Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır
1. (D) Ökaryotik hücre yapısına sahip olan mikroorganizmalar funguslar, algler ve
protozoa’dır
2. (Y) Viroidler protein içermeyen DNA parçacıklarıdır.
3. (D) 6 mikrometre, 6000 nanometreye karşılık gelir.
4. (D) Abiyogenezin reddedilmesinde katkısı olan iki bilim adamı Fransisco Redi ve
Louis Pasteur’dür.
5. (Y) Bir canlının başka bir canlıdan meydana geldiğini açıklayan görüş abiyogenezdir.
6. (D) Mikroorganizmaların sınıflandırılmasında kullanılan temel birim türdür.
7. (Y) Klasik taksonomi fenotipik, genotipik ve filogenetik metotları kullanarak son
zamanlarda mikroorganizmaların sınıflandırılmasında etkisini giderek artırmıştır.
8. (D) 1990’da canlıları ilk kez âlem üstü grup kabul edilen üç domain altında
toplanmıştır. Bu domainler Arkea, Bakteria ve Ökarya’dır.
9. (Y) Prokaryot hücrelerde endoplazmik retikulum, golgi cisimciği ve mitokondri gibi
çift zarla çevrili organeller vardır.
10. (Y) Sirke, Laktik asit bakterilerinin fermentasyon ürünüdür.
11. (Y) Laktik asit bakterileri fermentasyon ürünü olarak sadece laktik asit üretmez.
12. (D) Gazlı kangren Clostridium perfringens’in sebep olduğu bir hastalıktır.
13. (D) Prionlar hayvanlarda merkezi sinir sistemi hastalıkları etmeni olarak tanımlanmış
en küçük mikroorganizmalardır.
14. (Y) Mikroorganizmalar büyüklüklerine göre prion > viroid > virüs > bakteri
şeklindedir.
15. (Y) Brusellozis hastalığının etmeni olan mikroorganizma Salmonella’dır
16. (D) E. coli’nin gıdalarda olması sanitasyonun yeterli olmadığını gösterir.
17. (D) Bakterilerin olumsuz koşullarda meydana getirdikleri dinlenme yapılarına
endospor adı verilir.
18. (Y) Karbonhidratça zengin gıdaların mikroorganizmalar tarafından parçalanması
(bozulması) genellikle ekşime şeklinde ortaya çıkar.
19. (Y) Oksijene mutlak gereksinim duyan mikroorganizmalara fakültatif anaerobik
mikroorganizmalar denir
20. (D) Durgun kültürde bakterilerin en hızlı yetiştiği dönem logaritmik dönemdir
21. Bakterilerde hücre duvarının yapısında ona sağlamlık ve direnç sağlayan tabaka
aşağıdakilerden hangisidir?
A. Taykoyik asit
B. Mürein
C. Peptidoglikan
D. Lipopolisakkarit
E. Protein
22. Gram negatif bakterilerin gram boyama sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A. Mor renkli boyanır.
B. Gri renkli boyanır.
C. Yeşil boyanır.
D. Sarı boyanır.
E. Pembe boyanır.
23. Bakterilerin vejetatif çoğalma şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A. Tomurcuklanma
B. İkiye bölünme
C. Sporla çoğalma
D. Mitoz bölünme
E. Mayoz bölünme
24. Psikrofil bakterilerin geliştiği optimum sıcaklık aşağıdakilerden hangisidir?
A. 5 ◦C
B. 10 ◦C
C. 15 ◦C
D. 20 ◦C
E. 40 ◦C
25. Bakterilerin olumsuz koşullarda oluşturduğu yapının adı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Zigospor
B. Hücre
C. Konidiofor
D. Tomurcuk
E. Endospor
26. Aşağıdakilerden hangisi durgun kültürde bakterilerin büyüme aşamalarından biri
değildir?
A. Lag dönemi
B. Logaritmik çoğalma dönemi
C. Sürekli dönem
D. Durma dönemi
E. Ölme dönemi
27. Gıdalarda doğal koruyucu olarak kullanılan bakteriyosini üreten bakteri
aşağıdakilerden hangisidir?
A. Escherichia
B. Salmonella
C. Brucella
D. Lactobacillus
E. Clostridium
28. Bakterilerde genetik materyalin bulunduğu bölgeye verilen ad aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Çekirdek
B. Nükleotid
C. Ökaryotik
D. Prokaryotik
E. Nükleoid
29. Aşağıdakilerden hangisi gram boyamanın aşamalarından biri değildir?
A. Lugol (İyot)
B. Kristal viyole
C. Safranin
D. Alkol
E. Bakteriyosin
30. Aşağıdakilerden hangisi bakterilerin hücre duvarının özelliklerinden biri değildir?
A. Bakteriye sertliğini ve şeklini verir.
B. Hücreyi iç ve dış basınçtan korur.
C. Yarı geçirgen özelliktedir. 1nm büyüklüğündeki moleküllerin geçmesine izin verir.
D. Metabolizma atıklarının atılmasında görev alır.
E. Hücrenin yönetilmesinde görev alır.
31. (D) Mayalar bakteria domaininde yer alan ökaryotik hücre yapısında fotosentez
yapamayan mikroorganizmalardır.
32. (D) En önemli ticari mayalar ekmek ve etanol yapımında kullanılan Saccharomyces
cinsi üyeleridir.
33. (D) Mayaların eşeysiz üreme şekilleri tomurcuklanmadır.
34. (D) Mayonez ve salatalarda bozulmaya sebep olan maya türü Zigosaccharomyces
rouxii’dir
35. (D) Debaryomyces süt ürünlerinde en çok rastlanan iki maya türünden biridir.
36. (D) Mayaların en yaygın bulunduğu grup Ascomycota bölümüdür.
37. (Y) Mayalarda eşeysiz üreme ascus içerisinde askospor adı verilen sporlarla
olmaktadır
38. (Y) Mayalarda spor olumsuz koşullardan korunma amaçlı iken bakterilerdeki
endospor üreme yapısıdır.
39. (Y) Basidiomycota bölümündeki mayalarda eşeyli üreme askospor adı verilen
yapılarla olur.
40. (Y) Mayalarda bakterilerden farklı olarak gerçek bir çekirdek ve organeller bulunmaz.
41. Mayaların en yaygın olduğu fungus bölümü aşağıdakilerden hangisidir?
A. Zygomycota
B. Oomycota
C. Ascomycota
D. Bakteria
E. Ökarya
42. Saccharomyces cerevisiae’nin ürettiği endüstriyel kimyasal aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Propiyonik asit
B. Etil alkol
C. Sitrik asit
D. Asetik asit
E. Amino asit
43. Aşağıdakilerden hangisi mayaların eşeysiz üremesi ile ilgilidir?
A. Basidium oluşumu
B. Askus oluşumu
C. Tomurcuklanma
D. Basidiospor oluşumu
E. Askospor oluşumu
44. Portakal suyu gibi meyve sularında bozulmaya sebep olan maya aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Pichia
B. Kluyveromyces
C. Candida
D. Saccharomyces
E. Debaryomyces
45. Zeytin salamurası ve turşularda bozulmaya sebep olan maya cinsi aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Brettanomyces
B. Saccharomyces
C. Zygosaccharomyces
D. Candida
E. Pichia
46. (Y) Küfler prokaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalardır.
47. (D) Küflerde filamentli funguslar olup daha çok ekmek, peynir, meyve gibi gıdaların
üzerinde bulunur
48. (D) Küflerin ürettiği zehirli maddeye mikotoksin denir.
49. (Y) Hifler arasında sitoplazma geçişinin kontrol edildiği bölmelere septa adı verilir.
50. (Y) Bakterilerin ürettiği endospor üreme yapısı iken küflerin ürettiği spor olumsuz
koşullardan korunma yapısıdır.
51. (D) Bazı küf türleri kamembert peyniri gibi gıdaların olgunlaştırılmasında kullanılır.
52. (D) Küfler rutubetli yerlerde kumaş, deri, ağaç, kereste gibi organik maddeleri bozar
53. (D) Küflerin hücre duvarının esas yapı maddesi kitindir.
54. (D) Artrospor küflerin eşeysiz üreme sporlarından biridir.
55. (Y) Zigosopor küflerin eşeysiz üreme yapılarından biridir.
56. (D) Aflatoksin,Penicillium cinsinin ürettiği bir mikotoksindir.
57. (D) Mucor, soya proteini yapılan pıhtı suyunun fermente edilmesini sağlar.
58. (D) Alternaria, sert çekirdekli meyveler, elma ve incirde kahverengiden siyaha
değişen çürüklüklere sebep olur.
59. (D) Ekmek küfü olarak bilinen küf Rhizopus’tur.
60. (Y) Küflerde her bir ipliksi yapıya misel adı verilir.
61. Dallanmış hiflerin oluşturduğu yapı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Septum
B. Konidia
C. Misel
D. Konidiofor
E. Tomurcuk
62. Fungus hücre duvarının yapısında yer alan madde aşağıdakilerden hangisidir?
A. Lipit
B. Amino asit
C. Selüloz
D. Kitin
E. Nişasta
63. Enine bölmeli hiflerde sitoplazmaları birbirine bağlayan boşluğun adı aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Septum
B. Por
C. Misel
D. Ascus
E. Konidia
64. Aşağıdakilerden hangisi küflerin eşeysiz üreme sporlarından biri değildir?
A. Artrospor
B. Konidiospor
C. Sporangiospor
D. Basidiospor
E. Klamidospor
65. Küflerin isimlendirilmesinde kullanılan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
A. Tekli adlandırma
B. İkili adlandırma
C. Üçlü adlandırma
D. Dörtlü adlandırma
E. Beşli adlandırma
66. (D) Protozoalar, hücre duvarı olmayan, ökaryotik tek hücreli canlıları içermektedir
67. (Y) Endospor protozoaların olumsuz koşullarda oluşturdukları yapının adıdır.
68. (D) Porotozoalarda otogami, kendi kendine döllenmedir.
69. (Y) Entamoeba hystoclytica toxoplazmozise sebep olur.
70. (D) Algler fotosentez yapabilen mikroorganizmadır.
71. (Y) Virüsler canlı hücreler dışında yaşamlarını sürdürebilir.
72. (D) İnterferon (İFN), vücut hücrelerinin çoğunluğunca sentezlenen ve bakterilere,
parazitlere, virüslere ve urlara karşı etki gösteren bir proteindir
73. (D) Giardia’nın sebep olduğu hastalık bulaşık su ve gıdaların (özellikle iyi
yıkanmamış sebze ve meyveler) tüketilmesi sonucu görülür.
74. (D) Gıda üretiminde kullanılan mikroorganizmalara starter kültür adı verilir.
75. (Y) Deli dana hastalığı alglerin sebep olduğu bir hastalıktır.
76. Bakterileri enfekte eden virüslere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
A. Bakteriyofaj
B. Prion
C. Viroid
D. Virion
E. Plasmodium
77. Avian influenzanın neden olduğu hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A. Domuz gribi
B. İnsan gribi
C. Kuş gribi
D. SARS
E. Hepatit
78. Marsilya ateşi hastalığının sebep olduğu organizma aşağıdakilerden hangisidir?
A. Alg
B. Protozoa
C. Viroid
D. Virüs
E. Riketsiya
79. Prionların neden olduğu deli dana hastalığının etkilendiği sistem aşağıdakilerden
hangisidir?
A. Sinir sistemi
B. Boşaltım sistemi
C. Hareket sistemi
D. Dolaşım sistemi
E. Sindirim sistemi
80. Virüslerin canlı sistemler dışındaki adı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Viroid
B. Virion
C. Protozoa
D. Bakteri
E. Alg
81. I-Gıdaların aromalandırılması
II-Antibiyotik, vitamin üretimi III-Peynir, alkollü içki yapımı IV-Doğada madde çevriminin sağlanması
yukarıdaki olaylardan hangisi ya da hangilerinin oluşumunda mikroorganizmaların
rolü vardır?
A) Yalnız I de
B) Yalnız IV de
C) III ve IV de
D) I ve II de
E) I–II–III ve IV de
82. Sağlıklı bir insanda aşağıdaki vücut bölgelerinden hangisi sterildir?
A) Kan
B) Boğaz
C) Deri
D) Kalınbağırsak
E) Hiçbiri
83. Yaz sıcaklığında buzdolabında saklanan besinler dışarıda bırakılan besinlere göre,
daha uzun süre bozulmadan kalabilirler. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden
hangisi olabilir?
I-Besinlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların enzimleri buzdolabında
çalışmaz.
II-Yüksek sıcaklıkta besinlerdeki enzimlerin yapısı bozulur.
III-Buzdolabında besinlerin bozulmasını engelleyen gazlar vardır.
IV-Sıcakta besinlerdeki vitaminler de bozunur.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız IV
C) I, II ve IV
D) II ve III
E) I, III ve IV
84. Su ve sütlerin mikrobiyolojik kontrollerinde standart bir gösterge olarak kullanılan
bakteri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lactobacillus
B) Alcaligenes
C) Proteus
D) Koliform
E) Acetobacter
85. Psikrofil bakterilerin üreme sıcaklığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 5-15 0C
B) 0-5 0C
C) 5-25 0C
D) 20-45 0C
E) 50-65 0C
86. İnsanda flora ile ilgili yanlış seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Normal flora mikroorganizmaları aralarındaki denge bozulmadıkça hastalık etkeni
olmazlar.
B) Kalıcı ve geçici olmak üzere iki flora vardır.
C) Patojen mikroorganizmalar vücudun dış kısımlarında geçici olarak bulunabilirler.
D) Geçici flora mikroorganizmaları hiçbir zaman hastalık oluşturmazlar.
E) Kalıcı flora ortadan kaldırılsa bile yeniden oluşur.
87. Besin istekleri açısından mikroorganizmaların azdan çoğa doğru sıralaması hangi
seçenekte doğru verilmiştir?
A) Küfler > Gram (-) bakteriler > Gram (+) bakteriler
B) Gram (+) bakteriler > Gram (-) bakteriler > küfler
C) Gram (-) bakteriler < küfler < Gram (+) bakteriler
D) Gram (-) bakteriler < küfler > Gram (+) bakteriler
E) Küfler < Gram (-) bakteriler = Gram (+) bakteriler
88. 1-Eh= +215 mini volt
2- Eh= -185 mini volt
3-Eh= +45 mini volt
olarak ölçülen gıdalardan hangisi ya da hangilerinde yalnızca anaerob
mikroorganizmalar gelişebilir?
A) Yalnız 1 ‟de
B) Yalnız 2 ‟de
C) 1 ve 2 ‟de
D) 1 ve 3 ‟de
E) 2 ve 3 ‟de
89. Sebze ve meyveler gibi su oranları yüksek olan gıdalar mikroorganizma aktivitesini
engellemek için hangi ortamlarda saklanmalıdır?
A) Sıcak, kuru depolarda
B) Bağıl nemi düşük soğuk depolarda
C) Serin, kuru depolarda
D) Ilık, nemli depolarda
E) Bağıl nemi yüksek soğuk depolarda
90. Fungusit nedir?
A) Bakteri öldürücü kimyasal maddedir.
B) Tüm mikroorganizmaları öldürücü kimyasal maddedir.
C) Maya ve küflerin gelişimini durduran kimyasal maddedir.
D) Bakterilerin gelişimini engelleyen kimyasal maddedir.
E) Maya ve küflere öldürücü etki yapan kimyasal maddedir.
91. I-Üst kısımlardaki hava alt kısımlardaki havadan daha sterildir.
II-Büyük şehirler üzerindeki hava kırsal kesimlerin üzerindeki havadan daha az
mikroorganizma içerir.
III-Açık denizler üzerindeki havada az mikro organizma bulunur.
IV-U.V ışınları bakterisit bir etkiye sahiptir.
yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangiler doğrudur?
A) I-II-III
B) I-II-III ve IV
C) Yalnız IV
D) Yalnız III
E) I-III-IV
92. Güneş giren eve doktor girmez atasözü aşağıdakilerden hangisini en iyi açıklar?
A) Mikroorganizmalar güneşin ısı etkisinden zarar görürler.
B) Güneşin ısı ve ışınım enerjisi mikroorganizmaları öldürür.
C) Güneş ışığında mikroorganizmaların beslenme şansları düşüktür.
D) Mikrobik hastalıklar aydınlık ortamlarda daha az etkilidir.
E) Güneş ışığı mikroorganizmaların besinlerini yok eder.
93. Hangi aw değerinin altında mikroorganizmalar gelişemez?
A) 0,6
B) 0,7
C) 0,8
D) 0,9
E) 0,99-1
94. Domates ve marulu mikroflora açısından karşılaştırırsak hangi yorumu yapabiliriz?
A) Marulun mikroorganizma yükü daha fazladır.
B) Domatesin mikroorganizma yükü daha fazladır.
C) Birbirine yakın miktardadır.
D) İkisinde de çok fazladır.
E) İkisinde de çok azdır.
95. Gıdalarda doğal olarak bulunabilen ya da sonra çeşitli yollarla oluşabilen, mikrobiyal
gelişmeyi engelleyen bileşiklere ne ad verilir?
A) Dezenfektan
B) İnhibitör
C) Aditif
D) Aktivatör
E) İngredient
96. Meyvelerde daha çok hangi mikroorganizmaların oluşturduğu mikrobiyolojik bozulma
görülür?
A) Küf ve mayalar
B) Bakteriler
C) Virüsler
D) Bakteri ve virüsler
E) Bakteri ve mayalar
97. Aşağıdakilerden hangisi mayaların ekmek üretiminde kullanılma nedenini en iyi
açıklar?
A) Mayalar sulu ortamda iyi gelişirler.
B) Mayalar saprofit canlılardır.
C) Mayalar anaerobik ortamda fermantasyon gerçekleştirirler.
D) Un mayalar için iyi bir besi yeridir.
E) Mayaların enzim sistemleri gelişmiştir.
98. Konserve kutularında bombaj oluşturan bakteri türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Clostridium
B) Streptococ
C) E. Coli
D) Staphylococ
E) Choromobacter
99. I-Lactobaciller
II-Küfler
III-Asetobacterler
IV-Propiyonik asit bakterileri
Yukarıdakilerden hangileri starter kültür olarak kullanılmaz?
A) Yalnız II
B) Yalnız III
C) II ve III
D) I ve IV
E) I, II ve IV
100. Yoğurtta aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisi gelişemez?
A) Laktik asit bakterileri
B) Koliform bakterileri
C) Mayalar
D) Küfler
E) Proteolitik bakteriler
101. I-Kıyma
II-But
III-Parça et
IV-Kuşbaşı et
Koyun karkasından elde edilen bu etleri mikrobiyolojik bozulmaya duyarlılık
açısından dayanıklılıktan çabuk bozulana doğru sıralaması hangi seçenekte
verilmiştir?
A) I-II-III-IV
B) II-III-I-IV
C) IV-III-II-I
D) II-III-IV-I
E) I-IV-II-III
102. Mezbahaların tasarımında mikrobiyolojik kontaminasyonu önlemek için dikkat
edilmesi gereken noktalar vardır. Bu konu ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi
doğrudur?
A) Kesim ve yüzüm işleri aynı mekânda yapılabilir.
B) Kesim ayrı, yüzüm ve iç organları çıkarma işlemleri aynı mekânda yapılabilir.
C) Kesim, yüzüm, iç organları çıkarma ve parçalama işlemleri ayrı ayrı mekânlarda
yapılmalıdır.
D) Kesim, yüzüm, iç organları çıkarma işlemleri aynı mekânda, parçalama işlemi ise
ayrı bir mekânda yapılmalıdır.
E) Tüm işlemler geniş bir alanda yapılabilir.
103. Mikrobiyolojik açıdan yeterli ve iyi olgunlaşmış bir peynir elde etmek için hangi
sütten üretim yapılmalıdır?
A) Çiğ sütlerden
B) Şok ısıl işlem görmüş sütlerden
C) Düşük sıcaklıkta ısıl işlem görmüş sütlerden
D) Sterilize sütlerden
E) Yüksek sıcaklıkta pastörize edilmiş sütlerden
104. Yumurta akı, yumurtayı mikroorganizmalardan koruyucu bir özellik nedeni
aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?
A) Yumurta akının protein yapısında olması, kolesterol bulunması
B) Yumurta akında lizozim enzimi, avidin ve konalbumim bulunması
C) Yumurta akının koyu kıvamda olması
D) Yumurta akını kabuktan ayıran zarların bulunması
E) Dıştaki kütikula tabakasının yumurta akına mikroorganizma girişini engellemesi
105. “Otosterilizasyon” nedir?
A) Bakteri metabolitlerinin konservelerde termofil mikroorganizmaları öldürmesidir.
B) Sterilizasyonun otomatik makinalarda yapılmasıdır.
C) Sterilizasyon işleminde yüksek ısı uygulayarak sporların sporların öldürülmesidir.
D) Ortamda aerop veya termofik mikroorganizmaların bulunabildiği fakat
gelişemedikleri sterilizasyon çeşididir.
E) Yüksek asitli gıdaların düşük sıcaklıkta sterilize edilmesidir.
106. Meyveli yoğurtlarda bozulma nedeni olan mikroorganizma türü aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Mayalar
B) Bakteriler
C) Proteolitik mikroorganizmalar
D) Lipolitik bakteri
E) Riketsiyalar
107. Aşağıdakilerden hangisi meyve sularında mikrobiyolojik risk faktörüdür?
A) Küfler
B) Böcek kalıntısı
C) Kemirgenler
D) Gübre kalıntısı
E) Ağır metaller
108. I-Sporların bulunması
II- Sporsuz bakterilerin bulunması
III- Sporlu bakterilerin bulunması
yukarıdakilerden hangileri sebze konservelerinde sızıntı olduğunun göstergesidir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
109. I-Ekşime II-Yapışkanlık
III-Kokuşma IV-Yağların hidrolizi
yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri et ürünlerinde aerop koşullarda oluşan
mikrobiyolojik bozulma türüdür?
A) Yalnız I
B) Yalnız IV
C) I ve III
D) II ve IV
E) I, II, III ve IV
110. Erwinia caratovora hangi gıdalarda hangi bozukluğa neden olur?
A) Süt ve ürünlerinde yağın acılaşmasına
B) Yumurtada hidrojen sülfür kokusuna
C) Etlerde yapışkanlığa
D) Sebzelerde dokunun yumuşamasına
E) Konservelerde gaz oluşumu ve ekşimeye
111. Unda ve ekmekte sünme (rope) hastalığına hangi mikroorganizma mikroorganizma
neden olur?
A) Saccaromyces cerevisia
B) Bacillus subtilis
C) Rhodo torula
D) Penicillium expansum
E) Serratia marcescens
112. Aşağıdakilerden hangisi Clostridium perfringens kaynaklı gıda zehirlenmesini
açıklayan ifadelerden biri olabilir?
A) Daha çok düşük asitli ev konservelerinde görülür
B) 5-45 0C arasında çoğalır
C) Bağırsak zehiri denen enteretoksin oluşturur
D) Diğer bakteri toksinlerinden daha fazla öldürücüdür
E) Çiğ sebze ve meyvelerden bulaşır
113. Mikotoksin nedir?
A) Endotoksindir
B) Ekzotoksindir
C) Alg toksinidir
D) Küf toksinidir
E) Bitkisel toksinidir
114. Salmonella zehirlenmesine çoğunlukla hangi gıdalar neden olur?
A) Meyve ve sebzeler
B) Hayvansal gıdalar
C) Konserveler
D) Unlu ürünler
E) Şekerli ürünler
115. Diğer gıda zehirlenmeleri gibi ateş ve ishâl görülmeyeni solunum kaslarını felç ederek
ölüme neden olan gıda zehirlenmesi tipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Brusellosis
B) Salmonellosis
C) Shigellosis
D) Listeriosis
E) Botulizm
116. Verem basili hangi organda çoğalıp hastalık oluşturmaz?
A) Akciğer
B) Kemik
C) Kaslar
D) Böbrekler
E) Lenf bezleri
117. Katır, at gibi tek tırnaklı hayvanlardan insanlara geçebilen öldürücü hastalık
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şarbon
B) Brusellosis
C) Tüberküloz
D) Ruam
E) Kuduz
118. Aşağıdakilerden hangisi gıda zehirlenmelerinden korunma yolu değildir?
A) Sineklerle mücadele etmek
B) Gıdaları iyi pişirmek
C) Suları klorlamak
D) Pişirilen gıdaları tekrar tekrar ısıtmamak
E) Her altı ayda bir çekaptan geçmek
119. Aşağıdakilerden hangisi birçok gıda zehirlenmelerinden görülen ortak belirtilerden
biri değildir?
A) Karın ağrısı
B) Solunum güçlüğü
C) Mide bulantısı
D) Kusma
E) İshal
120. Asıl konağı kediler olan, hamileler için önemli risk oluşturan hücre içi paraziti
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toxsoplasma gondii
B) Entomoeba histolyca
C) Giardia intestinalis
D) Ascaris lumbricodies
E) Trisinella spiralis
121. Aşağıdakilerden hangisi endotoksinin özelliklerinden biri değildir?
A) Bakteri hücresi içindeki toksindir
B) Protein yapısındadır
C) Isıya ve protein enzimlerine dayanıklıdır
D) Zehir etkisi çok güçlü değildir
E) Antijenik özellik gösterir
122. Dışarıdan vücuda giren ve hastalığa neden olan yabancı madde veya salgılara antijen,
antijenlere karşı vücutta üretilen koruyucu maddelere antikor denir. Belli bir antijenle
ona karşı üretilen özel yapılı antikor bir araya geldiğinde çökelme olur. Bir deneyde
dört tüp alınarak,
I. tüpe sadece kızamık hastalığı geçirmiş,
II. tüpe sadece kızamık aşısı olmuş,
III. tüpe sadece kızamık hastalığı geçirmemiş ve kızamık aşısı olmamış,
IV. tüpe sadece çiçek hastalığı geçirmiş
insanlardan elde edilen kan serumlarından eşit miktarda konuluyor. Daha sonra her
deney tüpüne aynı miktarda olacak şekilde kızamık mikrobundan elde edilen
antijenler ekleniyor.
Bu bilgilere göre, kaç nolu deney tüplerinde çökelme olması beklenemez?
A) Yalnız III
B) I ve II
C) III ve IV
D) I, II ve III
E) I, II ve IV
123. Tüberküloza neden olan bakterilerin aşağıdaki organlardan hangisinde yerleşip hasta
yapma olasılığı daha çoktur?
A) Karaciğer
B) Kalp
C) Böbrekler
D) Akciğerler
E) Deri
124. 1- Solunum yolu
2- Açık yaralar
3- Toprak ve sinekler
4- Dışkı ile kirlenmiş eller
yukarıdakilerden hangisi mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yollarındandır?
A) Yalnız 4
B) 1 ve 2
C) 3 ve 4
D) 2, 3 ve 4
E) 1, 2, 3 ve 4
125. Canlılarda hastalık oluşturan mikroorganizmalara ne ad verilir?
A) Enfeksiyon kaynağı
B) Parazit
C) Septisemi
D) Patojen
E) Vektör
126. Hayvanlarda yavru atmaya neden olan, insanlarda ise organlarda kronik iltihaplar
oluşturan zoonoz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tenya
B) Brucellosis
C) Giardiyaisis
D) Leptospirosis
E) Tifo
127. Başlıca belirtileri hâlsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, zayıflama, gece terlemesi, hafif
ateş, uzun süren ve iyileşmeyen öksürükler ve kanlı balgam çıkarma olan zoonoz
hangisidir?
A) Brusella
B) Botulizm
C) Kuduz
D) Tüberküloz
E) Difteri
128. Aşağıdaki durumlardan hangisinde, vücutta özel savunma (antijen-antikor) reaksiyonu
gerçekleşmesi beklenmez?
A) Kan grubu A olan insana B grubu kan verilmesi
B) Aynı yumurta ikizleri arasında doku nakli yapılması
C) Penisiline duyarlı bir insana penisilin iğnesi yapılması
D) Yumurtaya karşı alerjisi olan bir insanın yumurta içeren besin yemesi
E) Kanı Rholan
bir annenin I. ve II. hamileliklerinde bebeklerin kanının Rh+
özelliğinde olması
129. Bir mikroorganizmanın vücuda girip çoğalmasına ne ad verilir?
A) Enfeksiyon
B) Enfeksiyon hastalığı
C) Enfeksiyon etkeni
D) Enfeksiyon zinciri
E) Enfeksiyon kaynağı
130. Bir insanda enfeksiyon gelişmesi ile ilgili faktörler arasındaki ilişki aşağıdakilerden
hangi seçenekte yanlış verilmiştir?
A) Mikroorganizmanın hastalık yapma gücü enfeksiyon olasılığını arttırır.
B) Vücudun bağışıklık sistemi kuvvetli ise enfeksiyon olasılığı artar.
C) Mikroorganizma sayısı arttıkça enfeksiyon olasılığı da artar.
D) Mikroorganizmalarla direkt ve indirekt ilişki enfeksiyon olasılığını arttırır.
E) Kişisel temizlik enfeksiyon olasılığını azaltır.
131. Herhangi bir hastalığı olmayan bir kişide aşağıdakilerden hangisinin görülmesi o
kişinin enfekte olduğunu göstermez?
A) Midesinde gastrit oluşması
B) Kanında HIV virüsü bulunması
C) Akciğerinde verem basili görülmesi
D) Kanında sıtma mikronu bulunması
E) Kanında Hepatit B virüsü bulunması
132. Gıda endüstrisinde soğukta depolarda saklanan gıdaların bozulmasına aşağıdaki
bakterilerden hangisi neden olur?
A) Sporlu bakteriler
B) Psikrofil bakteriler
C) Mezofilik mikroorganizmalar
D) Fakültatif parazitler
E) Proteolitik bakteriler
133. Kuduz bir köpek tarafından ısırılan insana hemen kuduz aşısı yapılmasının nedeni
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kuduz virüsünün kuluçka süresini uzatmak
B) Vücuda kuduz virüsünü öldürücü maddeler vermek
C) Vücudun kuduz virüsüne karşı kendini antikor üretmesini sağlamak
D) Kuduz virüsünün kana karışmasını önlemek.
E) Kuduz virüsünün vücut dışına atılmasını sağlamak
134. I- Vücudun dayanıklılık derecesi
II-Vücuda giren mikroorganizma miktarı
III- Vücuda giren mikroorganizmanın hastalık oluşturma gücü(virülansı)
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir mikroorganizmanın hastalık
oluşturmasında etkilidir?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I-II ve III
135. Bakterilerin ölümüne neden olan kimyasal madde aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bakteriofaj
B) Bakteriostatik
C) Fungustatik
D) Bakterisit
E) Dezenfektan
136. Maksimum üreme sıcaklığının altındaki sıcaklıklar mikroorganizmaları nasıl etkiler?
A) Mikroorganizmaları öldürücü etki yapar.
B) Mikroorganizmaların gelişmelerini yavaşlatır.
C) Mikroorganizmaları pek fazla etkilemez.
D) Mikroorganizmaların gelişmelerini durdurur.
E) Mikroorganizmaların gelişmelerini arttırır.
137. Sıvı besi yerine ekildiğinde sıvı yüzeyinin hemen altında üreme gösteren bakterinin
oksijene gereksinim durumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anaerob
B) Fakültatif anaerob
C) Aerob
D) Mikroaerob
E) Mezofil
138. Gıdalarda mikroorganizma gelişimi için en uygun aw değeri aşağıdakilerden
hangisidir?
A) 0,1-0,3
B) 0,3-0,6
C) 0,6-0,8
D) 0,8-0,9
E) 0,9-1
139. Mikroorganizmalar için en uygun osmotik basınç ortamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hipotonik ortam
B) Düşük basınç ortamı
C) İzotonik ortam
D) Düşük basınç ortamı
E) Anaerobik ortam
140. Aflatoksinli gıdalar insan vücudunda en çok hangi organa zarar verirler?
A) Karaciğer
B) Akciğer
C) Bağırsaklar
D) Böbrekler
E) Beyin
141. Gıdalarda kokma ve bozulma nedeni olan mikroorganizma türü aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Virüsler
B) Bakteriofajlar
C) Kemotrof bakteriler
D) Saprofit bakteriler
E) Fototrof bakteriler
142. Parazit mikroorganizmalardan olan protozooların canlı organizmada büyüyen,
hareketli şekillerine ne denir?
A) Spor
B) Trafozoit
C) Kist
D) Vektör
E) Patojen
143. Aşağıdakilerden hangisi mikrobiyolojik risklerden değildir?
A) Stp. aureus
B) E. coli
C) L. Bulgaricus
D) Cl. botulinum
E) Cl. Perfingens
144. 1- Eh= +135 mini volt
2- Eh= -330 mini volt
3- Eh= -30 mini volt
olarak ölçülen gıdalardan hangisi ya da hangilerinde fakültatif aerob
mikroorganizmalar gelişebilir?
A) Yalnız 1‟de
B) Yalnız 3‟de
C) 2 ve 3‟de
D) 1, 2 ve 3‟de
E) Hiçbirinde
145. Meyvelerde bozulma ve çürümeler oluşmasına aşağıdaki mikroorganizmalardan
hangisi daha çok neden olur?
A) Bakteriler
B) Mayalar
C) Küfler
D) Lipolitik mikroorganizmalar
E) Patojenler
146. Süt ürünlerinde zehirlenme oluşturan ve endotoksin üreten patojen bakteri
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Streptecoccus cremoris
B) Lactobacillus acidophilus
C) Staphylococcus aureus
D) Clostridium perfingens
E) Streptecoccus lactis
147. Aşağıdaki hazır gıdalardan hangilerinde aynı şartlarda mikroorganizmalar daha kolay
çoğalarak gıda zehirlenmelerine neden olabilir?
A) Kremalı pasta
B) Buharda pişmiş et
C) Yağda kızarmış balık
D) Katı pişmiş yumurta
E) Haşlanmış sebze
148. Sütte pastörizasyonda esas alınan mikroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Staphylococcus aureus
B) Clostridium botilinum
C) Myobacterium tuberculosis
D) Streptecoccus lactis
E) Bacillus antracis
149. Unda ve ekmekte sünme (rope) hastalığına hangi mikroorganizma mikroorganizma
neden olur?
A) Bacillus subtilis
B) Serratia marcescens
C) Aspergillus niger
D) Penicillium expansum
E) Saccaromyces cerevisia
150. I-Antijen bulundurur
II-Aktif bağışıklık sağlar
III-Tedavi edicidir
IV-Antikor taşır
Yukarıdaki özelliklerden hangileri aşının özelliği değildir?
A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) I, II ve III
E) I, III ve IV
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder