1. +4 °C sıcaklıkta 1 dmküp (1 litre) hacimli saf suyun kütlesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1 g
B) 1 kg
C) 1 cg
D) 1 hg
2. 2 kg elma ile 4000 gram elma, darası 3,5 kg olan sepete konarak taşınıyor. Kişinin
taşıdığı yük kaç gramdır?
A) 8000
B) 8500
C) 9000
D) 9500
3. Bir piknometre boşken 25,60 g, 20 oC’de su ile dolu iken 35,55 g gelmektedir. Buna
göre suyun net ağırlığı kaç gramdır?
A) 7,95
B) 8,95
C) 9,95
D) 10,95
4. Bir teneke içindeki tuzun brüt tartımı 8,6 kilogramdır. Teneke darası 840 gram
olduğuna göre tuzun net tartımı kaç kilogramdır?
A) 9,44
B) 8,2
C) 7,76
D) 9,2
5. Aşağıdakilerden hangisi analitik terazinin duyarlılığını belirtmektedir?
A) 1 – 0,1
B) 0,1 - 0,01
C) 0,01 – 0,001
D) 0,001- 0,00001
6. Terazilerin temizliğinde aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?
A) İşleme başlamadan önce ilk olarak cihazın elektrik bağlantısı kesilmeli.
B) Temizleme için iyi bir fırça ve yumuşak bez kullanılmalı.
C) Kefesine el ile basınç uygulanmamalı.
D) Temizliği 0,1 molarlık HNO3 ile yapılmalı
7. Bir kutu kesme şeker bir kilogramdır. Bir kutuda 400 adet kesme şeker bulunur. Kesme
şeker kutusu 41 gram olduğuna göre 3 tane kesme şekerin net tartımı kaç gramdır?
A) 7,1925
B) 2,3975
C) 7,1063
D) 6,1987
8. Genellikle terazi içinde konulan kurutucu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Susuz CaCl2
B) Susuz CaCO3
C) Susuz CaH2
D) Susuz CaC2O2
9. Hassas teraziler için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
A) Duyarlılık aralığı 0,1 mg - 0,01 mg’dır.
B) Kefesinin etrafında koruyucu kabin bulunur.
C) Çok duyarlık gerektiren işlemler için kullanılan terazilerdir.
D) Nicel analitik kimya laboratuvarları için hassas teraziler yeterlidir.
10. Teraziler neyi ölçer?
A) Hacim
B) Uzunluk
C) Basınç
D) Kütle
11. Aşağıdakilerden hangisi SI birim sistemine göre temel bir büyüklük değildir?
A) Zaman
B) Uzunluk
C)Kütle
D)Hız
12. Aşağıdakilerden hangisi SI birim sistemine göre türetilmiş bir büyüklüktür?
A) Hız
B) Kuvvet
C) Hacim
D) Hepsi
13. 0,01 kg kaç gramdır?
A) 0.1 g
B) 1 g
C) 10 g
D) 100 g
14. Hangi birim sisteminde kütle birimi gramdır?
A) MKS
B) CGS
C) SI
D) Hiçbiri
15. Aşağıdaki dönüşümlerden hangisi yanlıştır?
A) 1000 g = 1 kg
B) 1000 kg = 1 t
C) 100g = 0,1 kg
D) 1000μg = 1 g
16. 763 miligram kaç gramdır?
A) 0,763
B) 7,63
C) 76,3
D) 7630
17. 0,08 kilogram kaç gramdır?
A) 8
B) 80
C) 800
D) 8000
18. 4,5 inç kaç santimetredir?
A) 1,143
B) 11,43
C) 22,86
D) 2,286
19. 3 kg kaç pounddur?
A) 2,2046
B) 4,4092
C) 6,6138
D) 8,8184
20. Terazinin kullanımı ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Terazinin ayaklarının zemine tam oturmalıdır.
B) Açma kapama düğmesi (on-off) ile açılır.
C) Cihaz açılır açılmaz tartılacak madde konur.
D) Cihaz ve çevresi temiz olarak terk edilir.
21. Gravimetrik bir tayinde krozenin boş kütlesi 21,50 g olarak tartılmıştır. Analiz
sonunda ise içinde katı madde bulunan kroze 23,44 g geldiğine göre katı miktarı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) 1,94g
B) 2,94 g
C) 44,94 g
D) 0,194 g
22. 3 varil petrolün bürüt tartımı 319 kilogramdır. Her varilin darası 8,6 kilogram
olduğuna göre petrolün net tartımı kaç kilogramdır?
A) 344,8
B) 293,2
C) 310,4
D) 327,6
23. Aşağıdakilerden hangisi SI birim sistemine ait değildir?
A) gram
B) metre
C)saniye
D) amper
24. Uluslararası birim sistemine (SI) göre madde miktarının sembolü
aşağıdakilerden hangisidir?
A)G
B) Kg
C)Mol
D)lb
25. Kilogram ne birimidir?
A) Uzunluk
B) Kütle
C) Hacim
D) Alan
26. 0,01 kg kaç gramdır?
A) 0.1 g
B) 1 g
C) 10 g
D) 100 g
27. Aşağıdakilerden hangisi hacim ölçü birimidir?
A) Yarda
B) Karat
C) Ons
D) Galon
28. Psi aşağıdakilerden hangisinin ölçüm birimidir?
A) Ağırlık
B) Hacim
C) Uzunluk
D) Basınç
29. Aşağıdakilerden hangisi kütle ölçüm birimidir?
A) Yarda
B) Pound
C) İnç
D) Newton
30. Günümüzde, uluslararası ölçüm birim sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) CGS
B) MKS
C) SI
D) MKF
31. ………………….. maddelerin ortak özelliklerindendir.
A) Özkütle
B) Hacim
C) Donma sıcaklığı
D) Esneklik
32. ……………….., bir maddenin uzayda kapladığı yerdir.”
A) Kütle
B) Madde
C) Özkütle
D) Hacim
33. Puarın …………noktasına basılarak pipete doldurulan sıvının boşaltılması sağlanır.
A) S
B) E
C) A
D) X
34. Temizlenecek bir cam malzemede çıkmayan yağsı kirlilik varsa…………………ile
yıkanmalıdır.
A) Çeşme suyu
B) Saf su
C) Kral suyu
D) Kromik asit
35. Kral suyu …………. ve ………………… karışımıdır.
A) 3 hacim H2SO4 – 2 hacim HCl
B) 3 hacim HNO3 – 1 hacim HCl
C) 3 hacim HCl - 1 hacim HNO3
D) 1 hacim H2SO4 – 2 hacim HCl
36. Alttaki pipete ne kadar sıvı boşaltılmıştır?
A) 2,7
B) 3,3
C) 3,7
D) 3,2
37. Alttaki pipete ne kadar sıvı boşaltılmıştır?
A) 8,9
B) 7,9
C) 6,1
D) 5,1
38. Alttaki pipetle, A şeklindeki hacimden, B şeklindeki hacme kadar sıvı başka bir kaba
aktarılmıştır. Aktarılan
sıvı miktarı kaç
mililitredir?
A) 3,6
B) 1,6
C) 2,4
D) 1,2
39. Alttaki pipetle, I şeklindeki hacimden, II
şeklindeki hacme kadar sıvı başka bir kaba
aktarılmıştır. Aktarılan sıvı miktarı kaç
mililitredir?
A) 0,65
B) 1,12
C) 1,15
D) 1,18
40. 5 ml’lik bir pipetle iki ayrı kaba sıvı aktarılıyor. İşlem için önce pipet, puar yardımıyla
tamamen sıvıyla dolduruluyor (sıfır noktasına kadar). 1. kaba pipette 3,8 ml, 2.
kabada aynı pipette kalan noktadan 4,7 ml hacme kadar sıvı aktarılıyor. Sırasıyla 1. ve
2. kaba aktarılan sıvı miktarları kaç mililitredir?
A) 3,8 – 4,7
B) 1,2 – 4,7
C) 3,8 – 0,9
D) 3,8 – 1,2
41. “Mezürle hacim ölçümü yapılırken mutlaka mezür ……………………konulmalıdır.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Düz bir zemine
B) Ters
C) Yatık
D) Lavaboya
42. Alttaki mezürle 20 ºC de ve bir ölçümde en fazla ne kadar
sıvının hacmini ölçebilirsiniz?
A) 25
B) 50
C) 250
D) 100
43. Aşağıdakilerden hangisi ölçü kabı olarak kullanılamaz ?
A) Pipet
B) Petri kabı
C) Mezür
D) Büret
44. Büretin musluğu damlatıyorsa sökülüp………………….. sürülür ve tekrar yerine
takılır.
A) Yağ
B) Sabun
C) Vazelin
D) Kromik asit
45. Büreti sıfırlarken, sıvı seviyesinin …………………………bakılmalıdır.
A) Aşağısından
B) Yukarısından
C) 45 derece yukardan
D) Tam karşısından
46. Bir çözeltinin içerdiği belirli bir maddeyle, büretteki ayıracın kaç mililitresinin tam
olarak tepkimeye girdiğini belirleme işlemine …………………. denir.
A) Ölçme
B) Titrasyon
C) Karşılaştırma
D) indikatör
47. Büret A’daki sıvıdan bir miktar sıvı
akıtılarak, sıvı hacmi B konumuna
getirilmiştir. Alınan sıvı miktarı kaç
mililitredir?
A) 23,7
B) 25,7
C) 33,7
D) 33,2
48. Bir otomatik bürete sıvı doldurulmuş ve sıfır ayarı
yapıldıktan sonra titrasyon işlemi yapılmış ve büretten
akıtılan sıvı miktarı yandaki resimdeki gibi ölçülmüştür.
Bu titrasyon işleminde büretten akıtılan sıvı miktarı kaç
mililitredir?
A) 47,5
B) 48,4
C) 49,4
D) 50,6
49. Bir kenarı 10 mm olan küp şeklindeki katı bir cismin hacmi kaç cm3
tür?
A) 1
B) 10
C) 100
D) 1000
50. Hacmi 27 cm3
olan küpün bir kenarının uzunluğu μm’dir?
A) 30
B) 300
C) 3 000
D) 30 000
51. Eni 3 mm, boyu 5 mm ve yüksekliği 4 mm olan dikdörtgenler prizması şeklindeki katı
bir maddenin hacmi kaç cm3
tür?
A) 0,3
B) 0,03
C) 0,06
D) 0,006
52. Hülya silindir şeklindeki bir katı maddenin yüksekliğini ve çapını kumpasla ölçmüş,
yüksekliğin 20 mm, çapın ise 10 mm olduğunu bulmuştur. Hülya’nın boyutlarını
ölçtüğü silindirin hacmi kaç cm3
tür? (π = 3,14)
A) 1,57
B) 15,7
C) 200
D) 1570
53. Çapı 8 cm olan kürenin hacmi kaç cm3
tür? (π = 3,14)
A) 235,8
B) 267,9
C) 535,2
D) 2143,5
54. Yarıçapı 12 cm olan içi boş, küre biçimli kap, su doludur. Bu kaptaki su, taban
yarıçapı 12 cm olan silindir biçimindeki bir kaba boşaltılıyor. Silindir biçimindeki
kaba su konduktan sonra, üzerinde kalan boşluğun yüksekliği kaç cm’dir?
A) 20
B) 16
C) 4
D) 2
55. 8,6 dm3 kaç cm3
eder?
A) 8600
B) 4300
C) 2400
D) 1240
56. 33 250 000 mm3
kaç m3
eder?
A) 33,2500
B) 3,32500
C) 0,33250
D) 0,03325
57. Ayşe küp şekerin hacmini bulmak için mezüre 5 mL su koymuş ve küp şekeri içine
atmıştır. Suyun hacmi 5,3 mL olarak ölçüldüğüne göre küp şekerin hacmi kaç mL’dir?
A) 0,3
B) 5
C) 5,3
D) Yapılan işlem hatalıdır.
58. Aşağıdaki karışımların hangisinde karışım öncesi ayrı ayrı maddelerin hacimlerinin
toplamı karışımın toplam hacmini verir?
A) Mermer parçası - su
B) Etil alkol - su
C) Kaya tuzu parçası - su
D) Kesme şeker- su
59. Oğuzhan ile Metehan, evlerinin bahçesinde bulunan kumun ne kadar su içerdiğini
bulmak isterler. Bu amaçla bir mezüre bir miktar kum alırlar ve kumun hacminin 60
cm3 olduğunu görürler. Sonra bu kumu içinde 30 cm3 su bulunan başka bir mezüre
döküp suyun hacminin 80 cm3 çizgisine geldiğini gözlerler. Sonra örnek kumu
mezürden alıp ocak üzerinde ısıtarak kuruturlar. Soğuttuktan sonra kuruttukları kumu,
içinde 30 cm3 su bulunan mezüre koyarlar. Bu defa suyun üst düzeyi 75 cm3 çizgisini
göstermektedir. Oğuzhan ve Metehan bu verilerden yola çıkarak bahçelerindeki
kumun % kaç su içerdiğini bulurlar. Bu oran kaçtır?
A) % 5,1
B) % 10
C) % 11,1
D) % 15,1
60. Boş bir su deposuna 3 kL, 5 hL, 8 daL ve 7 dL su konulmaktadır. Depodaki su
miktarı kaç litredir?
A) 3580,7
B) 5387,0
C) 5835,7
D) 8537,0
61. 5,3 litreyi sırasıyla dL, cL ve mL cinsinden yazınız.
A) 5300 – 530 - 53
B) 530 – 53 - 5300
C) 53 – 530 - 5300
D) 5,3 – 53,0 – 530,0
62. 0,75 daL ispirtoyu 500 mL’lik kaç tane şişeye aktarabilirsiniz.
A) 3
B) 5
C) 7
D) 15
63. Bir kolonya fabrikasında üretilen kolonyalar 50 cL’lik şişelere doldurulmuştur. O gün
için şişeleme yapılırken toplam 560 şişe kullanıldığına göre kaç litre kolonya
üretilmiştir?
A) 560
B) 280
C) 140
D) 70
64. Yapacağı bir işlem için aynı maddeden önce 0,0141 dm3
sonra 14410 mm3
sıvı alan
kişi toplam kaç cm3
sıvı ölçmüştür?
A) 14,1
B) 14,41
C) 24,51
D) 28,51
65. Alttaki pipetle kaç ml sıvı boşaltılmıştır?
A) 6
B) 6,5
C) 7
D) 7,5
66. Alttaki kübik tahta parçasının hacmi 8 cm3
olduğuna göre bir kenarı kaç mm’dir?
A) 20
B) 8
C) 4
D) 2
67. Alttaki taş parçasının hacmini bulmaya çalışan
Mehmet, 100 ml’lik mezür seçmiş ve içine 30 ml
su koymuştur. Taşı mezüre bıraktıktan sonra sıvı
ve taşın toplam hacmini 46,6 ml olarak okuduğuna
göre taşın hacmi kaç cL olarak ifade edilir?
A) 1,6
B) 1,66
C) 16,6
D) 166
68. Kenar uzunluğu 1 cm olan küp biçimindeki bir kabı tümüyle doldurmak için bir
sıvıdan 50 damla damlatılmaktadır. Sırasıyla bir damla sıvının hacmi kaç cm3
ve bir
damla yaklaşık olarak küre şeklinde olduğu kabul edilirse damlanın yarıçapı kaç
cm’dir?
A) 0,17 cm3
– 0,17 cm
B) 0,02 cm3
– 0,02 cm
C) 0,17 cm3
– 0,02 cm
D) 0,02 cm3
– 0,17 cm
69. Alttaki düzenekte cam boruya doldurulan sıvı
belirtildiği şekilde okunduğuna göre aşağıdaki
maddelerden hangisi olabilir?
A) Çeşme suyu
B) Etil alkol
C) Civa
D) Saf su
70. Bir küpün bir ayrıtının uzunluğu 8 cm’dir. Kütlesi ise terazide tartılarak 32 g
bulunmuştur. Buna göre küpün yoğunluğu kaç g/cm3
’tür?
A) 0,0652 g/cm3
B) 0,0526 g/cm3
C) 0,0259 g/cm3
D) 0,0625 g/cm3
71. İçinde 200 cm3
çizgisine kadar saf su bulunan mezüre 25 g ağırlığında katı bir cisim
bırakıldığında hacim çizgisi 257 cm3
’e yükselmiştir. Buna göre cismin yoğunluğu kaç
g/cm3
’tür?
A) 0,4385 g/cm3
B) 0,4358 g/cm3
C) 0,5834 g/cm3
D) 0,5384 g/cm3
72. Küp şeklindeki bir cismin bir ayrıtının uzunluğu 12 cm’dir. Kütlesi ise 56 g’dır.Bu
cismin yoğunluğu kaç g/cm3
’tür?
A) 0,0312 g/cm3
B) 0,0432 g/cm3
C) 0,0324 g/cm3
D) 0,0234 g/cm3
73. İçerisinde 150 cm3
çizgisine kadar su konulmuş mezüre, 17 g ağırlığında bir taş
atıldığında hacim çizgisi 185cm3
’e yükselmiştir. Taşın yoğunluğu kaç g/cm3
’tür?
A) 0,4875 g/cm3
B) 0,7584 g/cm3
C) 0,4857 g/cm3
D) 0,4578 g/cm3
74. Uluslar arası birim sisteminde, yoğunluğun ( özkütlenin ) birimi ……(kg/cm³)…… dır.
75. Genelde laboratuar ortamında yoğunluk birimi olarak………(g/cm³)…... kullanılmaktadır.
76. Aynı maddeden yapılmış farklı boyutlara sahip maddelerin boyutları ne olursa olsun
……(özkütlesi).. değişmez.
77. Belirli geometrik şekle sahip olmayan katının hacmi sıvının……(yer değiştirmesi)…… yöntemiyle
ölçülerek bulunur.
78. Katıların kütlesi ……(terazi)……..ile ölçülür.
79. Geometrik şekli küp olan bir katının hacmi………(V = a³)……..formülüyle hesaplanır.
80. Bir maddenin birim hacminin kütlesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Özgül ağırlık
B) Hacim
C) Özkütle
D) Ağırlık
81. Özkütle birimi hangisidir?
A) g/m3
B) kg/cm3
C) kg/ml
D) g/cm3
82. Alkol yoğunluğunu ölçmek için hangi aerometre kullanılır?
A) Sakkarometre
B) Alkolimetre
C) Laktodansimetre
D) Bomemetre
83. Sütün yoğunluğunu ölçmek için hangi aerometre kullanılır?
A) Laktodansimetre
B) Alkolimetre
C) Sakkarometre
D) Bomemetre
84. 12 0C’de sütün laktodansimetreden okunan değeri 34 ise bu sütün yoğunluğu kaç
g/cm3
’tür?
A) 1.0332 g/cm3
B) 1.0318 g/cm3
C) 1.0316 g/cm3
D) 1.0334 g/cm3
85. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Maddenin birim hacminin kütlesine öz kütle denir.
B) Öz kütle birimi g/cm3’tür.
C) Öz kütle maddeler için ayırt edici özelliktir.
D) Bütün maddelerin birim hacminin kütlesi aynıdır.
86. Yoğunluğu 0.916 g/cm3, hacmi ise 25 cm3
olan sıvının ağırlığı kaç gramdır?
A) 22.9 g
B) 21.9 g
C) 22.8 g
D) 21.8 g
87. (D) Alkol ve su karışımında ağırlık ve hacim olarak % alkol miktarını alkolimetre
verir.
88. (Y) Ölçmede kullanılacak mezürün boyutlarının dansimetrenin boyutlarına uygun
olmasına gerek yoktur.
89. (D) Okuma dansimetrenin dikey salınımı durduktan sonra gerçekleştirilmelidir.
90. Bir piknometrenin boş ağırlığı 22.4516 g, su ile dolu ağırlığı 82.3675 g, örnek ile dolu
ağırlığı 82.5763 g ise örneğin özgül ağırlığı kaç g/cm3
’tür?
A) 1.0134 g/cm3
B) 1.0034 g/cm3
C) 1.1134 g/cm3
D) 1.1034 g/cm3
91. Bir piknometrenin boş ağırlığı 21.6000 g, su ile dolu ağırlığı 61.2550 g, örnek ile dolu
ağırlığı 71.5550 g ise örneğin özgül ağırlığı kaç g/ml’dir?
A) 1.3795 g/ml
B) 1.2795 g/ml
C) 1.2597 g/ml
D) 1.3597 g/ml
92. Bir piknometrenin boş ağırlığı 19.8833 g, su ile dolu ağırlığı 74.2395 g, örnek ile dolu
ağırlığı 75.7816 g ise örneğin özgül ağırlığı kaç g/ml’dir?
A) 1.0283 g/ml
B) 1.0382 g/ml
C) 1.0823 g/ml
D) 1.0832 g/ml
93. (Y) Piknometreler %4 potasyum kromat içeren hidroklorik asit çözeltisi ile temizlenir.
94. (D) Piknometrelerde bulunan suyun ağırlığına o piknometrenin su değeri denir.
95. (Y) Piknometredeki fazla sıvı dökülerek boşaltılır.
96. (Y) Piknometrede sıvı tam çizgiye kadar doldurulur.
97. (D) Özgül ağırlık tayininde en çok Boot tipi piknometreler kullanılır.
98. (D) Tartım sırasında sıvı örnekte ortaya çıkan buhar, piknometre ile yapılan
ölçümlerden kaynaklanan hatalardan birisidir.
99. (D) Piknometreler 20-25 0C’deki akışkan olan bütün sıvıların özgül ağırlığını ve
yoğunluğunu tayin eden araçlardır
100. (Y) Piknometrenin darası sabit ağırlığa getirilmeden de alınabilir
101. Suyun ve alkolün viskoziteleri ölçüldüğünde aşağıdaki sonuçlar elde ediliyor. Bu
sonuçlara göre suyun ve alkolün göreli viskozitesini hesaplayınız
A) 4.1098 sn
B) 4.1088 sn
C) 4.1188 sn
D) 4.1198 sn
102. Hangisi fiziksel olarak homojen yapıya sahip sıvı hâldeki gıdaların akışkanlığa karşı
gösterdiği dirençtir?
A) Hacim
B) Viskozite
C) Özkütle
D) Özgül ağırlık
103. Viskozite tüpü üst kısımındaki boşluk kaç cm kalacak şekilde doldurulmalıdır?
A) 2 - 2.5 cm
B) 3 - 3.5 cm
C) 2 – 3 cm
D) 1 – 2 cm
104. Suyun ve sıvıyağın viskozitesi ölçüldüğünde aşağıdaki sonuçlar elde ediliyor. Bu
sonuçlara göre suyun ve sıvı yağın göreli viskozitesini hesaplayınız
A) 8,5335 sn
B) 8,6847 sn
C) 8,2487 sn
D) 8,7686 sn
105. Hangisi viskozite ölçme yollarından biri değildir?
A) Sıvının dikey tüpten geçiş hızını ölçmek
B) Viskozimetreyle ölçmek
C) Durağan bir akışkandan geçen yuvarlak bir cismin ivmesini ölçmek
D) Sıvıyı mezürde tartarak ölçmek
106. (D) Viskozite uygulanan bir kuvvet karşısında maddenin akmaya karşı gösterdiği
direncin derecesidir.
107. (Y) Zamk gibi sıvılar viskozite tüpünden fırçalanarak temizlendikten sonra sülfürik
asitle yıkanır.
108. (Y) Düşük viskoziteli sıvıların ölçülmesi işleminde conta önceden saf su ile
ıslatılmalıdır.
109. (D) Kronometre, bilye alt çizgiye ulaştığında durdurulur.
110. (D) Orta viskoziteli sıvılar viskozite tüpüne doldurulmadan önce metal eleklerden
süzülerek temizlenmelidir
111. Aşağıdakilerden hangisi saf madde değildir?
A) Metaller B) Soy gazlar C) Organik bileşikler D) Emülsiyonlar E) Ametaller
112. Aşağıdakilerden hangisi bir metaldir?
A) Hidrojen (H) B) İyot (I) C) Kalsiyum (Ca) D) Kükürt (S) E) Karbon (C)
113. Aşağıdakilerden hangisi saf maddelerin ortak özelliklerinden değildir?
A) Belirli bir kaynama noktaları vardır. B) Belirli bir yoğunlukları vardır. C) Belirli bir donma noktaları vardır. D) Formüller ile gösterilirler. E) Homojendirler.
114. Aşağıdakilerden hangisi etilen bileşiğinin formülüdür?
A) CH4 B) CO2 C) C2H4 D) C6H12O6 E) CCl4
115. Aşağıdaki elementlerden hangisi bileşiklerinde birden fazla değerlik almaz?
A) Li B) Cr C) Fe D) Pb E) Au
116. (Y) Bek ile çalışırken ilk olarak gaz vanası açılmalıdır.
117. (Y) Bek namlusuna hava girişini gaz vanası sağlar.
118. (D) Bek namlusundaki hava miktarı arttıkça alevin sıcaklığı artar.
119. (Y) Bek namlusundaki gaz miktarı artıp hava miktarı sabit kalınca alevin sıcaklığı artar.
120. (Y) Amyant tel, ısının tek bir noktada toplanmasını sağlar.
121. (D) Amyant tel, cam malzemelerin çatlamasını önler.
122. (D) Üçayak, ısıtmanın sabit olmasını sağlar.
123. (Y) Tüpte ısıtma işlemi yapılacaksa tüp, dik bir açıda tahta maşa ile tutulmalıdır.
124. (D) Bek ile çalışma sonunda ilk olarak gaz vanası kapatılır.
125. (D) Laboratuvarlarda en çok kullanılan bek çeşidi, bunsen bekidir.
126. Aşağıdakilerden hangisi bir karışım örneği değildir?
A) Çikolata B) Naftalin C) Madeni para D) Süt E) Kolonya
127. Emülsiyonlara ilişkin aşağıdaki yargılardan hangileri doğrudur?
I. Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasından oluşur.
II. Tereyağ bir emülsiyon örneğidir.
III.Öz kütlesi büyük olan sıvı, karışımın üst kısmında kalır.
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
128. Karışımı oluşturan bileşikler farklı fiziksel hâllerde olabilir. Buna göre, karışımın bileşenlerinin fiziksel hâli ve buna ilişkin verilen örneklerden hangisi yanlıştır?
A) Katı-sıvı heterojen: sirke-su B) Katı-katı homojen: pirinç C) Katı-katı heterojen: şeker-tuz D) Sıvı-sıvı homojen: kolonya E) Sıvı-gaz heterojen: sis
129. Aşağıdakilerden hangisi heterojen karışım türlerinden biri değildir?
A) Emülsiyon B) Süspansiyon C) Aerosol D) Alaşım E) Adi karışım
130. Karışımlara ilişkin aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Kimyasal formülleri yoktur. B) Kimyasal işlemler ile bileşenlerine ayrıştırılırlar. C) Fiziksel olaylar ile oluşurlar. D) Bileşenleri arasında rastgele bir birleşme oranı vardır. E) Homojen ya da heterojen olabilirler.
131. Saf suya aşağıdakilerden hangisi katıldığında heterojen karışım oluşur?
A) Yemek tuzu B) Toz şeker C) Tebeşir tozu D) Etil akol E) Karbondioksit
132. Aşağıda sembolleri verilen elementlerden hangisi elektriği iletmez?
A) Mg B) Fe C) Na D) Cu E) F
133. Aşağıdakilerden hangisi homojen bir karışımdır?
A) Çelik B) Kan serumu C) Ayran D) Krema E) Bulut
134. Cu2[Fe(CN)6] bileşiğinin adı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Bakır ferrosiyanür B) Di bakır mono ferrosiyanür C) Bakır (I) ferrosiyanür D) Bakır (II) ferrosiyanür E) Di bakır hekza ferrosiyanür
135. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal formül ile gösterilir?
A) Amonyak B) Süt C) Sis D) Hava E) Pirinç
136. Mangan (Mn) aşağıdaki değerliklerden hangisini alamaz?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6
137. Aşağıdakilerden hangisi birden fazla değerlik alabilen metaldir?
A) Au B) I C) Al D) Ca E) S
138. Aşağıdakilerden hangisi bek alevinde çalışılması gereken alev rengidir?
A) Açık sarı B) Sarı-turuncu C) Turuncu-kırmızı D) Açık mavi E) Mavi-kırmızı
139. Aşağıdakilerden hangisi saf madde değildir?
A) Germanyum B) Etilen C) Fosgen D) Hava E) Metan
140) Tüm emülsiyonlar……(sürekli).. ve …(kesikli)…..olmak üzere iki fazdan oluşur.
141) Bir katı ya da sıvının gaz içerisinde çözünmeden dağılması ile oluşan heterojen karışımlar, …(aerosol)…..olarak adlandırılmaktadır.
142) Emülsiyonun stabilitesini sağlayan yüzey aktif maddeler ……(emülgatör)…..veya ……(emülsiyon ajanlar)……..olarak da adlandırılır.
143) ……(liyofilik)….terimi sıvı seven (yani çözücü seven) anlamına gelir.
144) ……(Emülsiyon kararlılığı)…… emülsiyon özelliğinin zamanla meydana gelen değişimlere karşı gösterdiği dayanıklılıktır.
145. Aşağıdakilerden hangisi koloidal sistemin özelliklerinden biridir?
A) Öz kütle özelliği B) Eylemsizlik özelliği C) Viskozite özelliği D) Elektriksel özellikler E) Kararlılık özelliği
146. Çok sayıda atom veya küçük molekül içeren maddenin dağıtıcı ortamda birleştiği koloidal çözeltiye ne ad verilir?
A) Multimoleküler koloitler B) Makromoleküler koloitler C) Assosiye koloitler D) Liyofilik koloitler E) Liyofobik koloitler
147. Aşağıdaki karışımlardan hangisi damıtma yöntemiyle ayrılmaz?
A) Demir tozu-kükürt tozu karışımı B) Tuz-su karışımı C) Alkol-su karışımı D) Süt
148. Aşağıdakilerden hangisi sadece damıtma düzeneğinde kullanılır?
A) Erlen B) Damıtma balonu C) Ayırma hunisi D) Lastik hortum
149. Kendi kaynama sıcaklığında bozunan sıvılar karışımdan hangi yöntemle ayrılır?
A) Süzme yöntemi B) Adi damıtma yöntemi C) Su buharı ile damıtma yöntemi D) Ayrımsal damıtma yöntemi
150. Saf su aşağıdaki işlemlerden hangisinde kullanılır?
A) Akü doldurmada B) Buharlı ütülerde C) Çözelti hazırlamada D) Hepsi
151. Aşağıdaki laboratuvar malzemelerinden hangisi damıtma işlemlerinde kullanılmaz?
A) Ayırma hunisi B) Statif C) Amyantlı tel D) Lastik mantar
152. Sıcaklık değerlerini ölçen araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manometre B) Termometre C) Voltmetre D) Dansimetre
153. Aşağıda kaynama noktaları verilen ikili karışımlardan hangisini ayrımsal damıtma yöntemi ile ayırmalıyız?
A) 70-95 0C B) 120-130 0C C) 50-85 0C D) 170- 215 0C
154. Aşağıdakilerden hangisi basit damıtma yöntemiyle bileşenlerine ayrılır?
A) Alkol + su B) Yemek tuzu + su C) Ham petrol D) Sönmemiş kireç
155. Bir sıvıyı önce buharlaştırıp sonra soğutarak yoğunlaştırma ve saflaştırılmış olarak bir toplama kabında toplama işlemine …(damıtma)….. denir.
156. Damıtma işleminde buharlaştıktan sonra soğutucuda sıvılaşarak toplama kabında toplanan sıvıya …(damıtık sıvı)….. veya ……(destilasyon)… denir.
157. Bilinen en doğal saf su …(yağmur)…. suyudur.
158. Kaynama noktaları arasındaki fark ……(20)… oC’den az olan sıvı karışımlarının ayrılmasında ayrımsal damıtma kullanılır.
159. .…(Basit damıtma)…… saf sıvıların kaynama noktalarının saptanmasında ve uçuculuğu düşük veya hiç olmayan maddelerle karışmış sıvıların saflaştırılmasında kullanılabilir.
160. Maddelerin kaynama sıcaklıklarının birbirinden farklı olmasından yararlanılarak yapılan ayırma işlemine……(ayrımsal damıtma)….. denir.
161. Kaynama sıcaklıkları birbirine yakın olan karışımları ……(ayrımsal damıtma)…… yöntemi ile ayırabiliriz.
162. Bir çözücü yardımıyla karışımdaki bir maddenin çekilerek ayrılmasına ne denir?
A) Damıtma B) Kristallendirme C) Ekstraksiyon D) Süzme
163. Aşağıdakilerden hangisi sadece katı ekstraksiyonun da kullanılır?
A) Çözücü B) Ayırma hunisi C) Spor D) Soxhalet cihazı
164. Aşağıdakilerden hangisi sıvı ekstraksiyonunda seçilecek çözücünün özelliklerinden değildir?
A) Su ile karışmamalıdır. B) Karışımdaki bütün maddeleri çözmelidir. C) Sudan uçucu olmalıdır. D) Kolay temin edilmelidir.
165. Ayırma hunisini kullanarak yoğunluk farkı ile ayrıştırma yapmak için aşağıdakilerden hangisi veya hangilerine dikkat etmek gerekir?
I.Karışanların birbiri içinde çözünmemesi gerekir.
II. Karışanların sıvı olması gerekir.
III. Yoğunlukları arasında fark olması gerekir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I, II ve III
166. T, V, Y ve Z maddeleri ile ilgili;
I. T ile V’den oluşan karışım yoğunluk farkından dolayı ayırma hunisi ile ayrışabiliyor. Bununla ilgili aşağıdaki bilgiler veriliyor.
II. V ile Y’den oluşan karışım homojendir.
III. Y ile Z’den oluşan karışım heterojendir.
Buna göre; T, V, Y ve Z maddelerinin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sofra Tuzu Zeytin Yağı Saf Su Karabiber B) Zeytin Yağı Karabiber Sofra Tuzu Saf Su C) Zeytin Yağı Saf Su Sofra Tuzu Karabiber D) Karabiber Sofra Tuzu Zeytin Yağı Saf Su
167. Bir sıvı karışımdan maddelerden birinin çözücü yardımıyla ayrılması işlemine …(ekstraksiyon)…… denir.
168. Katı ekstraksiyonundaki katı faza …(ekstrakte)….. edilen denir.
169. Katı ekstraksiyonunda kaynama noktası …(düşük)….. çözücüler tercih edilmelidir.
170. Bir sıvı karışımdan, maddelerden birinin çözücü yardımıyla ayrılması işlemine ......(sıvı ekstraksiyon)…….. denir.
171. Çekme işleminde yapılan hesaplamalar, çözücünün tümünü kullanmak yerine aynı miktar çözücüyü, ……(bölüp, birkaç kez)…… kullanmanın verimi artırdığını ortaya koymuştur.
172. Yağlı tohumlar, yağ içeren unlu maddeler petrol eteri ile yağın ayrılması ……(katı ekstraksiyonu)…. işlemidir.
173. Katı ekstraksiyonu işleminde çözücünün bulunduğu balon mutlaka …(su banyosunda)… ısıtılmalıdır.
174. (D) Sıvı ekstraksiyon işlemi için laboratuvarlarda ayırma hunisi kullanılır.
175. (Y) Her ekstraksiyon işleminden sonra çözücü fazındaki maddeyi ayırmak için damıtma işlemine gerek yoktur
176. Kristallendirme işleminde kullanılacak çözücü seçilirken aşağıdaki özelliklerden hangisi göz önünde bulundurulmaz?
A) Düşük kaynama noktasına sahip olmalıdır. B) Yanıcı, patlayıcı olmamalıdır. C) Ucuz olmalıdır. D) Zor temin edilebilmelidir.
177. I.Kristallendirme
II. Süzme
III. Karıştırma
Yukarıdakilerden hangileri karışımları ayırmak için kullanılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II
178. V, Y ve su karışımı ayrımsal damıtma, V ve Z karışımı ise süzme ile ayrılıyor. Buna göre;
I. Y, Z karışımı homojendir.
II. V, Z karışımı homojendir
III. V katıdır.
Yukarıdakilerden hangileri kesinlikle yanlıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II
179. X ve Y tuzları aynı sıcaklıkta sudaki çözünürlükleri farklı olan iki katı maddedir. X ve Y kullanılarak bir sulu çözelti hazırlanıyor.Çözeltiden X ve Y tuzlarını ayırmaya yarayan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Basit damıtma B) Ayrımsal damıtma C) Ayrımsal kristallendirme D) Basit kristallendirme
180. Kristallendirmede, seçilecek çözücü saflaştırılacak madde ile kimyasal reaksiyona ……(girmemeli).. dir.
181. Soğuma süresi uzadıkça kristallerin boyutu …(küçülür)..…
182. Kristallendirme işlemi uygulanacak katının belirli bir çözücüde sıcakta……(çok)......…; soğukta …(az).… çözünmesi gerekir.
183. Şayet çözeltide kristallenme başlamamışsa bir miktar çözücünün ...(buharlaştırılması)......... yoluna gidilebilir.
184. Saflaştırma işleminde kullanılan çözücünün saflaştırılacak temel maddeyi çözerken içindeki safsızlıkları… (çözmemeli)……dir.
185. (D) Kristallenme ile ayırmaya “ayrımsal kristallendirme”, saflaştırmaya ise “kristallendirme" denir
186. (D) Az eriyen kristaller soğuk su ile fazla eriyen kristaller ise alkolle yıkanır.
187. (D) Kristallendirme işleminde oluşan kristallerin kurutulduktan sonra saflıkları genellikle erime noktalarına bakılarak kontrol edilir.
188. (Y) Kristallendirme işleminde kullanılan çözücünün saflaştırılacak maddeyle kimyasal reaksiyon vermesi gerekir.
189. Sudaki çözünürlüğü V çok iyi, Y kötü, Z çözünmez. Oda sıcaklığında sudaki çözünürlükleri verilen maddelerden oluşturulan V, Y, Z karışımı su ile ayrıştırılırken aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
A) Ayırma hunisi B) Ayrımsal kristallendirme C) Süzme D) Suda çözme
190. Sofra tuzu ve ince kum karışımını ayırmak için;
I. Suda çözme
II. Süzme
III. Buharlaştırma
işlemlerinden hangileri sırayla uygulanır?
A) I, III B) I, II C) II, III D) I, II ve III
191. I.Şeker-tuz karışımından şekeri
II. Zeytin yağ-su karışımından zeytinyağını
III. Sofra tuzu- su karışımlarını bileşenlerine ayırmak için kullanılan yöntemler aşağıda verilen şıkların hangisinde doğrudur?
A) I. Buharlaştırma, II. Ayırma hunisi, III. Ayrımsal kristallendirme B) I. Ayırma hunisi, II. Buharlaştırma, III. Ayrımsal kristallendirme C) I. Ayrımsal kristallendirme, III. Buharlaştırma, II. Ayırma hunisi D) I. Ayrımsal kristallendirme, II. Buharlaştırma, III. Ayırma hunisi
192. Şeker –odun talaşı karışımını ayırıp yeniden kullanılabilir hâle getirmek için yapılacak işlemler, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?
A) Suda çözme- süzme- buharlaştırma B) Suda çözme- buharlaştırma- süzme C) Süzme- suda çözme-buharlaştırma D) Süzme- buharlaştırma- suda çözme
193. Kum- şeker- naftalin karışımından naftalini saf olarak ayırmak için;
I. Karışımı suda çözme, süzme ve katı kısmı süblimleştirme
II. Karışımı benzende çözme ve süzüntüyü buharlaştırma
III. Karışımı suda çözme, süzme ve süzüntüyü buharlaştırma yöntemlerinden hangileri kullanılır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III
194. Alkolle su karışımı hangi yolla kendini oluşturan maddelere ayrılır?
A) Süzme B) Dinlendirme C) Ayrımsal damıtma D) Çözme ve kristallendirme
195. Aşağıdakilerden hangisi karışımları ayırma yöntemlerinden değildir?
A ) Elektroliz B ) Mıknatıslanma C ) Buharlaştırma D ) Eleme yöntemi
196. Aşağıdaki karışımlardan hangisi ya da hangileri homojendir?
I. Yemek tuzu - toz şeker karışımı
II. Zeytinyağı - su karışımı
III. Alkol - su karışımı
A) Yalnız l B) l ve II C) Yalnız III D) II ve III
197. Ayırma hunisi ile bileşenlerine ayrılabilen bir karışım için,
I. Heterojen bir karışımdır.
II. Bileşenlerinin öz kütleleri farklıdır.
III.En az iki sıvadan oluşur.
Yargılarından hangileri doğrudur.
A)Yalnız I B)I ve III C)II ve III D) I,II ve III
198. Aşağıdaki yöntemce ayrıt edici özelliklerden hangisi homojen karışımların bileşenlerine ayrılmasında kulanılabilir?
A) Ayrımsal damıtma B) Öz kütle farkı C) Dekantasyon D) Mıklatıs kullanma
199. Demir tozu – çay şekeri – naftalin ayırmak için,
I. Su eklenmesi
II. Süzme
III. Mıknatıslama
IV. Suyu buharlaştırma
işlemleri hangi sıra ile yapılmalıdır?
A) II , I, IV ve III B) II, I, III ve IV C) III , I, II ve IV D) III, II, I ve IV
200. Maddenin taneciklerinin arasındaki boşlukların en fazla olduğu hali ….(gaz)….halidir.
201. Maddelerin hal değişimleri esnasında ……(sıcaklık)…..değişmez.
202. Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine ……(erime)….denir.
203. Bir sıvının kaynamaya başladığı anda buhar basıncı ,……(açık hava basıncı)……’na eşit olur.
204. Maddelerin kaynama sıcaklıklarının birbirinden farklı olmasından yararlanılarak yapılan ayırma işlemine ……(damıtma)….… denir.
205. Kaynama noktası sıcaklıkları birbirine yakın olan karışımları …(ayrımsal damıtma)…… yöntemi ile ayırabiliriz.
206. Sıcaklık değerlerini ölçen araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manometre B) Termometre C) Voltmetre D) Dansimetre E) Ampermetre
207. Kış aylarında camlarda su zerreciklerinin oluşmasını aşağıdaki hangi olayla açıklayabiliriz?
A) Erime B) Donma C) Kaynama D) Yoğunlaşma E) Kırağılaşma
208. Aşağıda erime sıcaklıkları verilen maddelerin hangisi oda sıcaklığında katıdır?
A) 00C B) 10 OC C) 150C D) 300C E) 50C
209. Aşağıda kaynama noktaları verilen ikili karışımlardan hangisini ayrımsal damıtma yöntemi ile ayırmalıyız?
A) 70-95 0C B) 120-135 0C C) 50-85 0C D) 170- 2150C E) 190- 2400C
210. Bir maddenin bütün taneciklerinin sahip olduğu hareket enerjisinin toplamına …....(ısı)...... denir.
211. Kalori bir …(ısı)…birimidir.
212. .…(Sıcaklık)…. maddeyi oluşturan taneciklerin ortalama hızları ile ilgili büyüklüktür.
213. Bir maddenin bir gramının sıcaklığını 1 oC arttırabilmek için gerekli olan ısı miktarına……(özısı)….. denir.
214. 1 kalori …(4,18)....joule eşittir.
215. Kelvin sıcaklık biriminde suyun donma noktası …(273)….. oK’ dir.
216. Celcius termometresiyle 127 oC olarak ölçülen bir sıcaklık değeri Kelvin termometresi ile ölçüldüğünde kaç oK olarak okunur?
A) 200 B) 400 C) 273 D) 500 E)324
217. 50oC’ deki 900 gram suyun sıcaklığını 10 oC’ye düşürmek için 0 oC’deki buzdan kaç gram gerekir?
A) 400 B) 600 C) 750 D) 900 E) 275
218. Isı ve sıcaklık kavramları aşağıdakilerin hangisinde yanlış kullanılmıştır?
A) Arı suyun normal kaynama sıcaklığı 100 °C tır. B) Sağlıklı bir kişinin vücut ısısı 36,5 °C tır. C) Buzdolabının soğutucu bölmesinde sıcaklık yaklaşık 5 °C tır. D) Odun kömürünün yanma ısısı 8000 kal/g dır. E) 1 kalori, 1 gram arı suyun sıcaklığını 1 °C yükseltir.
219. (D) Isı kalorimetre, sıcaklık ise termometre ile ölçülür.
220. (D) Termometre sıvıların genleşme özelliğinden yararlanılarak yapılan bir alettir.
221. (Y) Buharlaşma sıvının her yerinde, kaynama yüzeyinde gerçekleşir.
222. (Y) Isı bir enerji değildir.
223. Ham petrolü……(damıtma)…. işlemi ile bileşenlerine ayırabiliriz.
224. Maddelerin hal değişimi genellikle……(ısı)…etkisi ile gerçekleşir.
225. Bir ortamın açık hava basıncı değişirse maddelerin ……(kaynama sıcaklığı)……’ da değişir.
226. Bir maddenin ısınma ısısı büyükse sıcaklığını arttırmak için gerekli olan …(ısı)…’ da büyüktür.
227. …(Fahrenhayt)…. sıcaklık biriminde suyun kaynama noktası 212 derece dir.
228. Sıvının kabarcıklar halinde hızla buharlaşması olayına …(kaynama)… denir.
229. Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine ……(yoğunlaşma)… denir.
230. Katı bir maddenin ısı etkisiyle sıvı hale geçmesine …(erime)…. denir.
231. 836 joule olan ısı değeri kaç kalori yapar?
A) 200 B) 300 C) 250 D) 150 E) 125
232. 20 oC olarak ölçülen bir sıcaklık değeri kaç o F yapar?
A) 128 B) 68 C) 168 D) 212 E) 30
233. 0 oC deki 5 g buzu 35 oC’de su haline getirmek için kaç kalori ısı gereklidir?
A) 575 B) 1200 C) 725 D) 800 E) 435
234. -20 oC deki 40 gram buza 4000 kalorilik ısı verilirse son sıcaklığı ve durumu ne olur?
A) 0 oC 100g su B) 10 oC 40 g su C) 20oC 60 g su D) 80 oC 5g su E) 0 oC 25g su
235. Bir portakalın enerji değeri 75 kaloridir. İki portakal yiyen Çağatay kaç joule’lik enerji almıştır?
A) 314,01 B) 150, 02 C) 371,5 D) 375 E) 142,5
236. Islak çamaşırlar kışın da kurur. Bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kışın havada fazla nem olması B) Kışın rüzgarın çok olması C) Çamaşırlarda az miktarda su bulunması D) Buharlaşmanın her sıcaklıkta olması E) Yukarıdakilerin hepsi
237. Bir maddenin erime sıcaklığı aşağıdakilerden hangisine eşittir?
A) Kaynama sıcaklığına B) Buharlaşma sıcaklığına C) Donma sıcaklığına D) Yoğuşma sıcaklığına E) Süblimleşme sıcaklığına
A) Metaller B) Soy gazlar C) Organik bileşikler D) Emülsiyonlar E) Ametaller
112. Aşağıdakilerden hangisi bir metaldir?
A) Hidrojen (H) B) İyot (I) C) Kalsiyum (Ca) D) Kükürt (S) E) Karbon (C)
113. Aşağıdakilerden hangisi saf maddelerin ortak özelliklerinden değildir?
A) Belirli bir kaynama noktaları vardır. B) Belirli bir yoğunlukları vardır. C) Belirli bir donma noktaları vardır. D) Formüller ile gösterilirler. E) Homojendirler.
114. Aşağıdakilerden hangisi etilen bileşiğinin formülüdür?
A) CH4 B) CO2 C) C2H4 D) C6H12O6 E) CCl4
115. Aşağıdaki elementlerden hangisi bileşiklerinde birden fazla değerlik almaz?
A) Li B) Cr C) Fe D) Pb E) Au
116. (Y) Bek ile çalışırken ilk olarak gaz vanası açılmalıdır.
117. (Y) Bek namlusuna hava girişini gaz vanası sağlar.
118. (D) Bek namlusundaki hava miktarı arttıkça alevin sıcaklığı artar.
119. (Y) Bek namlusundaki gaz miktarı artıp hava miktarı sabit kalınca alevin sıcaklığı artar.
120. (Y) Amyant tel, ısının tek bir noktada toplanmasını sağlar.
121. (D) Amyant tel, cam malzemelerin çatlamasını önler.
122. (D) Üçayak, ısıtmanın sabit olmasını sağlar.
123. (Y) Tüpte ısıtma işlemi yapılacaksa tüp, dik bir açıda tahta maşa ile tutulmalıdır.
124. (D) Bek ile çalışma sonunda ilk olarak gaz vanası kapatılır.
125. (D) Laboratuvarlarda en çok kullanılan bek çeşidi, bunsen bekidir.
126. Aşağıdakilerden hangisi bir karışım örneği değildir?
A) Çikolata B) Naftalin C) Madeni para D) Süt E) Kolonya
127. Emülsiyonlara ilişkin aşağıdaki yargılardan hangileri doğrudur?
I. Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasından oluşur.
II. Tereyağ bir emülsiyon örneğidir.
III.Öz kütlesi büyük olan sıvı, karışımın üst kısmında kalır.
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
128. Karışımı oluşturan bileşikler farklı fiziksel hâllerde olabilir. Buna göre, karışımın bileşenlerinin fiziksel hâli ve buna ilişkin verilen örneklerden hangisi yanlıştır?
A) Katı-sıvı heterojen: sirke-su B) Katı-katı homojen: pirinç C) Katı-katı heterojen: şeker-tuz D) Sıvı-sıvı homojen: kolonya E) Sıvı-gaz heterojen: sis
129. Aşağıdakilerden hangisi heterojen karışım türlerinden biri değildir?
A) Emülsiyon B) Süspansiyon C) Aerosol D) Alaşım E) Adi karışım
130. Karışımlara ilişkin aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Kimyasal formülleri yoktur. B) Kimyasal işlemler ile bileşenlerine ayrıştırılırlar. C) Fiziksel olaylar ile oluşurlar. D) Bileşenleri arasında rastgele bir birleşme oranı vardır. E) Homojen ya da heterojen olabilirler.
131. Saf suya aşağıdakilerden hangisi katıldığında heterojen karışım oluşur?
A) Yemek tuzu B) Toz şeker C) Tebeşir tozu D) Etil akol E) Karbondioksit
132. Aşağıda sembolleri verilen elementlerden hangisi elektriği iletmez?
A) Mg B) Fe C) Na D) Cu E) F
133. Aşağıdakilerden hangisi homojen bir karışımdır?
A) Çelik B) Kan serumu C) Ayran D) Krema E) Bulut
134. Cu2[Fe(CN)6] bileşiğinin adı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Bakır ferrosiyanür B) Di bakır mono ferrosiyanür C) Bakır (I) ferrosiyanür D) Bakır (II) ferrosiyanür E) Di bakır hekza ferrosiyanür
135. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal formül ile gösterilir?
A) Amonyak B) Süt C) Sis D) Hava E) Pirinç
136. Mangan (Mn) aşağıdaki değerliklerden hangisini alamaz?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6
137. Aşağıdakilerden hangisi birden fazla değerlik alabilen metaldir?
A) Au B) I C) Al D) Ca E) S
138. Aşağıdakilerden hangisi bek alevinde çalışılması gereken alev rengidir?
A) Açık sarı B) Sarı-turuncu C) Turuncu-kırmızı D) Açık mavi E) Mavi-kırmızı
139. Aşağıdakilerden hangisi saf madde değildir?
A) Germanyum B) Etilen C) Fosgen D) Hava E) Metan
140) Tüm emülsiyonlar……(sürekli).. ve …(kesikli)…..olmak üzere iki fazdan oluşur.
141) Bir katı ya da sıvının gaz içerisinde çözünmeden dağılması ile oluşan heterojen karışımlar, …(aerosol)…..olarak adlandırılmaktadır.
142) Emülsiyonun stabilitesini sağlayan yüzey aktif maddeler ……(emülgatör)…..veya ……(emülsiyon ajanlar)……..olarak da adlandırılır.
143) ……(liyofilik)….terimi sıvı seven (yani çözücü seven) anlamına gelir.
144) ……(Emülsiyon kararlılığı)…… emülsiyon özelliğinin zamanla meydana gelen değişimlere karşı gösterdiği dayanıklılıktır.
145. Aşağıdakilerden hangisi koloidal sistemin özelliklerinden biridir?
A) Öz kütle özelliği B) Eylemsizlik özelliği C) Viskozite özelliği D) Elektriksel özellikler E) Kararlılık özelliği
146. Çok sayıda atom veya küçük molekül içeren maddenin dağıtıcı ortamda birleştiği koloidal çözeltiye ne ad verilir?
A) Multimoleküler koloitler B) Makromoleküler koloitler C) Assosiye koloitler D) Liyofilik koloitler E) Liyofobik koloitler
147. Aşağıdaki karışımlardan hangisi damıtma yöntemiyle ayrılmaz?
A) Demir tozu-kükürt tozu karışımı B) Tuz-su karışımı C) Alkol-su karışımı D) Süt
148. Aşağıdakilerden hangisi sadece damıtma düzeneğinde kullanılır?
A) Erlen B) Damıtma balonu C) Ayırma hunisi D) Lastik hortum
149. Kendi kaynama sıcaklığında bozunan sıvılar karışımdan hangi yöntemle ayrılır?
A) Süzme yöntemi B) Adi damıtma yöntemi C) Su buharı ile damıtma yöntemi D) Ayrımsal damıtma yöntemi
150. Saf su aşağıdaki işlemlerden hangisinde kullanılır?
A) Akü doldurmada B) Buharlı ütülerde C) Çözelti hazırlamada D) Hepsi
151. Aşağıdaki laboratuvar malzemelerinden hangisi damıtma işlemlerinde kullanılmaz?
A) Ayırma hunisi B) Statif C) Amyantlı tel D) Lastik mantar
152. Sıcaklık değerlerini ölçen araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manometre B) Termometre C) Voltmetre D) Dansimetre
153. Aşağıda kaynama noktaları verilen ikili karışımlardan hangisini ayrımsal damıtma yöntemi ile ayırmalıyız?
A) 70-95 0C B) 120-130 0C C) 50-85 0C D) 170- 215 0C
154. Aşağıdakilerden hangisi basit damıtma yöntemiyle bileşenlerine ayrılır?
A) Alkol + su B) Yemek tuzu + su C) Ham petrol D) Sönmemiş kireç
155. Bir sıvıyı önce buharlaştırıp sonra soğutarak yoğunlaştırma ve saflaştırılmış olarak bir toplama kabında toplama işlemine …(damıtma)….. denir.
156. Damıtma işleminde buharlaştıktan sonra soğutucuda sıvılaşarak toplama kabında toplanan sıvıya …(damıtık sıvı)….. veya ……(destilasyon)… denir.
157. Bilinen en doğal saf su …(yağmur)…. suyudur.
158. Kaynama noktaları arasındaki fark ……(20)… oC’den az olan sıvı karışımlarının ayrılmasında ayrımsal damıtma kullanılır.
159. .…(Basit damıtma)…… saf sıvıların kaynama noktalarının saptanmasında ve uçuculuğu düşük veya hiç olmayan maddelerle karışmış sıvıların saflaştırılmasında kullanılabilir.
160. Maddelerin kaynama sıcaklıklarının birbirinden farklı olmasından yararlanılarak yapılan ayırma işlemine……(ayrımsal damıtma)….. denir.
161. Kaynama sıcaklıkları birbirine yakın olan karışımları ……(ayrımsal damıtma)…… yöntemi ile ayırabiliriz.
162. Bir çözücü yardımıyla karışımdaki bir maddenin çekilerek ayrılmasına ne denir?
A) Damıtma B) Kristallendirme C) Ekstraksiyon D) Süzme
163. Aşağıdakilerden hangisi sadece katı ekstraksiyonun da kullanılır?
A) Çözücü B) Ayırma hunisi C) Spor D) Soxhalet cihazı
164. Aşağıdakilerden hangisi sıvı ekstraksiyonunda seçilecek çözücünün özelliklerinden değildir?
A) Su ile karışmamalıdır. B) Karışımdaki bütün maddeleri çözmelidir. C) Sudan uçucu olmalıdır. D) Kolay temin edilmelidir.
165. Ayırma hunisini kullanarak yoğunluk farkı ile ayrıştırma yapmak için aşağıdakilerden hangisi veya hangilerine dikkat etmek gerekir?
I.Karışanların birbiri içinde çözünmemesi gerekir.
II. Karışanların sıvı olması gerekir.
III. Yoğunlukları arasında fark olması gerekir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I, II ve III
166. T, V, Y ve Z maddeleri ile ilgili;
I. T ile V’den oluşan karışım yoğunluk farkından dolayı ayırma hunisi ile ayrışabiliyor. Bununla ilgili aşağıdaki bilgiler veriliyor.
II. V ile Y’den oluşan karışım homojendir.
III. Y ile Z’den oluşan karışım heterojendir.
Buna göre; T, V, Y ve Z maddelerinin doğru sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sofra Tuzu Zeytin Yağı Saf Su Karabiber B) Zeytin Yağı Karabiber Sofra Tuzu Saf Su C) Zeytin Yağı Saf Su Sofra Tuzu Karabiber D) Karabiber Sofra Tuzu Zeytin Yağı Saf Su
167. Bir sıvı karışımdan maddelerden birinin çözücü yardımıyla ayrılması işlemine …(ekstraksiyon)…… denir.
168. Katı ekstraksiyonundaki katı faza …(ekstrakte)….. edilen denir.
169. Katı ekstraksiyonunda kaynama noktası …(düşük)….. çözücüler tercih edilmelidir.
170. Bir sıvı karışımdan, maddelerden birinin çözücü yardımıyla ayrılması işlemine ......(sıvı ekstraksiyon)…….. denir.
171. Çekme işleminde yapılan hesaplamalar, çözücünün tümünü kullanmak yerine aynı miktar çözücüyü, ……(bölüp, birkaç kez)…… kullanmanın verimi artırdığını ortaya koymuştur.
172. Yağlı tohumlar, yağ içeren unlu maddeler petrol eteri ile yağın ayrılması ……(katı ekstraksiyonu)…. işlemidir.
173. Katı ekstraksiyonu işleminde çözücünün bulunduğu balon mutlaka …(su banyosunda)… ısıtılmalıdır.
174. (D) Sıvı ekstraksiyon işlemi için laboratuvarlarda ayırma hunisi kullanılır.
175. (Y) Her ekstraksiyon işleminden sonra çözücü fazındaki maddeyi ayırmak için damıtma işlemine gerek yoktur
176. Kristallendirme işleminde kullanılacak çözücü seçilirken aşağıdaki özelliklerden hangisi göz önünde bulundurulmaz?
A) Düşük kaynama noktasına sahip olmalıdır. B) Yanıcı, patlayıcı olmamalıdır. C) Ucuz olmalıdır. D) Zor temin edilebilmelidir.
177. I.Kristallendirme
II. Süzme
III. Karıştırma
Yukarıdakilerden hangileri karışımları ayırmak için kullanılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II
178. V, Y ve su karışımı ayrımsal damıtma, V ve Z karışımı ise süzme ile ayrılıyor. Buna göre;
I. Y, Z karışımı homojendir.
II. V, Z karışımı homojendir
III. V katıdır.
Yukarıdakilerden hangileri kesinlikle yanlıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II
179. X ve Y tuzları aynı sıcaklıkta sudaki çözünürlükleri farklı olan iki katı maddedir. X ve Y kullanılarak bir sulu çözelti hazırlanıyor.Çözeltiden X ve Y tuzlarını ayırmaya yarayan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Basit damıtma B) Ayrımsal damıtma C) Ayrımsal kristallendirme D) Basit kristallendirme
180. Kristallendirmede, seçilecek çözücü saflaştırılacak madde ile kimyasal reaksiyona ……(girmemeli).. dir.
181. Soğuma süresi uzadıkça kristallerin boyutu …(küçülür)..…
182. Kristallendirme işlemi uygulanacak katının belirli bir çözücüde sıcakta……(çok)......…; soğukta …(az).… çözünmesi gerekir.
183. Şayet çözeltide kristallenme başlamamışsa bir miktar çözücünün ...(buharlaştırılması)......... yoluna gidilebilir.
184. Saflaştırma işleminde kullanılan çözücünün saflaştırılacak temel maddeyi çözerken içindeki safsızlıkları… (çözmemeli)……dir.
185. (D) Kristallenme ile ayırmaya “ayrımsal kristallendirme”, saflaştırmaya ise “kristallendirme" denir
186. (D) Az eriyen kristaller soğuk su ile fazla eriyen kristaller ise alkolle yıkanır.
187. (D) Kristallendirme işleminde oluşan kristallerin kurutulduktan sonra saflıkları genellikle erime noktalarına bakılarak kontrol edilir.
188. (Y) Kristallendirme işleminde kullanılan çözücünün saflaştırılacak maddeyle kimyasal reaksiyon vermesi gerekir.
189. Sudaki çözünürlüğü V çok iyi, Y kötü, Z çözünmez. Oda sıcaklığında sudaki çözünürlükleri verilen maddelerden oluşturulan V, Y, Z karışımı su ile ayrıştırılırken aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
A) Ayırma hunisi B) Ayrımsal kristallendirme C) Süzme D) Suda çözme
190. Sofra tuzu ve ince kum karışımını ayırmak için;
I. Suda çözme
II. Süzme
III. Buharlaştırma
işlemlerinden hangileri sırayla uygulanır?
A) I, III B) I, II C) II, III D) I, II ve III
191. I.Şeker-tuz karışımından şekeri
II. Zeytin yağ-su karışımından zeytinyağını
III. Sofra tuzu- su karışımlarını bileşenlerine ayırmak için kullanılan yöntemler aşağıda verilen şıkların hangisinde doğrudur?
A) I. Buharlaştırma, II. Ayırma hunisi, III. Ayrımsal kristallendirme B) I. Ayırma hunisi, II. Buharlaştırma, III. Ayrımsal kristallendirme C) I. Ayrımsal kristallendirme, III. Buharlaştırma, II. Ayırma hunisi D) I. Ayrımsal kristallendirme, II. Buharlaştırma, III. Ayırma hunisi
192. Şeker –odun talaşı karışımını ayırıp yeniden kullanılabilir hâle getirmek için yapılacak işlemler, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?
A) Suda çözme- süzme- buharlaştırma B) Suda çözme- buharlaştırma- süzme C) Süzme- suda çözme-buharlaştırma D) Süzme- buharlaştırma- suda çözme
193. Kum- şeker- naftalin karışımından naftalini saf olarak ayırmak için;
I. Karışımı suda çözme, süzme ve katı kısmı süblimleştirme
II. Karışımı benzende çözme ve süzüntüyü buharlaştırma
III. Karışımı suda çözme, süzme ve süzüntüyü buharlaştırma yöntemlerinden hangileri kullanılır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III
194. Alkolle su karışımı hangi yolla kendini oluşturan maddelere ayrılır?
A) Süzme B) Dinlendirme C) Ayrımsal damıtma D) Çözme ve kristallendirme
195. Aşağıdakilerden hangisi karışımları ayırma yöntemlerinden değildir?
A ) Elektroliz B ) Mıknatıslanma C ) Buharlaştırma D ) Eleme yöntemi
196. Aşağıdaki karışımlardan hangisi ya da hangileri homojendir?
I. Yemek tuzu - toz şeker karışımı
II. Zeytinyağı - su karışımı
III. Alkol - su karışımı
A) Yalnız l B) l ve II C) Yalnız III D) II ve III
197. Ayırma hunisi ile bileşenlerine ayrılabilen bir karışım için,
I. Heterojen bir karışımdır.
II. Bileşenlerinin öz kütleleri farklıdır.
III.En az iki sıvadan oluşur.
Yargılarından hangileri doğrudur.
A)Yalnız I B)I ve III C)II ve III D) I,II ve III
198. Aşağıdaki yöntemce ayrıt edici özelliklerden hangisi homojen karışımların bileşenlerine ayrılmasında kulanılabilir?
A) Ayrımsal damıtma B) Öz kütle farkı C) Dekantasyon D) Mıklatıs kullanma
199. Demir tozu – çay şekeri – naftalin ayırmak için,
I. Su eklenmesi
II. Süzme
III. Mıknatıslama
IV. Suyu buharlaştırma
işlemleri hangi sıra ile yapılmalıdır?
A) II , I, IV ve III B) II, I, III ve IV C) III , I, II ve IV D) III, II, I ve IV
200. Maddenin taneciklerinin arasındaki boşlukların en fazla olduğu hali ….(gaz)….halidir.
201. Maddelerin hal değişimleri esnasında ……(sıcaklık)…..değişmez.
202. Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine ……(erime)….denir.
203. Bir sıvının kaynamaya başladığı anda buhar basıncı ,……(açık hava basıncı)……’na eşit olur.
204. Maddelerin kaynama sıcaklıklarının birbirinden farklı olmasından yararlanılarak yapılan ayırma işlemine ……(damıtma)….… denir.
205. Kaynama noktası sıcaklıkları birbirine yakın olan karışımları …(ayrımsal damıtma)…… yöntemi ile ayırabiliriz.
206. Sıcaklık değerlerini ölçen araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Manometre B) Termometre C) Voltmetre D) Dansimetre E) Ampermetre
207. Kış aylarında camlarda su zerreciklerinin oluşmasını aşağıdaki hangi olayla açıklayabiliriz?
A) Erime B) Donma C) Kaynama D) Yoğunlaşma E) Kırağılaşma
208. Aşağıda erime sıcaklıkları verilen maddelerin hangisi oda sıcaklığında katıdır?
A) 00C B) 10 OC C) 150C D) 300C E) 50C
209. Aşağıda kaynama noktaları verilen ikili karışımlardan hangisini ayrımsal damıtma yöntemi ile ayırmalıyız?
A) 70-95 0C B) 120-135 0C C) 50-85 0C D) 170- 2150C E) 190- 2400C
210. Bir maddenin bütün taneciklerinin sahip olduğu hareket enerjisinin toplamına …....(ısı)...... denir.
211. Kalori bir …(ısı)…birimidir.
212. .…(Sıcaklık)…. maddeyi oluşturan taneciklerin ortalama hızları ile ilgili büyüklüktür.
213. Bir maddenin bir gramının sıcaklığını 1 oC arttırabilmek için gerekli olan ısı miktarına……(özısı)….. denir.
214. 1 kalori …(4,18)....joule eşittir.
215. Kelvin sıcaklık biriminde suyun donma noktası …(273)….. oK’ dir.
216. Celcius termometresiyle 127 oC olarak ölçülen bir sıcaklık değeri Kelvin termometresi ile ölçüldüğünde kaç oK olarak okunur?
A) 200 B) 400 C) 273 D) 500 E)324
217. 50oC’ deki 900 gram suyun sıcaklığını 10 oC’ye düşürmek için 0 oC’deki buzdan kaç gram gerekir?
A) 400 B) 600 C) 750 D) 900 E) 275
218. Isı ve sıcaklık kavramları aşağıdakilerin hangisinde yanlış kullanılmıştır?
A) Arı suyun normal kaynama sıcaklığı 100 °C tır. B) Sağlıklı bir kişinin vücut ısısı 36,5 °C tır. C) Buzdolabının soğutucu bölmesinde sıcaklık yaklaşık 5 °C tır. D) Odun kömürünün yanma ısısı 8000 kal/g dır. E) 1 kalori, 1 gram arı suyun sıcaklığını 1 °C yükseltir.
219. (D) Isı kalorimetre, sıcaklık ise termometre ile ölçülür.
220. (D) Termometre sıvıların genleşme özelliğinden yararlanılarak yapılan bir alettir.
221. (Y) Buharlaşma sıvının her yerinde, kaynama yüzeyinde gerçekleşir.
222. (Y) Isı bir enerji değildir.
223. Ham petrolü……(damıtma)…. işlemi ile bileşenlerine ayırabiliriz.
224. Maddelerin hal değişimi genellikle……(ısı)…etkisi ile gerçekleşir.
225. Bir ortamın açık hava basıncı değişirse maddelerin ……(kaynama sıcaklığı)……’ da değişir.
226. Bir maddenin ısınma ısısı büyükse sıcaklığını arttırmak için gerekli olan …(ısı)…’ da büyüktür.
227. …(Fahrenhayt)…. sıcaklık biriminde suyun kaynama noktası 212 derece dir.
228. Sıvının kabarcıklar halinde hızla buharlaşması olayına …(kaynama)… denir.
229. Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine ……(yoğunlaşma)… denir.
230. Katı bir maddenin ısı etkisiyle sıvı hale geçmesine …(erime)…. denir.
231. 836 joule olan ısı değeri kaç kalori yapar?
A) 200 B) 300 C) 250 D) 150 E) 125
232. 20 oC olarak ölçülen bir sıcaklık değeri kaç o F yapar?
A) 128 B) 68 C) 168 D) 212 E) 30
233. 0 oC deki 5 g buzu 35 oC’de su haline getirmek için kaç kalori ısı gereklidir?
A) 575 B) 1200 C) 725 D) 800 E) 435
234. -20 oC deki 40 gram buza 4000 kalorilik ısı verilirse son sıcaklığı ve durumu ne olur?
A) 0 oC 100g su B) 10 oC 40 g su C) 20oC 60 g su D) 80 oC 5g su E) 0 oC 25g su
235. Bir portakalın enerji değeri 75 kaloridir. İki portakal yiyen Çağatay kaç joule’lik enerji almıştır?
A) 314,01 B) 150, 02 C) 371,5 D) 375 E) 142,5
236. Islak çamaşırlar kışın da kurur. Bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kışın havada fazla nem olması B) Kışın rüzgarın çok olması C) Çamaşırlarda az miktarda su bulunması D) Buharlaşmanın her sıcaklıkta olması E) Yukarıdakilerin hepsi
237. Bir maddenin erime sıcaklığı aşağıdakilerden hangisine eşittir?
A) Kaynama sıcaklığına B) Buharlaşma sıcaklığına C) Donma sıcaklığına D) Yoğuşma sıcaklığına E) Süblimleşme sıcaklığına
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder