlar reklam amacıyla kullanılabilir.

201. (D) Laboratuvarlarda düzenlenen analiz raporları üç nüsha hâlinde üretim yeri denetimi ile ihracat, ithalat ve özel istek numuneleri için düzenlenir.

202. Derişik asitler ve bazlar aşağıdaki hangi özelliklerinden dolayı tehlikelidir?
A) Patlayıcı B) Oksitleyici C) Aşındırıcı D) Parlayıcı E) Hepsi

203. Laboratuvarlarda kullanılan, kolaylıkla tutuşabilen yanıcı kimyasalların kullanımı sırasında aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Deney sırasında alevlenme ve yangın tehlikelerine karşı önlemler önceden alınmalıdır. B) Bu maddeler, laboratuvarda çok miktarlarda bulundurulmalıdır. C) Su ve diğer sıvılar ile reaksiyona girerek alev alabilen gaz oluşturan maddeler ile bir arada bulundurulmamalıdır. D) Bu maddelerle çalışılırken bek alevinde çalışılmamalıdır. E) Hepsi

204. Deri ile temas ettiğinde derinin aşınmasına ve tahrip olmasına neden olan, göz, akciğer, mide gibi organik dokulara zarar veren metalleri ve bazı yapı malzemelerini aşındıran kimyasal maddelere ne denir?
A) Aşındırıcı (korozif) maddeler B) Kanserojen maddeler C) Alerjik maddeler D) Toksik maddeler E) Uyuşturucu maddeler

205. Kimyasal maddeleri etiketlemede aşağıdaki hususlardan hangisine dikkat edilmez?
A) Etiketler kolay çıkmayacak şekilde yapıştırılmalıdır. B) Etiket üzerinde kimyasal maddenin depoya giriş tarihi, sınıfı ve kodu bulunmalıdır. C) Orijinal etiketi yırtılmış ve okunamaz hâle gelmiş kimyasal maddenin adı bir kâğıda yazılarak kimyasalın üzerine yapıştırılmalıdır. D) Peroksit oluşturma özelliği olan maddelerin etiketlerinde satın alınma tarihi yanında maksimum kullanım süresini içeren bilgiler de bulunmalıdır. E) Etiketler kolayca okunur şekilde yazılmalıdır.

206. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal etiketlerde bulunması gereken bilgilerden değildir?
A) Üreticinin adı ve adresi B) Kullanım aralıkları C) Kapalı formülü D) Maddenin kimyasal ve ticari adı E) Kimyasal tanımı ve etkin maddenin yüzdesi

207. Genel olarak bir maddenin atık sayılabilmesi için aşağıda verilen özelliklerden hangilerini taşıması gerekir?
A) Kullanım süresi geçmiş madde ve karışımlar B) Kirlenmiş kimyasallar C) Oksitlenmiş, geri kazanımı mümkün olmayan kimyasallar D) Filtre tozları E) Hepsi

208. Kimyasal atıkların yok edilmesinde aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Kimyasal atıklar, rastgele lavabolara ve çevreye dökülmelidir. B) Kimyasal madde atıkları seyreltme, bozundurma, nötralizasyon, yakma gibi bazı metotlarla zararsız hâle getirilmelidir. C) Çevre ve insan sağlığı bakımından zararlı atıkların birçoğu, zararsız hâle getirildikten sonra uygun kaplarda toplanmalı ve genel depolara veya imha yerlerine gönderilmelidir. D) Kullanılan atık kapları, kimyasal maddelerin, kimyasal ve fiziksel etkilerine dayanıklı, sızdırmaz ve sağlam olmalıdır. E) Atıkların zararsız hâle getirilmesi sırasında yanıcı, yakıcı ve zehirli gaz çıkışları oluyorsa işlem kesinlikle çeker ocak içinde yapılmalıdır.

209. Kırılmayan camdan yapılmış atık şişeleri kaç litreden büyük olmamalıdır?
A) 5 B) 10 C) 15 D) 20 E) 25

210. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal atıklardandır?
A) Deney sırasında kirlenip atılması gereken kimyasallar B) Deneylerde yan ürün olarak meydana gelen ve atılması gereken kimyasallar C) Kullanım süresi geçtiği için atılması gereken kimyasallar D) Deneylerde kullanılmak üzere hazırlanan asit çözeltileri E) Hepsi

211. Atıkların zararsız hâle getirilmesi sırasında yanıcı, yakıcı ve zehirli gaz çıkışları oluyorsa bu işlem nerede yapılmalıdır?
A) Laboratuvarda B) Lavaboların içinde C) Çeker ocak içinde D) Laboratuar dışında havadar bir ortamda E) Hepsi

212. Laboratuvar kurulmasında aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
A) Bölgesel iklim faktörleri göz önüne alınarak kuzey ışığı almasına dikkat edilmelidir. B) Laboratuvarlar toz ve sesten etkilenmemeli, kolay havalandırılmalı ve temizlenebilmelidir. C) Bulaşmayı önlemek amacıyla giriş ve çıkışta hijyen bariyerleri olmalı, maliyet göz önüne alınarak bankolar kolay temizlenir ve birikme meydana gelmeyecek malzemeden yapılmalıdır. D) Hepsi

213. Laboratuvarda bankoların yerleşiminde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bankolar yarım ada veya oda şeklinde olabilir. B) Bankolar arasında yarım metrelik uzaklık iki analizcinin birbirine dönük olarak rahat çalışabilmesi için yeterlidir. C) Yarım ada şeklinde olduğunda kenarda çalışan analizci gerektiğinde üç ayrı analiz yapabilir. D) Oda şeklinde bankolar pencere ve kapıların konumu açısından daha iyi bir seçimdir.

214. 1-Toz 2-Nem 3-Buhar 4-Titreşim 5-Elektromanyetik etkenler 6-Zararlı canlılar
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri laboratuvarda ortaya çıkabilecek olumsuz etmenlerdendir?
A) Yalnızca 1 B) 1,2 ve 3 C) 4,5 ve 6 D) Hepsi

215. Kalite kontrolle saptanan ancak kontrol edilemeyen kontrol dışı durumların veya konunun çözümünde ve yeni bir ürün, işlem veya donanım geliştirilmesinde çalışmalarına gereksinim duyulan bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pazarlama bölümü B) Üretim bölümü C) Araştırma-geliştirme bölümü D) Hepsi

216. Aşağıdakilerden hangisi sorumlu yöneticinin görev ve yetkilerinden biri değildir?
A) Laboratuvar bölümlerinin işlevine uygun olarak çalışmasını sağlamak ve kontrol etmek B) Alet ve ekipmanların bakım, onarım ve kalibrasyonunu yapmak C) Numune kayıt defterinin düzenli tutulmasını ve numunelerin laboratuvarlara dağılımını sağlamak D) Laboratuvara giren numunenin tüm analizlerinin yöntemine uygun yapılarak raporlarının çıkarılmasını sağlamak ve analiz raporlarını onaylamak

217. Aşağıdakilerden hangisi analiz föyünde bulunması gerekli hususlardandır?
A) Deneyin amacı ve işlem basamakları B) Kullanılacak araç gereçler ve kimyasallar C) Hesaplanması ve sonuç D) Hepsi

218. Isı, ışık gibi termik enerji ile vurma, sürtme, çarpma gibi mekanik enerji ile molekül yapıları bozulup çok miktarda ısı, gaz ve yüksek basınç oluşturarak ekzotermik tepkime veren madde ve karışımlara ne denir?
A) Patlayıcı maddeler B) Alev alıcı maddeler C) Kanserojen maddeler D) Radyoaktif maddeler

219. Solunumla, ağız yoluyla ve deri yoluyla alındığında kalıtımsal ve genetik bozukluklara neden olan maddelere ne denir?
A) Üreme açısından toksik maddeler B) Çevre için tehlikeli maddeler C) Mutajenik maddeler D) Kanserojen maddeler

220. Kimyasal maddelerin güvenli bir şekilde depolanmasında aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?
A) Kimyasal maddeler depolanırken oluşturulabilecekleri tehlikenin cinsine göre sınıflara ayrılmalıdır. B) Tüm kimyasal maddelerin konulduğu şişeler, ambalajlar vb. mutlaka etiketlenmiş olmalıdır. C) Depolar, depolanan maddenin oluşturabileceği tehlikeler göz önüne alınarak gerekli izolasyon, havalandırma, yangın söndürme, alarm ve ısıya karşı izolasyon gibi sistemlerle donatılmalıdır. D) Hepsi 

221. Cam kırıkları, eskimiş ve kullanımı tehlike arz eden analiz aletleri gibi madde ve malzemeler hangi atık grubuna girer?
A) Biyolojik atıklar B) Kimyasal atıklar C) Fiziksel atıklar D) Hepsi

222. Atıkların depolanması, atılması ve imhası için ülkemizde hangi yönetmeliğe uyulur?
A) Atık Yönetmeliği B) Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği C) Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği D) Atık Kontrolü Yönetmeliği

223. Laboratuvar çalışmaları veya endüstriyel faaliyetler sonucu meydana gelen, ekonomik değeri olmayıp işe yaramayan ve geri kazanımı mümkün olmayan bu nedenle laboratuvarda ve çalışma alanlarında bulunması istenmeyen ve uzaklaştırılması gereken her türlü madde ve karışımlara ne denir?
A) Bozulmuş maddeler B) Çöp C) Atık maddeler D) Hiçbiri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder