16 Nisan 2018 Pazartesi

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı Isıtıcı ve Pişirici Ev Aletleri Dersi Ustalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. (Y) Üzerinden akım geçen ve direnci olmayan iletkenler (süper iletken) ısınır.

2. (D) Isı enerjisinin birimi (cal) kaloridir. Sıcaklığın birimi santigrat derecedir ( 0C ).

3. (Y) Rezistansların tamamı krom-nikel alaşımdan oluşur.

4. (D) Rezistansların öz dirençleri yüksek olduğundan dolayı ısınır ve kor hâle gelir.

5. (D) Rezistans alaşımındaki krom (Cr), rezistansın oksitlenmesini engeller.

6. (D) Isıtıcılardaki rezistans, kullanılacağı ortam şartlarına göre seçilir (nem, yükseklik, mekaniki şartlar vb.).

7. (Y) Zaman saati (timer), sıcaklığın belirli değerde tutulmasını sağlar.

8. (D) Termostat, ısıtıcılarda sıcaklığın belirli değerde tutulmasını sağlar.

9. 220 voltla çalışacak ve gücü 1200 watt olacak bir elektrikli ısıtıcı için çapı 0,6 mm olan rezistans telinden kaç metre kullanmak gerekir?
A ) 5,2 m B )8,4 m C ) 10,4 m D )100,4 m

10. (D) Magnezyum oksit kum ısıyı çok iyi ileten, elektrik akımını taşıma yönünden yalıtkan bir maddedir.

11. (D) Infrared sistemin çalışma mantığı, ısının ışık dalgaları ile nakledilmesine dayanmaktadır.

12. (Y) Infrared ısıtıcılar, dış ortamlarda ve geniş mekânlarda kullanılmaz.

13. (Y) Quartz cam tüpü, ani sıcaklık değişikliklerinde oluşabilecek şoklara karşı dirençsizdir.

14. (D) Termostatlar, ayarlanan ortam sıcaklığı oluştuktan sonra sobanın çalışmasını durdurur.

15. (Y) Doğal gaz ve LPG sobalarında yanmış sıcak gazlar, boru eşanjörün içerisinden fan yardımı ile ısıtılacak ortama aktarılır.

16. (D) Doğal gaz ve LPG sobalarında boru eşanjörün dış kısmının sıcaklığı fan yardımı ile ısıtılacak ortama aktarılır.

17. (Y) Ortam, ayarlanan sıcaklığın üzerinde çıkmasına rağmen sobanın çalışması devam ediyor. Bu, zaman saatinin bozuk olabileceğini gösterir.

18. (D) Ortam, ayarlanan sıcaklığın üzerinde çıkmasına rağmen sobanın çalışması devam ediyor. Bu, termostatın bozuk olabileceğini gösterir.

19. (D) Besleme kablosunda kısa devre varsa prize bağlı sigorta atar.

20. (D) Rezistanslı ısıtıcıların bağlantı klemenslerinin porselenden yapılmış olması oluşabilecek tehlikeleri önler.

21. (Y) Rezistans bozulmuş ise bir daha bozulmaması için daha güçlü rezistans takılır.

22. (Y) Ekmek kızartıcı, ekmek pişirme işlemlerinde kullanılan bir cihazdır.

23. (D) Ekmek kızartıcı, çalışmıyorsa öncelikle fiş ve besleme kablosu kontrol edilmelidir.

24. (Y) Reheat düğmesi, ayarladığımız ısıda kızartma işlemi yapmak için kullanılır.

25. (D) Bagel düğmesi, ekmeğin sadece bir yüzeyini kızartmak için kullanılır.

26. (D) Buzdolabından çıkmış ekmeğin buzunun çözülmesi için defrost düğmesi kullanılır.

27. (D) Ekmek kızartma işlemini istediğimiz noktada sonlandırmak ve işlemi iptal etmek için cancel düğmesi kullanılır.

28. (Y) Ekmek kızartıcı bobini enerjilenmezse ekmekler daha çok kızarır.

29. (D) Ekmek kızartıcı ısınmıyorsa rezistans arızası olduğu düşünülebilir.

30. (D) Ekmek kızartıcı kontrolleri seri lamba ile de yapılabilir.

31. (Y) Ekmek kızartıcı içine dökülen ekmek kırıntıları cihazın çalışmasını etkilemez.

32. (D) Fritöz, kızartma amaçlı kullanılan bir cihazdır.

33. (D) Fritöz, hiç çalışmıyorsa ilk kontrol edilmesi gereken yer fiş ve besleme kablosudur.

34. (D) Fritöz, istenen sıcaklığa ulaştığında rezistans devreden çıkmıyorsa termostatı arızalıdır.

35. (Y) Termostat düğmesi hangi konumda olursa olsun termostat daima çalışır.

36. (Y) Ev tipi fritözlerde çelik kızartma kazanı kullanılır.

37. (Y) Fritözlerde kızartılacak gıdaların gereğinden büyük olması, daha iyi kızarmasını sağlar.

38. (Y) Fritöz sinyal lambası, yağın sıcaklığı istenen dereceye geldiğinde yanar.

39. (Y) Fritöz sigorta attırıyorsa besleme kablosunda kopukluk kontrolü yapılmalıdır.

40. (D) Sanayi tipi fritözler, üç fazlıdır.

41. (Y)Fritöz yağı, her kızartma işleminde değiştirilir.

42. (D) Tost makineleri, elektriğin ısı etkisi ile çalışan cihazlardır.

43. (Y)Tost makinelerinde rezistansların birinin çalışmaması işlemi etkilemez.

44. (Y)Tost makinesi sigorta attırıyorsa besleme kablosunda kopukluk var demektir.

45. (Y)Tost makinesinin plakalarının temizliği, sert cisimlerle yapılmalıdır.

46. (D) Tost makinesinin ısınmamasının nedenlerinden biri de rezistansın arızalı olmasıdır.

47. (D) Tost makinesi gövdeye temas kontrolü seri lamba ile de yapılabilir.

48. (Y)Tost makinesi ısınınca rezistansın devreden çıkması termostatın çalışmadığını gösterir.

49. (D) Tost makinesi ile yemek ısıtılabilir.

50. (Y)Tost makinesinin alt kısmın üst kısımdan az ısıtması, alt rezistansta kopukluk olduğunu gösterir.

51. (Y)Termostat kontakları birbirine yapışmış ise tost makinesi çalışmaz.

52. (D) Ekmek yapma makinesi, zaman ayarlı olarak kullanılabilir.

53. (Y)Ekmek yapma makinesinin motorunun çalışmaması, pişirmeye engel değildir.

54. (D) Ekmek yapma makinesinin iç sıcaklığı PTC ile kontrol edilir.

55. (Y)Ekmek yapma makinesinin temizliğinde çok etkili deterjanlar kullanılmalıdır.

56. (Y)Pişirme haznesi yerine tam olarak oturmasa da motor çalışır.

57. (D) Karıştırma kolu, malzemeleri hamur haline getirir.

58. (D) Ekmek yapma makinesi sigorta attırıyorsa öncelikle besleme kablosunda kısa devre kontrolü yapılmalıdır.

59. (Y)Ekmek yapma makinesinde istenmeyen kokular gelmesi rezistansın çalışmadığını gösterir.

60. (D) Ekmek yapma makinesine konulacak malzemelerin yerleştirilme sırası önemlidir.

61. (D) Ekmek yapma makinesinin elektronik paneli, makineye kumanda etmemizi sağlar.

62. Aşağıdakilerden hangisi termosifonun kısımlarından değildir?
A) Isıtıcı B) Termostat C) Siviç D) Kazan

63. Termosifonların ısıtıcı güçleri genellikle kaç Watt’tır?
A) 980 W B) 1200W C) 980 W D) 2400 W

64. Termosifon kazanının korozyona karşı korunmasında kullanılan parça hangisidir?
A) Anot B) Katot C) Termostat D) Anahtar

65. Termosifona enerji geldiği hâlde suyu ısıtmıyorsa aşağıdaki arızalardan hangisinin olma ihtimali yoktur?
A) Termostat ayarı sıfırda olabilir. B) Termostat kontakları yapışık kalmış olabilir. C) Isıtıcı kopmuş ya da kavrulmuş olabilir. D) Termal devre kesici arızalı olabilir.

66. Termal devre kesicinin görevi nedir?
A) Kazan içindeki su aşırı ısınırsa enerjiyi keser. B) Isıtıcıyı korur. C) Devreyi korur. D) Termostatı korur.

67. Bir termosifonun gücü 2000 W ise avometreyle rezistansını ölçtüğümüzde yaklaşık kaç ohm gösterir?
A) 20 ohm B) 25 ohm C) 30 ohm D) 40 ohm

68. Bir termosifon suyu az ısıtıyor ya da geç ısıtıyorsa nedeni ne olabilir?
A) Rezistans kopmuş olabilir. B) Termostat arızalı olabilir. C) Isıtıcı çok kireç bağlamış olabilir D) Magnezyum anot arızalı olabilir.

69. Termosifonun kazanı ile dış gövdesi arasına ısıyı koruması için ....(cam pamuğu)..... konulur.

70. (D) Termosifona bağlanacak enerji bir buvat ya da topraklı prizden alınabilir.

71. (Y) Termosifon montajını ve su tesisat bağlantısını herkes yapabilir

72. Hangisi şofbende bulunmayan parçadır?
A) Brülör B) Rezistans C) Magnet bobin D) Gaz grubu

73. Şofbende bulunan termo elemanın görevi nedir?
A) Pilotun yanması ile aldığı ısıyla gaz yolunu açmak B) Isınarak su yolunu açmak C) Pilotun yanmasını sağlamak D) Çakmak bujisini ateşlemek için elektrik göndermek

74. Şofbenin içinde suyun dolaştığı kısım hangisidir?
A) Brülör B) Davlumbaz C) Gaz grubu D) Eşanjör 

75. Baca sensörünün görevi nedir?
A) Bacadaki tıkanmayı önler. B) Bacanın çekişini hızlandırır. C) Baca çekişinin yetersiz olması durumunda gazı keser. D) Hiçbiri

76. Şofbenin ateşleme yapması için gerekli emk’i oluşturan kısım hangisidir?
A) Magnet bobin B) Termo eleman C) Pil D) Mikrosiviç

77. (Y) Şofbenleri kullanacağımız gaz (tüp gaz ya da doğal gaz ) ne olursa olsun istediğimiz gaza bağlayabiliriz.

78. (D) Şofbeni tamir ettikten sonra mutlaka kontrol ederek denenmelidir.

79. (Y) Bütün şofbenler elektronik ateşleme sistemiyle çalışır.

80. Hangisi bir ani su ısıtıcısında bulunmaz?
A) Isıtıcı B) Termostat C) Siviç D) Emniyet ventili

81. Ani su ısıtıcısında siviçlerin görevi nedir?
A) Isıtıcının belli bir su basıncının alında çalışmamasını sağlar. B) Isıtıcının aşırı ısınmaması içindir. C) Termostatı korumak içindir. D) Suyun çok yüksek basınçla cihaza gelmesini önler.

82. Isıtıcı aşırı kireç bağlamışsa ne yapılır?
A) Termostat değiştirilir. B) Anahtar değiştirilir. C) Isıtıcı kireç çözücü ile temizlenir. D) Rezistans zımparalanır.

83. Ani su ısıtıcısı düğmesi çevrildiğinde sigorta atıyorsa nedeni ne olabilir?
A) Rezistans kopmuş gövdeye temas ediyor olabilir. B) Su basıncı düşük olabilir. C) Siviçler kısa devre olabilir. D) Termostat arızalı olabilir.

84. Ani su ısıtıcısının takılı olduğu elektrik hattının kesiti en az kaç mm2 olmalıdır?
A) 1,5 mm2 B) 2,5 mm2 C) 4 mm2 D) 6 mm2

85. Ani su ısıtıcısının sigorta akım değeri kaç amper olmalıdır?
A) 16 A B) 25 A  C) 32 A  D) 40 A

86. Ani su ısıtıcısında bulunmayan parça hangisidir?
A) Termostat B) Kaynatma şalteri C) Siviç D) Anahtar

87. (D) Ani su ısıtıcısı devresine bağlanacak sigorta başka bir hattı beslememelidir.

88. (Y) Ani su ısıtıcılarının güçleri 2000 W gücündedir.

89. (Y) Ani su ısıtıcısı bağlanacak yerde toprak hattı yoksa çekilmesine gerek yoktur.

90. Hangisi kettle, çay ve kahve makinelerinde bulunmayabilir?
A) Sinyal lambası B) Isıtıcı C) Termostat D) Şalter

91. Kettle, çay ve kahve makinelerinin güçleri genellikle kaç Watt’tır?
A) 100-150 W B) 800-1000 W C) 2000-3000 W D) 4000-5000 W

92. Bazı su ısıtıcılarında bir yüksek güçlü bir de düşük güçlü rezistans vardır. Düşük güçlü rezistansın konulma amacı nedir?
A) Suyu kaynatmak B) Suyun ısısını korumak C) Enerji tasarrufu sağlamak D) Hiçbiri

93. Kettle, çay ve kahve makinelerinde susuz çalıştırmaya karşı devreyi kesen eleman hangisidir?
A) Anahtar B) Şalter C) Siviç D) Termostat

94. (D) Avometreyle kettleın rezistansını ölçerken bir ucunu rezistansa bir ucunu da gövdesine değdirdiğimizde değer gösteriyorsa rezistansı kopmuş demektir.

95. Aşağıdaki olaylardan sonra ütü nasıl bir arıza yapmış olabilir?
I. Ütü rezistansı arızalı
II. Termostat kapalı
III. Bağlantı kabloları açık devre
A) Ütü buhar vermiyor. B) Ütü su akıtıyor. C) Ütü otomatik yapmıyor D) Ütü ısınmıyor.

96. I. Termostat kontağı oksitli
II. Termostat kapalı
III. Termostat arızalı
IV. Termostat konumu düşük
Yukarıdaki nedenlerden hangileri termostatın değiştirilmesini gerektirir?
A) I-II B) I-III C) II-III D) III-IV

97. Elektrikli ütülerde ısıyı elde etmeye yarayan eleman hangisidir?
A) Termostat B) Rezistans C) Termik D) Ütü tabanı

98. Ütülenmesi zor veya kaba kumaşların ütülenmesi ve kırışıklıklarının açılmasında hangi yöntem uygulanmalıdır?
A) Buhar şoku ile ütüleme B) Kuru ütüleme C) Buhar ile ütüleme D) Su püskürtme ile ütüleme

99. Ütünün taban sıcaklığını kontrol eden eleman hangisidir?
A) Rezistans B) Termik C) Termostat D) Ütü tabanı

100. Ütünün prize takılı olduğunu gösteren eleman hangisidir?
A) Termostat B) Rezistans C) Termostat lambası D) Şebeke lambası

101. Rezistansların devrede olduğunu gösteren eleman hangisidir?
A) Termostat B) Rezistans C) Termostat lambası D) Şebeke lambası

102. Aşağıdakilerin hangilerinde ütü çalışmaz?
I. Şebeke kablosu kopuksa
II. Termostat açık devre kalmışsa
III. Rezistans kopuksa
A) I-II B) I-III C) II-III D) I-II-III

103. Ütü tabanı tamamen kireç bağladığında hangi arıza oluşur?
A) Ütü buhar vermez. B) Ütü ısınmaz. C) Ütü ön tarafa su püskürtmez. D) Ütü buhar lambası yanmaz.

104. Termostatın kısa devreden dolayı kontakları yapışmış ise hangi arıza oluşur?
A) Ütü çok ısınır. B)Ütü çalışmaz. C) Buhar vermez. D) Ütü sigorta attırır.

105. Termostatın sağlamlık kontrolünü hangi ölçü aletiyle yaparız?
A) Avometre B) Termokupl C) Ampermetre D) Voltmetre

106. Rezistansın sağlamlık kontrolünü hangi ölçü aletiyle yaparız?
A) Avometre B) Termokupl C) Ampermetre D) Voltmetre

107. Ütülerdeki lamba gruplarının sağlamlık kontrolü nasıl yapılır?
A) Ampermetre ile B) Termokupl ile C) Voltmetre ile D) Uçlarına 220 voltluk şebeke gerilimi uygulayarak 

108. Sinyal lambası yandığı hâlde taban ısınmıyorsa bunun nedeni aşağıdakilerden hangileri olabilir?
I. Rezistans arızalıdır.
II. Termostat arızalıdır.
III. Kablo grubu arızalıdır.
A) I-II B) I-III C) II-III D) I-II-III

109. Sinyal lambası yanmıyorsa muhtemel nedenleri aşağıdakilerden hangileridir?
I. Lamba grubu arızalıdır.
II. Termostat arızalıdır.
III. Kablo grupları arızalıdır.
IV. Rezistans arızalıdır.
A) Hepsi B) I-III-IV C) II-III-IV D) I-II-III

110. Ütünün çalışır durumda unutulmasına karşı kullanılan devre kesici sisteme ne denir?
A) Neme karşı koruma B) Auto Shut-off C) Sıcaklık kontrolü D) Enerji tasarrufu

111. Pres ütünün yeterince ısıtmamasının nedeni hangisidir?
A) Termostat açık devredir. B) Rezistanslardan biri kopuktur. C) Termostat kısa devredir. D) Açma kapama anahtarı arızalıdır.

112. Pres ütünün buhar lambasının sürekli yanmasının sebebi nedir?
A) Buhar termostatı kısa devredir. B) Rezistanslardan biri kopuktur. C) Termostat açık devredir. D) Açma kapama anahtarı kontakları kısa devredir.

113. Pres ütünün ısınmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Şebeke kablosu arızalıdır. B) Termostat arızalıdır. C) Buhar kontrol termostatı arızalıdır. D) Rezistans arızalıdır.

114. Pres ütüde buhar ışığı yandığı ve butona basıldığında pompa sesi duyulduğu hâlde buhar gelmemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Su kabında su yoktur. B) Termostat çok düşük sıcaklığa ayarlanmıştır. C) Su hortumu katlanmıştır. D) Su hortumunun ucu çıkmıştır.

115. Aşağıdakilerden hangisi ütünün buhar vermemesinin nedenlerinden değildir?
A) Buhar kontrol butonu basılı kalmıştır. B) Buhar kontrol memesi tıkanmıştır. C) Alt taban tamamen kireç bağlamıştır. D) Termostat arızalıdır.

116. Buhar çıkışının sıfırdan en yüksek dereceye kadar ayarlanmasını sağlayan eleman hangisidir?
A) Isı ayar düğmesi B) Termostat C) Buhar ayar düğmesi D) Sprey pompası

117. Aşağıdaki hangi kumaşlar için ütüleme sırasında buhar gerekmez?
A) İpekliler B) Yünlüler C) Keten D) Sentetik elyaf

118. Ütü taban ısısına uygun olan buhar miktarının aşılması sonucunda hangi arıza oluşur?
A) Ütü ısınmaz. B) Ütü tabanında buhar ile birlikte su damlaları çıkar. C) Sprey pompası su püskürtmez. D) Ütü otomatik yapmaz.

119. Buhar kontrol memesi ve contası yerine tam oturmamışsa hangi arıza oluşur?
A) Ütü buhar vermez. B) Ütü su akıtır. C) Ütü ısınmaz. D) Ütü otomatik yapmaz.

120. Ütü tabanı tamamen kireç bağladığında hangi arıza oluşur?
A) Ütü buhar vermez. B) Ütü ısınmaz. C) Ütü ön tarafa su püskürtmez. D) Ütü su akıtır.

121. Sprey pompası arızalanırsa ütüde hangi problem oluşur?
A) Ütü ısınmaz. B) Su tankına su dolmaz. C) Ütü ön tarafa su püskürtmez. D) Ütü buhar vermez.

122. Sprey butonunun basmamasının nedenleri aşağıdakilerden hangileridir?
I. Sprey hortumu sıkışmış veya tıkanmıştır.
II. Sprey mili kırılmıştır.
III.Su deposunda tortu birikmiştir.
A) I-II B) I-III C) II-III D) I-II-III

123. Şok buhar butonunun basmamasının nedenleri aşağıdakilerden hangileridir?
I. Şok buhar hortumu tıkanmıştır.
II. Şok buhar mili kırılmıştır.
III.Taban delikleri tıkanmıştır.
A) I-II B) I-III C) II-III D) I-II-III

124. Ütüdeki sprey mili kırılmış ise hangi arıza meydana gelir?
A) Şok buhar butonu basmaz. B) Ütü çok ısınır. C) Sprey butonu basmaz. D) Taban buhar vermez.

125. Ütüden tam verim alınabilmesi için buhar butonuna hangi aşamada basılmalıdır?
A) Termostat ışığı söndükten sonra B) Ütüye enerji verildiği anda C) Termostat ışığı yanınca D) İstenildiği zaman 

126.(Y) Mutfak robotları ekmek dilimleme işi yapar.

127.(D) Mutfak robotu çalışırken kapak açılıp içine ilave malzeme konmamalıdır.

128.(Y) Elektrikli bıçaklar sık sık bilenmelidir.

129.(D) Kıyma makinelerinde kemik parçalama işi yapılmaz.

130.(D) Mikserlerle el blenderlerinde çırpma teli bulunmaktadır.

131.(D) Mutfaklarda kullanılan küçük ev aletlerinde genelde üniversal motorlar kullanılır.

132.(D) Üniversal motorlarda daha çok kolektör ve fırça arızaları, arada da endüvi arızaları olur.

133.(Y) Mutfak aletlerinde hız ayarı yoktur.

134.(Y) Mutfak robotlarında kırılan mekanik parça yenisiyle değiştirilmeden yapıştırılır.

135.(D) Mutfaklarda kullanılan bu aletlerin hızları yüksektir.

136.(D) Mikrodalga fırınlarda genelde gölge kutuplu ve relüktans motor kullanılır.

137.(D) Mikrodalga fırınların pişirme süreleri diğer fırınlara göre üçte biri kadar kısadır.

138.(Y) Mikrodalga ile yiyecekler çok iyi kızartılır.

139.(Y) Mikrodalga fırınlar ile yiyecek pişirileceği zaman ön ısıtma yapılmasına gerek vardır

140.(Y) Mikrodalga fırın ile pişirmede ön ısıtma yapılmalıdır.

141.(D) Mikrodalga ile pişirme, yiyecek moleküllerinin polarize yani moleküllerinin titreşmesi ile oluşan ısı ile gerçekleşir.

142.(D) Her mikrodalga fırında döner tabla motoru vardır.

143. (Y) Mikrodalga fırınlarda yüksek frekans mağnetron ile üretilir.

144. (Y) Fırınlar ve ocaklar ev ve iş yerlerinde, mutfaklarda, yemek pişirme işlerinde kullanılan enjektör değiştirmekle her türlü elektrikle çalışabilen mutfakların vazgeçilmez aygıtıdır.

145. (D) Brülör(Bek), yanıcı gazın hava ile oransal olarak karışarak yanmaya hazır hâle geldiği hücredir.

146. (D) Enjektörler cihazın LPG veya doğal gazla çalışma durumuna göre seçilerek yanıcı gazı fabrikada ayarlanan miktarda karışım odasına göndermeye yarıyan düzenektir.

147. (D) Enjektör çıkışında hava ile gaz karışımı ayarsız olursa fırın brülörü ve ocaklarda yanma uçuşmalı, patlamalı veya isli olarak görülebilir.

148. (Y) Fırın brülörleri ve üst ocaklarda yanma ayarları termostatik vana ve musluk üzerindeki rolanti ayar vidasından kargaburun ya da pense kullanılarak yapılır.

149. (D) Ocaklarda dedantörden veya hava gazı şebekesinden alınan gaz, musluk açıldığında enjektöre gönderilir. Enjektörden çıktıktan sonra hava ile karışarak beklerde yanar.

150. (D) Termokupl alev emniyetli musluklarda kullanılır, sönmeden dolayı musluğu uyararak gazın kesilmesini sağlayan cihazdır.

151. (Y) Fırının gaz sızdırmayacak şekilde bağlantılarını yaparken hortumun (TSE belgeli ve gaz dağıtım şirketi onaylı) 125 cm'den uzun olması gerektiğine dikkat edilmelidir.

152. (Y) Gaz ile çalışan pişirme cihazı kurulmuş olduğu mekânda ve fırın içinde ısı ve nem üretir. Mekânın iyi bir şekilde havalandırılmasını sağlamak, fırının kullanımı sırasında bacadan buhar çıkışını kolaylaştırmak için üst kapağın doğal havalandırma deliklerinin (doğrudan baca, duman borusu,doğrudan dışarı) kapalı tutulması gereklidir.

153. (Y) Gaz kaçaklarının kontrolü sabun köpüğü veya gaz dedektörü kullanılarak yapılmamalıdır.

154. (D) Gazlı fırınlarda genelde altta pişirme için fırın yanıcısı, üstte kızartma için kızartma yanıcısı olmak üzere iki adet yanıcı bulunmaktadır.

155. (D) Yanıcılar (fırın brülörü), profil borulardan dış yan yüzeylerine ince delikler açılmak suretiyle yapılmışlardır.

156. (Y) Termoelektrik çifti ile fırın ve ızgara yanıcılarının herhangi bir nedenle sönmesi hâlinde fırın içine yanmayacak olan gazın dolması sağlanır.

157. (Y) Ocaklarda beklerin kenarına konan bujiler manyetoyla ateşlenerek beklerdeki gazın tutuşması sağlanır.

158. (D) Manyeto(çakmak trafosu) normal trafo sistemi içerisinde yapılmış gerilim üreticisidir. 220 Volt gerilimi ile beslenir. Yapılışlarına göre ateşleme dakikada 40- 60'tır.

159. (Y) Çakmak butonu arızalı değil fakat ateşlemiyorsa bujiler ile brülör mesafesi kontrol edilir.

160. (D) Elektrikli fırınlarda kullanılan ısıtıcılar alt rezistans, üst rezistans ve turbo rezistans olmak üzere üç çeşittir.

161. (Y) Elektrikli ev cihazlarının devre kontrolunda kesinlikle kontrol kalemi ile ölçüm yapılması lazımdır.

162. (D) Gazlı fırınlarda sıcaklık ve yanış ayarı için fırın kısmına termostatik vana ile kumanda edilir.

163. (D) Fırın sıcaklığı istenilen değere geldiğinde termostat şalteri rezistanslara giden elektrik akımını keserek en az elektrik kullanımı sağlanmış olur.

164. (Y) Cihazın elektrtik bağlantısını fişi çekerek veya detantor bağlantısını sökerek kesmek mümkündür.

165. (Y) Cihazın topraklama bağlantısı iki renkli (sarı-yeşil) kablo kullanılarak diğer iletkenlerden 2-5 cm daha uzun ve bir elektrik düğmesi üzerinden yapılmalıdır.

166. (D) Turbo fırınlarda ısıtıcı eleman ve pervane, kontrol panosu üzerinde bulunan fırın ısıtıcı kumanda düğmesi ile kumanda edilir.

167. (D) Multifonksiyon özelliği sayesinde aynı anda üç tepsi farklı yemek, eşit olarak ve kokuları birbirine karışmadan pişirilir.

168. (D) Programlı çalışmada pişirilecek yemek cinsleri, termostat konumları, raf konumları, tavsiye edilen süreler için kullanma kılavuzundaki pişirme tablosundan faydalanılır.

169. (Y) Cihaza ait program saati çalışmıyorsa kullanma talimatı uygulanır ve termostatı kontrol edilir.

170. (Y) Tüm fırınlarda rezistansa elektrik akımı saat üzerinden gelmektedir. Rezistansların devreye sokulabilmesi için saatinizin mutlaka ayarlanması gerekir.

171. Ahşap veya beton tezgah içine fırını gömerek montaj etme özelliğine …(ankastre)…. denir.

172. (Y) Gömme fırınların elektrik bağlantılarının kolaylığı ve iyi bir havalandırma sağlanabilmesi için mobilya kasasının ön bölümünün olmaması tavsiye edilir.

173. (D) Saatsiz fırınlarda yemek piştikten sonra fırın söndürülmek istendiğinde önce termostat düğmesi (O) konumuna alınır. Sonra şalter düğmesi de (O) konumuna alınır.

174. (D) Gazlı fırınlarda fırın kısmına termostatik vana ile kumanda edilir.

175. (Y) Elektrikli fırınlarda komitatör, fırın sıcaklığı istenilen değere geldiğinde rezistanslara giden elektrik akımını kesmeye yarar.

176. (D) Program seçme düğmesi yapılacak pişirme türüne göre fırının çalışma şeklini seçmeye yarar.

177. (D) Fırın ikaz lambası yemekleri fırına vermeden önce istenilen sıcaklığa erişilmiş olduğunu kontrol etmek açısından yararlıdır.

178. Fırının ocak bekleri yanmıyorsa……(enjektör)…….deliklerinin ve bek şapka deliklerinin tıkalı olmaması kontrol edilir.

179. Rolenti alevi yüksek yada sönüyorsa …(musluk)….., enjektör, dedantör kontrol edilir.

180. (Y) Ocaklarda veya fırın brülörlerinde alevlerin miktarı az ise nedenleri, hava aralığı çok az ya da enjektör deliği çok büyük olabilir.

181. (D) Fırınınız herhangi bir nedenle yer değiştirirse ayak ayarını tekrar yapmanız gerekebilir.

182. (D) Fırının elektrik bağlantısı yapılırken evinizdeki sigortanın akım değeri ürününüzdeki tip etiketi değerine uygun olmalıdır.

1 yorum: