13 Nisan 2018 Cuma

Et ve Et Ürünleri İşleme Dalı Beslenme Dersi Ustalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yeterli ve dengeli beslenme için dikkate alınması gereken kurallardan değildir?
A) Her bireyin günlük besin ihtiyacı aynıdır. B) Besinlerin, besin değeri kayıplarını önleyici tedbirler alınmalıdır. C) Besin ihtiyacını karşılarken pahalı olanlar değil, vücut için gerekli olanlar tercih edilmelidir. D) Mümkün oldukça doğal besinler tüketilmelidir.

2. “Besinlerin bileşiminde bulunan ve yaşam için gerekli moleküllerdir.” İfadesi aşağıdakilerden hangisi için en doğru tanımdır?
A) Karbonhidratlar B) Besin öğesi C) Proteinler D) Yağlar

3. Aşağıdaki şıklardan hangisinin tamamı enerji veren besin öğeleridir?
A) Proteinler-yağlar-mineraller B) Karbonhidratlar-proteinler-su C) Proteinler-karbonhidratlar-yağlar D) Karbonhidratlar-mineraller-yağlar

4. Aşağıdakilerden hangisi monosakkarit değildir?
A) Glikoz B) Maltoz C) Früktoz D) Galaktoz

5. Aşağıdakilerden hangisi çay şekerinin diğer adıdır?
A) Laktoz B) Maltoz C) Galaktoz D) Sakkaroz 

6. Aşağıdakilerden hangisi vücutta sindirilemeyen bir polisakkarittir?
A) Nişasta B) Dekstrinler C) Glikojen D) Selüloz

7. Aşağıdakilerden hangisi kısa sürede sindirilen karbonhidrat kaynağıdır?
A) Reçel B) Kuru fasulye C) Mercimek D) Nohut

8. Aşağıdakilerden hangisi karbonhidrat yetersizliğinde görülen bozukluklardan biri değildir?
A) Vücudun enerji ihtiyaç proteinlerden karşılanır. B) Ketozise yol açarak hayati tehlike oluşturabilir. C) Sindirim sisteminin çalışmasına neden olur. D) Beyinin kullandığı tek enerji kaynağıdır.

9. Aşağıdakilerden hangisi 1 gram karbonhidratın sağladığı enerji miktarıdır?
A)7 kkal B) 6 kkal C) 5 kkal D) 4 kkal

10. Günlük enerji ihtiyacının ne kadarı karbonhidratlardan karşılanmalıdır?
A) % 10-15’i B) % 35-40 C) % 50-60 D) % 80-85

11. Amino asitler hangi besin öğelerinin yapı taşlarıdır?
A) Karbonhidratlar B) Proteinler C) Yağlar D) Vitaminler

12. Aşağıdaki şıklardan hangisi yapısında sadece amino asit bulunduran bileşiklerdir?
A) Basit karbonhidratlar B) Basit proteinler C) Basit yağlar D) Basit vitaminler

13. Aşağıdakilerden hangisi bileşik protein değildir?
A) Albumin B) Lipoprotein C) Fosfoprotein D) Glikoprotein

14. Aşağıdakilerden hangisi dışarıdan mutlaka besinlerle alınması zorunlu amino asitlerin tanımı değildir?
A) Elzem amino asitler B) Esansiyel amino asitler C) Ekzojen amino asitler D) Endojen amino asitler 

15. Aşağıdakilerden hangisi “vücutta sentezlenebilen amino asitlerin” tanımıdır?
A) Elzem amino asitler B) Esansiyel amino asitler C) Ekzojen amino asitler D) Endojen amino asitler 

16. Aşağıda size verilen seçeneklerden hangisinde besin kaynağı ve içerdiği protein kalitesi doğru olarak verilmiştir?
A) Hayvansal besinler- iyi kaliteli protein B) Bitkisel besinler- iyi kaliteli protein C) Hayvansal besinler-düşük kaliteli protein D) Bitkisel protein-biyolojik değeri yüksek protein

17. Aşağıda verilen besinlerin hangisinde elzem amino asit içeriği fazladır?
A) Buğday B) Mercimek C) Yumurta D) Elma

18. Aşağıda verilen besinlerin hangisi proteince zengin kaynak değildir?
A) Buğday B) Mercimek C) Yumurta D) Elma

19. Aşağıdaki-ifadelerden-hangisi yanlıştır?
A) Vücuda yeterli protein alındığında ödem oluşur. B) Hemoglobin yapısında protein bulunur. C) Proteinler yıpranan hücre onarımı için gereklidir. D) Proteinler vücudun savunması olan antikorların yapısında bulunur.

20. Aşağıdakilerden hangisi protein yetersizliğinde görülen bozukluklardan değildir?
A) Marasmus B) Kuvaşiorkor C) Ketozis D) Karaciğer ve sinir bozuklukları

21. Aşağıdakilerden hangisi 1 gram proteinin sağladığı enerji miktarıdır?
A) 9 kalori B) 7 kalori C) 4 kalori D) 3 kalori

22. 60 kilogram ağırlığındaki sağlıklı bir yetişkinin günlük alması gereken ortalama protein miktarı kaç gramdır?
A) 60 g B) 90 g C) 45 g D) 120 g

23. Günlük enerji ihtiyacının % kaçı proteinlerden karşılanmalıdır?
A) % 5-10 B) % 10-15 C) % 25-30 D) % 55-60

24. Aşağıdaki besin öğelerinden hangisi vücuda daha fazla enerji verir?
A) Karbonhidratlar B) Proteinler C) Yağlar D) Su

25. Aşağıdakilerden hangisi yağların yapısını belirten en doğru şıktır?
A) Amino asit+Gliserol B)Yağ asidi+Gliserol C) Yağ asidi+Amino asit D) Enerji+Gliserol

26. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Yağlar suda erirler. B) Suyun özgül ağırlığı yağın özgül ağırlığından daha düşüktür. C) Isı, ışık, nem ve iyonlar yağların bozulmasına etki etmezler. D) Yağların özellikleri yapılarındaki yağ asidine ve miktarına göre değişir. 

27. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Sıvı yağlar genellikle doymuş yağ asidi içerirler. B) Katı yağlar genellikle doymamış yağ asidi içerirler. C) Doymuş yağ asitlerindeki karbon atomları birbirine çift bağ bağlanırlar. D) Doymuş yağ asitlerindeki karbon atomları arasında tek bağ bulunur. 

28. Aşağıdakilerden hangisi elzem yağ asididir?
A) Linoleik asit(omega-6) B) Aspartik asit C) Glutamik asit D) Hiçbiri

29. Aşağıdakilerden hangisi elzem yağ asidince zengin bitkisel besindir?
A) Mısır B) Haşhaş C) Keten tohumu D) Ayçiçeği

30. Aşağıdakilerden hangisi elzem yağ asidince zengin hayvansal besindir?
A) Koyun eti B) Balık C) Karaciğer D) Sucuk

31. Aşağıdakilerden hangisi yağların vücut çalışmasındaki görevlerinden değildir?
A) Enerji ve ısı verirler. B) Tokluk hissi verirler. C) Suda eriyen vitaminlerin vücutta emilimleri için gereklidir. D) Beyin ve göz sağlığı için önemlidir.

32. Bir gram yağın vücuda sağladığı ortalama enerji miktarı ne kadardır?
A) 4 kkal B) 7 kkal C) 8 kkal D) 9 kkal

33. Günlük alınacak enerjinin ortalama ne kadarı yağlardan sağlanmaktadır?
A) % 10-15 B) % 25-35 C) % 40-50 D) % 55-60

34- Aşağıdakilerden hangisi vitaminlerin görevlerinden biri DEĞİLDİR?
 A) Büyümek ve sağlıklı yaşamak. B) Vücut ısısının denetimi için gereklidir. C) Enerji metabolizmasında önemli rol oynar. D) Tüm hücre ve dokuların oluşumunda katkıları vardır.

35- Aşağıdakilerden hangisi yağda çözünen vitaminlerden biridir?
 A) A Vitamini B) B1 Vitamini C) B2 Vitamini D) C Vitamini

36- Aşağıdakilerden hangisi suda çözünen vitaminlerden biridir?
 A) A Vitamini B) D Vitamini C) C Vitamini D) K Vitamini

37- Aşağıdakilerden hangisi A vitamininin vücut çalışmasındaki görevlerinden biridir?
 A) Gözlerin karanlıkta ve normal olarak görmesine yardım eder. B) Kalsiyum ve fosforun emilimini arttırır. C) Kan damarlarının dayanıklılığını sağlar. D) Enerji oluşumunda etkilidir.

38- Aşağıdakilerden hangisi D vitamini yetersizliğinde görülen bozukluklardan biridir?
 A) Gece körlüğü B) Kansızlık C) Dilde yaralar D) Raşitizm 

39- Aşağıdakilerden hangisi E vitamininin iyi kaynaklarından biri DEĞİLDİR?
 A) Mısırözü yağı B) Fındık C) Susam D) Ekmek 

40- Aşağıdakilerden hangisi K vitaminin günlük gereksinimini verir?
 A) 3-4 mcg\kg B) 2-3 mcg\kg C) 1-2 mcg\kg D) 4-5 mcg\kg

41- Aşağıdakilerden hangisi B1 vitaminin en iyi kaynaklarından biridir?
 A)Bitkilerin tohumları B) Balık C) Portakal D) Muz

42- Aşağıdakilerden hangisi B12 vitamininin yetersizliğinde görülen bozukluklardandır?
 A) Mide ağrısı B) Kas güçsüzlüğü C) Deride yaralar D) Pernisiyöz anemi

43- Aşağıdakilerden hangisi C vitamininin vücut çalışmasındaki görevlerinden biridir?
 A) Hücre çoğalmasını kontrol eder. B) Kemikleri ,cildi, eklemleri, damarları güçlendirir. C) Kanın pıhtılaşmasını sağlar. D) Katarakt oluşumunu geciktirir.

44- Aşağıdakilerden hangisi Riboflavin (B2) vitamininin yetersizliğinde görülen bozukluklardan biridir?
 A) Diş eti kanamaları B) Büyümede duraklama C) Kansızlık D) Cilt sorunları

45- Aşağıdakilerden hangisi B6 vitamininin günlük gereksinimini vermektedir?
 A) 1,25-1,67 mcg B) 2,03-2,50 mcg C) 2,63-2,67 mcg D) 0,25-0,56 mcg

46- Aşağıdakilerden hangisi Folik asit (Folat) in vücut çalışmasındaki görevlerinden biridir?
 A) Kalsiyum ve demirin emilimini arttırır. B) Kısırlığa karşı korur. C) Protein yapımında gereklidir.D) Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumu için gereklidir. 

47- Aşağıdakilerden hangisi C vitamininin en iyi kaynaklarındandır?
 A) Ekmek B) Ceviz C) Pirinç D) Yeşil acı biber 

48- Aşağıdakilerden hangisi K vitamininin en iyi kaynağıdır?
 A) Brokoli B) Peynir C) Yumurta D) Süt

49- Aşağıdakilerden hangisi minerallerin görevlerinden biri DEĞİLDİR?
A) Kemik ve dişlerin normal büyümesi B) Asit- baz dengesinin korunması C) Vücut ısısının denetimi D) Vücut sıvılarının dengelenmesi

50- Aşağıdakilerden hangisi insan vücudunda en fazla bulunan mineraldir?
 A) Magnezyum B) Kalsiyum C) Sodyum D) Kükürt

51- Aşağıdakilerden hangisi kalsiyumun en iyi kaynaklarından biridir?
 A) Tahıllar B) Et C) Süt ve türevleri D) Karaciğer

52- Aşağıdakilerden hangisi kalsiyum yetersizliğinde görülen hastalıklardan biridir?
A) Kemiklerde bozukluk ve yumuşama B) Sinir-kas sisteminde bozukluk C) Kan yapımında bozukluk D) Hepsi

53-Aşağıdakilerden hangisi fosforun vücut çalışmasındaki görevlerinden biridir?
A) Demirin vücutta kullanılmasına yardım eder. B) Troid bezinin fonksiyonlarını düzenler. C) Kalp hastalığı riskini azaltır. D) Ağızda oluşan asitliği tamponlayarak diş çürümesini önler.

54- Sinir sisteminde iletim bozukluğu aşağıdaki minerallerden hangisinin yetersizliğinde görülür?
A) Magnezyum B) Demir C) Bakır D) Selenyum

55- Aşağıdakilerden hangisi demirin vücut çalışmasındaki görevlerinden biri DEĞİLDİR?
A) Akciğerden hücrelere oksijen taşır. B) Anemiyi (kansızlığı) önler C) Bağışıklık sistemi için gereklidir. D) Guatrı önlemede önemli rolü vardır. 

56- Aşağıdakilerden hangisi yetişkin kadınlar için günlük demir gereksinimini verir?
 A) 18-20 mg B) 5-8 mg C) 13-15 mg D) 35-40 mg

57- Aşağıdakilerden hangisi vücutta sodyum fazlalığında görülür?
 A) Ödemlere yol açar . C) Kalp rahatsızlığına sebep olur. B) Yüksek tansiyona neden olur. D) Hepsi

58- Aşağıdakilerden hangisi potasyumun vücut çalışmasındaki görevlerinden biri değildir?
A) Kan basıncının düzenlenmesini sağlar. B) Paratroit bezinin fonksiyonlarını düzenler. C) Sinir sisteminde mesajları iletmeyi sağlar. D) Kasların kasılmasına yardım eder.

59- Aşağıdakilerden hangisi iyotun en iyi kaynaklarından biri DEĞİLDİR?
 A) İyotlu tuz B) İçme suyu C) Organ etleri D) Su ürünleri

60- Guatr ve kretenizm hastalığı aşağıdaki minerallerden hangisinin yetersizliğinde görülür?
 A) Kalsiyum B) Magnezyum C) Bakır D) İyot 

61- Bakırın yetersizliğinde.......(Menkes).... hastalığı, fazlalığında ise .....(Wilson's)...... hastalığı görülür.

62- Çinkonun en iyi kaynakları ...........(Et,tavuk,deniz ürünleri ,karaciğer )...... gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir.

63-  Krom ....(glikoz)... vücutta kullanılmasında ve ....(protein)...... sentezinde yardımcı olur.

64- (D) Çinko üreme organları ve prostat organının fonksiyonları için oldukça önemli bir mineraldir.

65- (D) Flor diş minerallerinin güçlenmesini sağlayarak diş çürüklerini önler.

66- (Y) Florun az alımı sonucu dişlerde sarı, kahverengi benekler ya da belirgin kahverengi lekeler oluşur.

67- (D) Manganez yetersizliğinde kemiklerde yapısal ve kimyasal anormallikler ,kısırlık, dişlerde, lipit metabolizmasında bozukluk olur.

68- (D) Selenyumun aşırı alınması sonucu tırnak ve saçlarda dökülme, sindirim ve sinir sistemi bozuklukları görülebilir.

69- (D) Su, bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturan önemli bir maddedir.

70- (Y) Vücudumuzun ½ si sudan oluşur.

71- (Y) Su vücut ısısının oluşumunda olumsuz rol oynar.

72- (D) Böbreklerin sağlıklı, çalışması ve görevini yapması yeterli su alımına bağlıdır.

73- (Y) İnsan vücudundaki su oranı her yaştaki bireyde aynıdır.

74- (D) İnsan vücudundaki su oranı yaşa paralel olarak azalmaktadır.

75- (D) Tüm vücut dokuları su içermektedir.

76- (Y) Su sadece besinlerin sindiriminde görevlidir.

77- (D) Eklemlerin kayganlığını su sağlar.

78- (D) Su cildi gerginleştirir ve parlaklık kazandırır.

79- (D) Suyun yumuşak ve sert olması içindeki mineral miktarına göre değişmektedir.

80- (Y) Fazla protein ve tuz alımı ile , kusma, ishal, terleme , ateşli hastalıklar gibi durumlar su ihtiyacını azaltır.

81- (D) Yeterli su içmemek cildin kurumasına, kırışmasına, saçların matlaşmasına, halsizliğe, kabızlığa neden olur.

82- Musluk suyunun güvenli kullanılması ve birçok hastalığa sebep olan mikroorganizmaların öldürülmesi için ....(klor).... kullanılır.

83- Sert sular daha fazla magnezyum ve ........(kalsiyum)..... içerirken yumuşak sular daha fazla ......(sodyum)..... içerirler.

84- Su ihtiyacı içeceklerle, .......(yiyeceklerle)...... ve ……(metabolizma)…….. sonucu oluşan su ile karşılanır.

85- Böbreklerden idrar, bağırsaklardan dışkı , akciğerlerden .....(solunum)....... , deriden ......(terleme)....... yoluyla hergün ...(1,5)... lt su kaybederiz.

86- Günde vücudumuza .....(2-2,5)..... lt. su almalıyız. Bu miktar ...(8-10)... su bardağı suya denk gelir.

87. Aşağıdakilerden hangisi kasaplık hayvan değildir?
A)Sığır B)Manda C)Keklik D)Koyun

88. Protein ihtiyacı, ekonomik olarak, hangi besinlerden sağlanabilir?
A)Yumurta, kuru baklagiller, balık B)Et, sakatat, balık C)Et, et ürünleri, sakatat D)Et, av hayvanları, et ürünleri

89. Yetişkin bir kimse et, yumurta, kuru baklagiller grubundan kaç porsiyon tüketmelidir?
A) 2-3 porsiyon B) 3-5 porsiyon C) 4-5 porsiyon D) 5-6 porsiyon

90. Aşağıdakilerin hangisi etlerin besin değerini etkiler?
A)Hayvanın yaşı B)Hayvanın beslenmesi C)Hayvanın yetiştiği yöre D)Hepsi 

91. Aşağıdakilerden hangisi et ürünü değildir?
A)Pastırma B)Bonfile C)Sucuk D)Kavurma

92. Etin çoğunluğu....(kas)....ve.....(bağ)....dokusu ile yağdan oluşur.

93. Kümes hayvanları ile su ürünlerinin bağ dokusunun az olması .......(pişme)......süresini etkiler.

94. Yumurta ortalama olarak....(50)...-.....(60).....g. dır.

95. Yağlı tohumlar ...........(koroner kalp)..........ve..........(kanser).......hastalıklarına riski azaltır.

96. Kümes hayvanlarında .....(kırmızı)....... ve .....(beyaz)....olmak üzere iki çeşit kas bulunur.

97. (D) Kuru baklagiller çorbalarda, ana yemeklerde, pilavlarda, salata ve tatlılarda kullanılır.

98. (D) Yumurta gerektiğinde et yerine geçebilen önemli bir besin maddesidir.

99. (Y) Yumurta çeşitleri arasında en çok tüketilen ördek yumurtasıdır.

100. (D) Fındık, susam, ceviz, badem içi yağlı tohumlar grubundaki yiyeceklerdendir.

101. (Y) Su ürünleri, mineraller (fosfor, iyot, potasyum) yönünden fakirdir.

102. Aşağıdakilerden hangisi sütün dayanıklılığını artırmak için uygulanan en iyi işlemdir?
A) Kaynatma B)Pastörizasyon C)Kurutma D)Yoğurt

103. Aşağıdakilerden hangisi, ülkemizde sütünden yararlanılan hayvanlardan değildir?
A) At B)Koyun C)Keçi D) Manda

104. Aşağıdakilerin hangisi sütün bileşiminde diğerlerine oranla azdır?
A)Yağ B)Karbonhidrat C)Demir D)Protein

105. Aşağıdakilerden hangisi süt proteinlerinden değildir?
A)Kazein B)Laktalbumin C)Laktoglobülin D)Miyoglobülin

106. Doğumdan sonra salgılanan ilk süte ..........(kolostrum)......denir.

107. Sütün bileşimi hayvanın cinsi,......(beslenme şekli)......ve........(mevsimlere)......göre farklılık gösterebilmektedir.

108. Sütün pastörizasyonu .....(80-85)....°C’de ..(15)...-...(20)...saniye ısıtılıp süratle soğutulması işlemidir.

109. Süt ve türevlerinde en çok bulunan mineral maddeler .....(kalsiyum)......ve ........(fosfor)....dur.

110. Süt ve türevleri günde en az .......(2-3).....porsiyon tüketilmelidir.

111. (D)Süt; çorba ve terbiyelerin hazırlanmasında, pasta bisküvilerde, sütlü tatlılarda, krema ve sos yapımında kullanılır.

112. (D)Hastalıklı hayvan sütleri ile insanlara tifo, verem vb. hastalıklar geçebilir.

113. (Y)Süt ve türevleri C vitamini yönünden zengindir.

114. (D)Krema, süt yağının çekilmesi ve işlenmesiyle elde edilir.

115. (Y)Yoğurt, besin değeri yönünden sütten daha zengindir.

116. Tahıl taneleri bitkinin ...(kuru).....meyvesidir.

117. Öğütülürken elemenin derecesine göre 100 kg. buğdaydan elde edilen un miktarına.........(öğütme derecesi,verim veya randıman)...denir.

118. Tahıl ve ürünleri.....(tatlı, börek, pilav, makarna vb. )........hazırlamada kullanılır.

119. Tahıllardaki karbonhidratlar çoğunlukla ....(nişasta)..... şeklindedir.

120. Ekmek yapımında .....(gluten).....kompleksi ile ...(gaz).....oluşumu önemlidir.

121. (D) Ucuz enerji kaynağı olan tahıllar günlük enerji ihtiyacının %70’ini karşılar.

122. (Y) Tahıllar yüksek kaliteli protein kaynağıdır.

123. (D) Tahıllar uygun ısı ve nem derecesinde uzun süre saklanabilirler.

124. (D) Tahıl tanesi endosperm, embriyo ve kabuktan oluşur.

125. (Y) Tahıl ve türevlerinin tüketiminde bireyin enerji ihtiyacı önemli değildir.

126. Sebze ve meyveler hangi besin öğesi yönünden zengindir?
A) Yağlar B) Vitaminler C) Karbonhidratlar D) Proteinler

127. Aşağıdakilerden hangisi yaprakları yenen sebzeler grubundan değildir?
A) Ispanak B) Taze Fasulye C) Marul D) Semizotu

128. Aşağıdakilerden hangisi sebzelerin günlük alınması gereken porsiyon miktarını ifade eder?
A) 3-5 porsiyon B) 6-8 Porsiyon C) 9-11 Porsiyon D) 12-14 Porsiyon

129.Aşağıdakilerden hangisi klorofil içeren sebzelerden değildir?
A) Ispanak B) Marul C) Semizotu D) Patates 

130. Aşağıdakilerden hangisi sebze-meyveler için doğru bir ifadedir?
A) Vitamin ve mineraller yönünden zengindirler. B) Su yönünde zengindirler. C) Renk pigmentleri içerirler. D) Hepsi 

131. Pratikte yemek ve salata olarak yenenlere ....(sebze)....tatlı olarak yenenlere...(meyve).....denir.

132. Beyaz renkli sebzelerde.........(Flavonoid).......pigmenti vardır.

133. Meyvesi yenen sebzeler.............(domates,patlıcan,biber vb. ).....’dir.

134. Sebze-meyvelerin %...(70)..-...(98)..sudur.

135. Her tür sebze-meyvenin ..(150).-..(300)...gramı bir porsiyondur.

136. (D) Sebze ve meyvelerin çiğ olarak tüketilmesi vücuda daha fazla yarar sağlar.

137. (D) Sebze ve meyveler bağırsak faaliyetlerine yardımcıdır.

138. (Y) Kırmızı renkli sebzelerde klorofil pigmenti vardır.

139. (Y) Sebze ve meyveler, yağ yönünden zengindir.

140. Yağlar bir molekül .....(gliserol)....ile ..........(yağ asitlerinin).......yapmış olduğu esterlerdir.

141. Şeker .......(şeker kamışı).......ve..........(şeker pancarı).......elde edilir.

142. Bitkisel kaynaklı yağlar..........(zeytin, mısır, ayçiçek, fındık vb.).........dir.

143. Şekerin kuru olarak veya çok yoğun çözeltide ısıtılması ve renginin kahverengiye dönüşmesine ......(karamelizasyon).....denir.

144. Bal ....(fürüktoz)....,.....(glikoz).....ve suyun bileşimidir.

145. (D) Bitkisel yağlar, hayvansal yağlardan üstün tutulmalıdır.

146. (D) Yağlar yiyeceklere lezzet, renk, görünüm ve gevreklik sağlar.

147. (Y) Yemeklerin lezzetini arttırmak için yağlar yemeklere yakılarak katılmalıdır.

148. (D) Şekerler enerji kaynağıdırlar.

149. (D) Şekerler hamur işleri ve tatlılarda, reçel, marmelat yapımında, içeceklerde kullanılmaktadır.

150. Aşağıdakilerden hangisi mönü planlamayı etkilemez?
A) Yemek yiyen kişi sayısı B) Mutfaktaki araç-gereç durumu C) Mutfak harcamaları için ayrılan bütçe D) Hizmet verilen yerin dekoru

151. Planlanmış bir mönüde Kuru fasulye ve Pilav yanına aşağıdaki yiyeceklerden hangisi uygundur?
A) Aşure B) Hanım Göbeği C) Cacık D) Su Böreği

152. Aşağıdakilerden hangisi kahvaltıda verilebilecek içeceklerden değildir?
A) Çay B) Süt C) Gazlı içecekler D) Taze sıkılmış meyve suyu

153. Aşağıdaki mönülerden hangisi mönü planlama kurallarına uygundur?
A) Tavuksuyu çorba- Tavuk- Tavuklu pilav B) Mercimek Çorbası- Etli kuru fasülye- Komposto C) Etli dolma- Pirinç pilavı- Sütlaç D) Yoğurt çorbası- Fırın Köfte- Salata 

154. Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir kahvaltı mönü örneğidir?
A) Çay- zeytin- peynir- domates B) Süt- reçel- yağ- peynir C) Ihlamur- yumurta- yeşil zeytin D) Süt- peynir- yumurta 

155. (Y)Hizmet verilen grubun enerji ve besin öğeleri ihtiyacı yemek listesi hazırlamada önemli değildir.

156. (D)İyi planlanmış bir mönü yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlar.

157. (D)Kahvaltıda yağ-reçel tek yiyecek olarak düşünülür.

158. (Y)Akşam yemeklerinde kuru baklagiller tercih edilmelidir.

159. (D)Yemeklerin göze hitap etmesi psikolojik doyum sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder