10 Nisan 2018 Salı

Et ve Et Ürünleri İşleme Dalı Gıda Mikrobiyolojisi Dersi Kalfalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. (D) Ökaryotik hücre yapısına sahip olan mikroorganizmalar funguslar, algler ve protozoa’dır

2. (Y) Viroidler protein içermeyen DNA parçacıklarıdır.

3. (D) 6 mikrometre, 6000 nanometreye karşılık gelir.

4. (D) Abiyogenezin reddedilmesinde katkısı olan iki bilim adamı Fransisco Redi ve Louis Pasteur’dür.

5. (Y) Bir canlının başka bir canlıdan meydana geldiğini açıklayan görüş abiyogenezdir.

6. (D) Mikroorganizmaların sınıflandırılmasında kullanılan temel birim türdür.

7. (Y) Klasik taksonomi fenotipik, genotipik ve filogenetik metotları kullanarak son zamanlarda mikroorganizmaların sınıflandırılmasında etkisini giderek artırmıştır.

8. (D) 1990’da canlıları ilk kez âlem üstü grup kabul edilen üç domain altında toplanmıştır. Bu domainler Arkea, Bakteria ve Ökarya’dır.

9. (Y) Prokaryot hücrelerde endoplazmik retikulum, golgi cisimciği ve mitokondri gibi çift zarla çevrili organeller vardır.

10. (Y) Sirke, Laktik asit bakterilerinin fermentasyon ürünüdür.

11. (Y) Laktik asit bakterileri fermentasyon ürünü olarak sadece laktik asit üretmez.

12. (D) Gazlı kangren Clostridium perfringens’in sebep olduğu bir hastalıktır.

13. (D) Prionlar hayvanlarda merkezi sinir sistemi hastalıkları etmeni olarak tanımlanmış en küçük mikroorganizmalardır.

14. (Y) Mikroorganizmalar büyüklüklerine göre prion > viroid > virüs > bakteri şeklindedir.

15. (Y) Brusellozis hastalığının etmeni olan mikroorganizma Salmonella’dır

16. (D) E. coli’nin gıdalarda olması sanitasyonun yeterli olmadığını gösterir.

17. (D) Bakterilerin olumsuz koşullarda meydana getirdikleri dinlenme yapılarına endospor adı verilir.

18. (Y) Karbonhidratça zengin gıdaların mikroorganizmalar tarafından parçalanması (bozulması) genellikle ekşime şeklinde ortaya çıkar.

19. (Y) Oksijene mutlak gereksinim duyan mikroorganizmalara fakültatif anaerobik mikroorganizmalar denir

20. (D) Durgun kültürde bakterilerin en hızlı yetiştiği dönem logaritmik dönemdir

21. Bakterilerde hücre duvarının yapısında ona sağlamlık ve direnç sağlayan tabaka aşağıdakilerden hangisidir?
A. Taykoyik asit B. Mürein C. Peptidoglikan D. Lipopolisakkarit E. Protein

22. Gram negatif bakterilerin gram boyama sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
A. Mor renkli boyanır. B. Gri renkli boyanır. C. Yeşil boyanır. D. Sarı boyanır. E. Pembe boyanır.

23. Bakterilerin vejetatif çoğalma şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A. Tomurcuklanma B. İkiye bölünme C. Sporla çoğalma D. Mitoz bölünme E. Mayoz bölünme

24. Psikrofil bakterilerin geliştiği optimum sıcaklık aşağıdakilerden hangisidir?
A. 5 ◦C B. 10 ◦C C. 15 ◦C D. 20 ◦C E. 40 ◦C

25. Bakterilerin olumsuz koşullarda oluşturduğu yapının adı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Zigospor B. Hücre C. Konidiofor D. Tomurcuk E. Endospor

26. Aşağıdakilerden hangisi durgun kültürde bakterilerin büyüme aşamalarından biri değildir?
A. Lag dönemi B. Logaritmik çoğalma dönemi C. Sürekli dönem D. Durma dönemi E. Ölme dönemi

27. Gıdalarda doğal koruyucu olarak kullanılan bakteriyosini üreten bakteri aşağıdakilerden hangisidir?
A. Escherichia B. Salmonella C. Brucella D. Lactobacillus E. Clostridium

28. Bakterilerde genetik materyalin bulunduğu bölgeye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
A. Çekirdek B. Nükleotid C. Ökaryotik D. Prokaryotik E. Nükleoid

29. Aşağıdakilerden hangisi gram boyamanın aşamalarından biri değildir?
A. Lugol (İyot) B. Kristal viyole C. Safranin D. Alkol E. Bakteriyosin 

30. Aşağıdakilerden hangisi bakterilerin hücre duvarının özelliklerinden biri değildir?
A. Bakteriye sertliğini ve şeklini verir. B. Hücreyi iç ve dış basınçtan korur. C. Yarı geçirgen özelliktedir. 1nm büyüklüğündeki moleküllerin geçmesine izin verir. D. Metabolizma atıklarının atılmasında görev alır. E. Hücrenin yönetilmesinde görev alır.

31. (D) Mayalar bakteria domaininde yer alan ökaryotik hücre yapısında fotosentez yapamayan mikroorganizmalardır.

32. (D) En önemli ticari mayalar ekmek ve etanol yapımında kullanılan Saccharomyces cinsi üyeleridir.

33. (D) Mayaların eşeysiz üreme şekilleri tomurcuklanmadır.

34. (D) Mayonez ve salatalarda bozulmaya sebep olan maya türü Zigosaccharomyces rouxii’dir

35. (D) Debaryomyces süt ürünlerinde en çok rastlanan iki maya türünden biridir.

36. (D) Mayaların en yaygın bulunduğu grup Ascomycota bölümüdür.

37. (Y) Mayalarda eşeysiz üreme ascus içerisinde askospor adı verilen sporlarla olmaktadır

38. (Y) Mayalarda spor olumsuz koşullardan korunma amaçlı iken bakterilerdeki endospor üreme yapısıdır.

39. (Y) Basidiomycota bölümündeki mayalarda eşeyli üreme askospor adı verilen yapılarla olur.

40. (Y) Mayalarda bakterilerden farklı olarak gerçek bir çekirdek ve organeller bulunmaz.

41. Mayaların en yaygın olduğu fungus bölümü aşağıdakilerden hangisidir?
A. Zygomycota B. Oomycota C. Ascomycota D. Bakteria E. Ökarya

42. Saccharomyces cerevisiae’nin ürettiği endüstriyel kimyasal aşağıdakilerden hangisidir?
A. Propiyonik asit B. Etil alkol C. Sitrik asit D. Asetik asit E. Amino asit

43. Aşağıdakilerden hangisi mayaların eşeysiz üremesi ile ilgilidir?
A. Basidium oluşumu B. Askus oluşumu C. Tomurcuklanma D. Basidiospor oluşumu E. Askospor oluşumu

44. Portakal suyu gibi meyve sularında bozulmaya sebep olan maya aşağıdakilerden hangisidir?
A. Pichia B. Kluyveromyces C. Candida D. Saccharomyces E. Debaryomyces

45. Zeytin salamurası ve turşularda bozulmaya sebep olan maya cinsi aşağıdakilerden hangisidir?
A. Brettanomyces B. Saccharomyces C. Zygosaccharomyces D. Candida E. Pichia

46. (Y) Küfler prokaryotik hücre yapısına sahip mikroorganizmalardır.

47. (D) Küflerde filamentli funguslar olup daha çok ekmek, peynir, meyve gibi gıdaların üzerinde bulunur

48. (D) Küflerin ürettiği zehirli maddeye mikotoksin denir.

49. (Y) Hifler arasında sitoplazma geçişinin kontrol edildiği bölmelere septa adı verilir.

50. (Y) Bakterilerin ürettiği endospor üreme yapısı iken küflerin ürettiği spor olumsuz koşullardan korunma yapısıdır.

51. (D) Bazı küf türleri kamembert peyniri gibi gıdaların olgunlaştırılmasında kullanılır.

52. (D) Küfler rutubetli yerlerde kumaş, deri, ağaç, kereste gibi organik maddeleri bozar

53. (D) Küflerin hücre duvarının esas yapı maddesi kitindir.

54. (D) Artrospor küflerin eşeysiz üreme sporlarından biridir.

55. (Y) Zigosopor küflerin eşeysiz üreme yapılarından biridir.

56. (D) Aflatoksin,Penicillium cinsinin ürettiği bir mikotoksindir.

57. (D) Mucor, soya proteini yapılan pıhtı suyunun fermente edilmesini sağlar.

58. (D) Alternaria, sert çekirdekli meyveler, elma ve incirde kahverengiden siyaha değişen çürüklüklere sebep olur.

59. (D) Ekmek küfü olarak bilinen küf Rhizopus’tur.

60. (Y) Küflerde her bir ipliksi yapıya misel adı verilir.

61. Dallanmış hiflerin oluşturduğu yapı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Septum B. Konidia C. Misel D. Konidiofor E. Tomurcuk

62. Fungus hücre duvarının yapısında yer alan madde aşağıdakilerden hangisidir?
A. Lipit B. Amino asit C. Selüloz D. Kitin E. Nişasta

63. Enine bölmeli hiflerde sitoplazmaları birbirine bağlayan boşluğun adı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Septum B. Por C. Misel D. Ascus E. Konidia

64. Aşağıdakilerden hangisi küflerin eşeysiz üreme sporlarından biri değildir?
A. Artrospor B. Konidiospor C. Sporangiospor D. Basidiospor E. Klamidospor

65. Küflerin isimlendirilmesinde kullanılan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
A. Tekli adlandırma B. İkili adlandırma C. Üçlü adlandırma D. Dörtlü adlandırma E. Beşli adlandırma

66. (D) Protozoalar, hücre duvarı olmayan, ökaryotik tek hücreli canlıları içermektedir

67. (Y) Endospor protozoaların olumsuz koşullarda oluşturdukları yapının adıdır.

68. (D) Porotozoalarda otogami, kendi kendine döllenmedir.

69. (Y) Entamoeba hystoclytica toxoplazmozise sebep olur.

70. (D) Algler fotosentez yapabilen mikroorganizmadır.

71. (Y) Virüsler canlı hücreler dışında yaşamlarını sürdürebilir.

72. (D) İnterferon (İFN), vücut hücrelerinin çoğunluğunca sentezlenen ve bakterilere, parazitlere, virüslere ve urlara karşı etki gösteren bir proteindir

73. (D) Giardia’nın sebep olduğu hastalık bulaşık su ve gıdaların (özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyveler) tüketilmesi sonucu görülür.

74. (D) Gıda üretiminde kullanılan mikroorganizmalara starter kültür adı verilir.

75. (Y) Deli dana hastalığı alglerin sebep olduğu bir hastalıktır.

76. Bakterileri enfekte eden virüslere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
A. Bakteriyofaj B. Prion C. Viroid D. Virion E. Plasmodium

77. Avian influenzanın neden olduğu hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A. Domuz gribi B. İnsan gribi C. Kuş gribi D. SARS E. Hepatit

78. Marsilya ateşi hastalığının sebep olduğu organizma aşağıdakilerden hangisidir?
A. Alg B. Protozoa C. Viroid D. Virüs E. Riketsiya

79. Prionların neden olduğu deli dana hastalığının etkilendiği sistem aşağıdakilerden hangisidir?
A. Sinir sistemi B. Boşaltım sistemi C. Hareket sistemi D. Dolaşım sistemi E. Sindirim sistemi

80. Virüslerin canlı sistemler dışındaki adı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Viroid B. Virion C. Protozoa D. Bakteri E. Alg

81. I-Gıdaların aromalandırılması
II-Antibiyotik, vitamin üretimi III-Peynir, alkollü içki yapımı IV-Doğada madde çevriminin sağlanması yukarıdaki olaylardan hangisi ya da hangilerinin oluşumunda mikroorganizmaların rolü vardır?
A) Yalnız I de B) Yalnız IV de C) III ve IV de D) I ve II de E) I–II–III ve IV de

82. Sağlıklı bir insanda aşağıdaki vücut bölgelerinden hangisi sterildir?
A) Kan B) Boğaz C) Deri D) Kalınbağırsak E) Hiçbiri

83. Yaz sıcaklığında buzdolabında saklanan besinler dışarıda bırakılan besinlere göre, daha uzun süre bozulmadan kalabilirler. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?
I-Besinlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların enzimleri buzdolabında çalışmaz.
II-Yüksek sıcaklıkta besinlerdeki enzimlerin yapısı bozulur.
III-Buzdolabında besinlerin bozulmasını engelleyen gazlar vardır.
IV-Sıcakta besinlerdeki vitaminler de bozunur. ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız IV C) I, II ve IV D) II ve III E) I, III ve IV

84. Su ve sütlerin mikrobiyolojik kontrollerinde standart bir gösterge olarak kullanılan bakteri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lactobacillus B) Alcaligenes C) Proteus D) Koliform E) Acetobacter

85. Psikrofil bakterilerin üreme sıcaklığı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 5-15 0C B) 0-5 0C C) 5-25 0C D) 20-45 0C E) 50-65 0C

86. İnsanda flora ile ilgili yanlış seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Normal flora mikroorganizmaları aralarındaki denge bozulmadıkça hastalık etkeni olmazlar. B) Kalıcı ve geçici olmak üzere iki flora vardır. C) Patojen mikroorganizmalar vücudun dış kısımlarında geçici olarak bulunabilirler. D) Geçici flora mikroorganizmaları hiçbir zaman hastalık oluşturmazlar. E) Kalıcı flora ortadan kaldırılsa bile yeniden oluşur.

87. Besin istekleri açısından mikroorganizmaların azdan çoğa doğru sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) Küfler > Gram (-) bakteriler > Gram (+) bakteriler B) Gram (+) bakteriler > Gram (-) bakteriler > küfler C) Gram (-) bakteriler < küfler < Gram (+) bakteriler D) Gram (-) bakteriler < küfler > Gram (+) bakteriler E) Küfler < Gram (-) bakteriler = Gram (+) bakteriler

88. 1-Eh= +215 mini volt 2- Eh= -185 mini volt 3-Eh= +45 mini volt olarak ölçülen gıdalardan hangisi ya da hangilerinde yalnızca anaerob mikroorganizmalar gelişebilir?
A) Yalnız 1 ‟de B) Yalnız 2 ‟de C) 1 ve 2 ‟de D) 1 ve 3 ‟de E) 2 ve 3 ‟de

89. Sebze ve meyveler gibi su oranları yüksek olan gıdalar mikroorganizma aktivitesini engellemek için hangi ortamlarda saklanmalıdır?
A) Sıcak, kuru depolarda B) Bağıl nemi düşük soğuk depolarda C) Serin, kuru depolarda D) Ilık, nemli depolarda E) Bağıl nemi yüksek soğuk depolarda

90. Fungusit nedir?
A) Bakteri öldürücü kimyasal maddedir. B) Tüm mikroorganizmaları öldürücü kimyasal maddedir. C) Maya ve küflerin gelişimini durduran kimyasal maddedir. D) Bakterilerin gelişimini engelleyen kimyasal maddedir. E) Maya ve küflere öldürücü etki yapan kimyasal maddedir.

91. I-Üst kısımlardaki hava alt kısımlardaki havadan daha sterildir.
II-Büyük şehirler üzerindeki hava kırsal kesimlerin üzerindeki havadan daha az mikroorganizma içerir.
III-Açık denizler üzerindeki havada az mikro organizma bulunur.
IV-U.V ışınları bakterisit bir etkiye sahiptir.
yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangiler doğrudur?
A) I-II-III B) I-II-III ve IV C) Yalnız IV D) Yalnız III E) I-III-IV

92. Güneş giren eve doktor girmez atasözü aşağıdakilerden hangisini en iyi açıklar?
A) Mikroorganizmalar güneşin ısı etkisinden zarar görürler. B) Güneşin ısı ve ışınım enerjisi mikroorganizmaları öldürür. C) Güneş ışığında mikroorganizmaların beslenme şansları düşüktür. D) Mikrobik hastalıklar aydınlık ortamlarda daha az etkilidir. E) Güneş ışığı mikroorganizmaların besinlerini yok eder.

93. Hangi aw değerinin altında mikroorganizmalar gelişemez?
A) 0,6 B) 0,7 C) 0,8 D) 0,9 E) 0,99-1

94. Domates ve marulu mikroflora açısından karşılaştırırsak hangi yorumu yapabiliriz?
A) Marulun mikroorganizma yükü daha fazladır. B) Domatesin mikroorganizma yükü daha fazladır. C) Birbirine yakın miktardadır. D) İkisinde de çok fazladır. E) İkisinde de çok azdır.

95. Gıdalarda doğal olarak bulunabilen ya da sonra çeşitli yollarla oluşabilen, mikrobiyal gelişmeyi engelleyen bileşiklere ne ad verilir?
A) Dezenfektan B) İnhibitör C) Aditif D) Aktivatör E) İngredient

96. Meyvelerde daha çok hangi mikroorganizmaların oluşturduğu mikrobiyolojik bozulma görülür?
A) Küf ve mayalar B) Bakteriler C) Virüsler D) Bakteri ve virüsler E) Bakteri ve mayalar

97. Aşağıdakilerden hangisi mayaların ekmek üretiminde kullanılma nedenini en iyi açıklar?
A) Mayalar sulu ortamda iyi gelişirler. B) Mayalar saprofit canlılardır. C) Mayalar anaerobik ortamda fermantasyon gerçekleştirirler. D) Un mayalar için iyi bir besi yeridir. E) Mayaların enzim sistemleri gelişmiştir.

98. Konserve kutularında bombaj oluşturan bakteri türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Clostridium B) Streptococ C) E. Coli D) Staphylococ E) Choromobacter

99. I-Lactobaciller
II-Küfler
III-Asetobacterler
IV-Propiyonik asit bakterileri
Yukarıdakilerden hangileri starter kültür olarak kullanılmaz?
A) Yalnız II B) Yalnız III C) II ve III D) I ve IV E) I, II ve IV

100. Yoğurtta aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisi gelişemez?
A) Laktik asit bakterileri B) Koliform bakterileri C) Mayalar D) Küfler E) Proteolitik bakteriler

101. I-Kıyma
II-But
III-Parça et
IV-Kuşbaşı et
Koyun karkasından elde edilen bu etleri mikrobiyolojik bozulmaya duyarlılık açısından dayanıklılıktan çabuk bozulana doğru sıralaması hangi seçenekte verilmiştir?
A) I-II-III-IV B) II-III-I-IV C) IV-III-II-I D) II-III-IV-I E) I-IV-II-III

102. Mezbahaların tasarımında mikrobiyolojik kontaminasyonu önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu konu ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Kesim ve yüzüm işleri aynı mekânda yapılabilir. B) Kesim ayrı, yüzüm ve iç organları çıkarma işlemleri aynı mekânda yapılabilir. C) Kesim, yüzüm, iç organları çıkarma ve parçalama işlemleri ayrı ayrı mekânlarda yapılmalıdır. D) Kesim, yüzüm, iç organları çıkarma işlemleri aynı mekânda, parçalama işlemi ise ayrı bir mekânda yapılmalıdır. E) Tüm işlemler geniş bir alanda yapılabilir.

103. Mikrobiyolojik açıdan yeterli ve iyi olgunlaşmış bir peynir elde etmek için hangi sütten üretim yapılmalıdır?
A) Çiğ sütlerden B) Şok ısıl işlem görmüş sütlerden C) Düşük sıcaklıkta ısıl işlem görmüş sütlerden D) Sterilize sütlerden E) Yüksek sıcaklıkta pastörize edilmiş sütlerden

104. Yumurta akı, yumurtayı mikroorganizmalardan koruyucu bir özellik nedeni aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?
A) Yumurta akının protein yapısında olması, kolesterol bulunması B) Yumurta akında lizozim enzimi, avidin ve konalbumim bulunması C) Yumurta akının koyu kıvamda olması D) Yumurta akını kabuktan ayıran zarların bulunması E) Dıştaki kütikula tabakasının yumurta akına mikroorganizma girişini engellemesi

105. “Otosterilizasyon” nedir?
A) Bakteri metabolitlerinin konservelerde termofil mikroorganizmaları öldürmesidir. B) Sterilizasyonun otomatik makinalarda yapılmasıdır. C) Sterilizasyon işleminde yüksek ısı uygulayarak sporların sporların öldürülmesidir. D) Ortamda aerop veya termofik mikroorganizmaların bulunabildiği fakat gelişemedikleri sterilizasyon çeşididir. E) Yüksek asitli gıdaların düşük sıcaklıkta sterilize edilmesidir.

106. Meyveli yoğurtlarda bozulma nedeni olan mikroorganizma türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mayalar B) Bakteriler C) Proteolitik mikroorganizmalar D) Lipolitik bakteri E) Riketsiyalar

107. Aşağıdakilerden hangisi meyve sularında mikrobiyolojik risk faktörüdür?
A) Küfler B) Böcek kalıntısı C) Kemirgenler D) Gübre kalıntısı E) Ağır metaller

108. I-Sporların bulunması
II- Sporsuz bakterilerin bulunması
III- Sporlu bakterilerin bulunması
yukarıdakilerden hangileri sebze konservelerinde sızıntı olduğunun göstergesidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

109. I-Ekşime II-Yapışkanlık III-Kokuşma IV-Yağların hidrolizi
yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri et ürünlerinde aerop koşullarda oluşan mikrobiyolojik bozulma türüdür?
A) Yalnız I B) Yalnız IV C) I ve III D) II ve IV E) I, II, III ve IV

110. Erwinia caratovora hangi gıdalarda hangi bozukluğa neden olur?
A) Süt ve ürünlerinde yağın acılaşmasına B) Yumurtada hidrojen sülfür kokusuna C) Etlerde yapışkanlığa D) Sebzelerde dokunun yumuşamasına E) Konservelerde gaz oluşumu ve ekşimeye

111. Unda ve ekmekte sünme (rope) hastalığına hangi mikroorganizma mikroorganizma neden olur?
A) Saccaromyces cerevisia B) Bacillus subtilis C) Rhodo torula D) Penicillium expansum E) Serratia marcescens

112. Aşağıdakilerden hangisi Clostridium perfringens kaynaklı gıda zehirlenmesini açıklayan ifadelerden biri olabilir?
A) Daha çok düşük asitli ev konservelerinde görülür B) 5-45 0C arasında çoğalır C) Bağırsak zehiri denen enteretoksin oluşturur D) Diğer bakteri toksinlerinden daha fazla öldürücüdür E) Çiğ sebze ve meyvelerden bulaşır

113. Mikotoksin nedir?
A) Endotoksindir B) Ekzotoksindir C) Alg toksinidir D) Küf toksinidir E) Bitkisel toksinidir

114. Salmonella zehirlenmesine çoğunlukla hangi gıdalar neden olur?
A) Meyve ve sebzeler B) Hayvansal gıdalar C) Konserveler D) Unlu ürünler E) Şekerli ürünler

115. Diğer gıda zehirlenmeleri gibi ateş ve ishâl görülmeyeni solunum kaslarını felç ederek ölüme neden olan gıda zehirlenmesi tipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Brusellosis B) Salmonellosis C) Shigellosis D) Listeriosis E) Botulizm 

116. Verem basili hangi organda çoğalıp hastalık oluşturmaz?
A) Akciğer B) Kemik C) Kaslar D) Böbrekler E) Lenf bezleri

117. Katır, at gibi tek tırnaklı hayvanlardan insanlara geçebilen öldürücü hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şarbon B) Brusellosis C) Tüberküloz D) Ruam E) Kuduz

118. Aşağıdakilerden hangisi gıda zehirlenmelerinden korunma yolu değildir?
A) Sineklerle mücadele etmek B) Gıdaları iyi pişirmek C) Suları klorlamak D) Pişirilen gıdaları tekrar tekrar ısıtmamak E) Her altı ayda bir çekaptan geçmek 

119. Aşağıdakilerden hangisi birçok gıda zehirlenmelerinden görülen ortak belirtilerden biri değildir?
A) Karın ağrısı B) Solunum güçlüğü C) Mide bulantısı D) Kusma E) İshal

120. Asıl konağı kediler olan, hamileler için önemli risk oluşturan hücre içi paraziti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toxsoplasma gondii B) Entomoeba histolyca C) Giardia intestinalis D) Ascaris lumbricodies E) Trisinella spiralis

121. Aşağıdakilerden hangisi endotoksinin özelliklerinden biri değildir?
A) Bakteri hücresi içindeki toksindir B) Protein yapısındadır C) Isıya ve protein enzimlerine dayanıklıdır D) Zehir etkisi çok güçlü değildir E) Antijenik özellik gösterir

122. Dışarıdan vücuda giren ve hastalığa neden olan yabancı madde veya salgılara antijen, antijenlere karşı vücutta üretilen koruyucu maddelere antikor denir. Belli bir antijenle ona karşı üretilen özel yapılı antikor bir araya geldiğinde çökelme olur. Bir deneyde dört tüp alınarak,
I. tüpe sadece kızamık hastalığı geçirmiş,
II. tüpe sadece kızamık aşısı olmuş,
III. tüpe sadece kızamık hastalığı geçirmemiş ve kızamık aşısı olmamış,
IV. tüpe sadece çiçek hastalığı geçirmiş
insanlardan elde edilen kan serumlarından eşit miktarda konuluyor. Daha sonra her deney tüpüne aynı miktarda olacak şekilde kızamık mikrobundan elde edilen antijenler ekleniyor. Bu bilgilere göre, kaç nolu deney tüplerinde çökelme olması beklenemez?
A) Yalnız III B) I ve II C) III ve IV D) I, II ve III E) I, II ve IV

123. Tüberküloza neden olan bakterilerin aşağıdaki organlardan hangisinde yerleşip hasta yapma olasılığı daha çoktur?
A) Karaciğer B) Kalp C) Böbrekler D) Akciğerler E) Deri

124. 1- Solunum yolu 2- Açık yaralar 3- Toprak ve sinekler 4- Dışkı ile kirlenmiş eller yukarıdakilerden hangisi mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yollarındandır?
A) Yalnız 4 B) 1 ve 2 C) 3 ve 4 D) 2, 3 ve 4 E) 1, 2, 3 ve 4

125. Canlılarda hastalık oluşturan mikroorganizmalara ne ad verilir?
A) Enfeksiyon kaynağı B) Parazit C) Septisemi D) Patojen E) Vektör

126. Hayvanlarda yavru atmaya neden olan, insanlarda ise organlarda kronik iltihaplar oluşturan zoonoz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tenya B) Brucellosis C) Giardiyaisis D) Leptospirosis E) Tifo

127. Başlıca belirtileri hâlsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, zayıflama, gece terlemesi, hafif ateş, uzun süren ve iyileşmeyen öksürükler ve kanlı balgam çıkarma olan zoonoz hangisidir?
A) Brusella B) Botulizm C) Kuduz D) Tüberküloz E) Difteri

128. Aşağıdaki durumlardan hangisinde, vücutta özel savunma (antijen-antikor) reaksiyonu gerçekleşmesi beklenmez? 
A) Kan grubu A olan insana B grubu kan verilmesi B) Aynı yumurta ikizleri arasında doku nakli yapılması C) Penisiline duyarlı bir insana penisilin iğnesi yapılması D) Yumurtaya karşı alerjisi olan bir insanın yumurta içeren besin yemesi E) Kanı Rholan bir annenin I. ve II. hamileliklerinde bebeklerin kanının Rh+ özelliğinde olması

129. Bir mikroorganizmanın vücuda girip çoğalmasına ne ad verilir?
A) Enfeksiyon B) Enfeksiyon hastalığı C) Enfeksiyon etkeni D) Enfeksiyon zinciri E) Enfeksiyon kaynağı

130. Bir insanda enfeksiyon gelişmesi ile ilgili faktörler arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangi seçenekte yanlış verilmiştir?
A) Mikroorganizmanın hastalık yapma gücü enfeksiyon olasılığını arttırır. B) Vücudun bağışıklık sistemi kuvvetli ise enfeksiyon olasılığı artar. C) Mikroorganizma sayısı arttıkça enfeksiyon olasılığı da artar. D) Mikroorganizmalarla direkt ve indirekt ilişki enfeksiyon olasılığını arttırır. E) Kişisel temizlik enfeksiyon olasılığını azaltır.

131. Herhangi bir hastalığı olmayan bir kişide aşağıdakilerden hangisinin görülmesi o kişinin enfekte olduğunu göstermez?
A) Midesinde gastrit oluşması B) Kanında HIV virüsü bulunması C) Akciğerinde verem basili görülmesi D) Kanında sıtma mikronu bulunması E) Kanında Hepatit B virüsü bulunması

132. Gıda endüstrisinde soğukta depolarda saklanan gıdaların bozulmasına aşağıdaki bakterilerden hangisi neden olur?
A) Sporlu bakteriler B) Psikrofil bakteriler C) Mezofilik mikroorganizmalar D) Fakültatif parazitler E) Proteolitik bakteriler

133. Kuduz bir köpek tarafından ısırılan insana hemen kuduz aşısı yapılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kuduz virüsünün kuluçka süresini uzatmak B) Vücuda kuduz virüsünü öldürücü maddeler vermek C) Vücudun kuduz virüsüne karşı kendini antikor üretmesini sağlamak D) Kuduz virüsünün kana karışmasını önlemek. E) Kuduz virüsünün vücut dışına atılmasını sağlamak

134. I- Vücudun dayanıklılık derecesi
II-Vücuda giren mikroorganizma miktarı
III- Vücuda giren mikroorganizmanın hastalık oluşturma gücü(virülansı)
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir mikroorganizmanın hastalık oluşturmasında etkilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I-II ve III

135. Bakterilerin ölümüne neden olan kimyasal madde aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bakteriofaj B) Bakteriostatik C) Fungustatik D) Bakterisit E) Dezenfektan

136. Maksimum üreme sıcaklığının altındaki sıcaklıklar mikroorganizmaları nasıl etkiler?
A) Mikroorganizmaları öldürücü etki yapar. B) Mikroorganizmaların gelişmelerini yavaşlatır. C) Mikroorganizmaları pek fazla etkilemez. D) Mikroorganizmaların gelişmelerini durdurur. E) Mikroorganizmaların gelişmelerini arttırır.

137. Sıvı besi yerine ekildiğinde sıvı yüzeyinin hemen altında üreme gösteren bakterinin oksijene gereksinim durumu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Anaerob B) Fakültatif anaerob C) Aerob D) Mikroaerob E) Mezofil

138. Gıdalarda mikroorganizma gelişimi için en uygun aw değeri aşağıdakilerden hangisidir?
A) 0,1-0,3 B) 0,3-0,6 C) 0,6-0,8 D) 0,8-0,9 E) 0,9-1

139. Mikroorganizmalar için en uygun osmotik basınç ortamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hipotonik ortam B) Düşük basınç ortamı C) İzotonik ortam D) Düşük basınç ortamı E) Anaerobik ortam

140. Aflatoksinli gıdalar insan vücudunda en çok hangi organa zarar verirler?
A) Karaciğer B) Akciğer C) Bağırsaklar D) Böbrekler E) Beyin

141. Gıdalarda kokma ve bozulma nedeni olan mikroorganizma türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Virüsler B) Bakteriofajlar C) Kemotrof bakteriler D) Saprofit bakteriler E) Fototrof bakteriler

142. Parazit mikroorganizmalardan olan protozooların canlı organizmada büyüyen, hareketli şekillerine ne denir?
A) Spor B) Trafozoit C) Kist D) Vektör E) Patojen

143. Aşağıdakilerden hangisi mikrobiyolojik risklerden değildir?
A) Stp. aureus B) E. coli C) L. Bulgaricus D) Cl. botulinum E) Cl. Perfingens

144. 1- Eh= +135 mini volt 2- Eh= -330 mini volt 3- Eh= -30 mini volt olarak ölçülen gıdalardan hangisi ya da hangilerinde fakültatif aerob mikroorganizmalar gelişebilir?
A) Yalnız 1‟de B) Yalnız 3‟de C) 2 ve 3‟de D) 1, 2 ve 3‟de E) Hiçbirinde

145. Meyvelerde bozulma ve çürümeler oluşmasına aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisi daha çok neden olur?
A) Bakteriler B) Mayalar C) Küfler D) Lipolitik mikroorganizmalar E) Patojenler

146. Süt ürünlerinde zehirlenme oluşturan ve endotoksin üreten patojen bakteri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Streptecoccus cremoris B) Lactobacillus acidophilus C) Staphylococcus aureus D) Clostridium perfingens E) Streptecoccus lactis

147. Aşağıdaki hazır gıdalardan hangilerinde aynı şartlarda mikroorganizmalar daha kolay çoğalarak gıda zehirlenmelerine neden olabilir?
A) Kremalı pasta B) Buharda pişmiş et C) Yağda kızarmış balık D) Katı pişmiş yumurta E) Haşlanmış sebze

148. Sütte pastörizasyonda esas alınan mikroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Staphylococcus aureus B) Clostridium botilinum C) Myobacterium tuberculosis D) Streptecoccus lactis E) Bacillus antracis

149. Unda ve ekmekte sünme (rope) hastalığına hangi mikroorganizma mikroorganizma neden olur?
A) Bacillus subtilis B) Serratia marcescens C) Aspergillus niger D) Penicillium expansum E) Saccaromyces cerevisia

150. I-Antijen bulundurur
II-Aktif bağışıklık sağlar
III-Tedavi edicidir
IV-Antikor taşır
Yukarıdaki özelliklerden hangileri aşının özelliği değildir?
A) I ve II B) I ve IV C) II ve III D) I, II ve III E) I, III ve IV


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder