27 Mart 2018 Salı

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Pastane Organizasyonu Dersi Ustalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Aşağıdakilerden hangisi stoklamanın amaçlarından biri değildir?
A) Mevcut ihtiyaçların karşılanması için stok bulundurma; B) Beklenmeyen, ani bir ihtiyacın ortaya çıkması halinde tedarik güçlüklerini aza indirmek C) İşletmenin sürümden kazanması D) Gelecekteki bir ihtiyacı karşılamak için stok bulundurma;

2. Aşağıdakilerden hangisi stoklamada cevap bulunması gereken sorulardan biri değildir?
A) Hangi mallar stok edilecek? B) Stoklanacak ürünler ucuz mu? C) Stok için siparişler ne olacak? D) Stok miktarı ne olacak?

3. Aşağıdakilerden hangi gıda mevzuatı gıda etiketleri üzerinde bulunması gerekli bilgileri belirler?
A) Türk Standartları Enstitüsü B) Türk Gıda Kodeksi C) Tarım Bakanlığı D) Köy İşleri Bakanlığı

4. Aşağıdakilerden hangi form stoklamada teslim alma esnasında kullanılan formlardan biridir?
A) Girdi Kontrol Formu B) Talep ihtiyaç pusulası C) Fiyat karşılaştırma formu D) Depo kontrol Formu

5. Aşağıdakilerden hangisi gıda üzerinde yer alması gereken bilgilerden biridir?
A) Gıda maddesinin adı, B) Net miktarı,  C) Son tüketim tarihi, D) Hepsi

6. Aşağıdakilerden hangisi etiketleme ve barkotlamanın sağladığı kolaylıklardan biridir?
A) Maliyeti artırır. B) Maliyeti düşürür. C) Stokların daha kolay kontrol edilmesini sağlar. D) Stoklamada LİFO sistemini kolaylaştırır.

7. Stoklamada satın alınan ürünlerin kontrollerinde aranılan genel niteliklerden biri değildir?
A) Tat,koku B) Miktar C) Kalite D) Fiyat

8. Aşağıdakilerden hangisi kapasite planlamasında göz önüne alınacak ilkelerden biridir?
A) LİFO sistemi B) Ürün kalitesi C) FİFO sistemi D) Ürün maliyeti

9. Aşağıdakilerden hangisi gıdaların hatalı depolanması sonucunda meydana çıkacak sorunlardan biri değildir?
A) Maliyeti artırır. B) Sağlık açısından tehlike yaratır. C)İşletmenin depolama giderlerini azaltır. D) Gıda güvenliğini olumsuz etkiler

10. Aşağıdakilerden hangisi kuru depolarda saklanması uygun olan gıdalardan biridir?
A) Konserve meyve B) Süt ve ürünleri C) Çırpılmış krem şanti D) Krema

11. Aşağıdakilerden hangisi depolama ilkelerinden biri değildir?
A) Depolarda temizlik malzemeleri ile gıdalar bir arada depolanmaz. B) Depoya gelen malzeme “ ilk giren –son çıkar “ ilkesine göre yerleştirilmelidir. C) Depoya gelen malzeme “ ilk giren – ilk çıkar “ ilkesine göre yerleştirilmelidir. D) Potansiyel riskli gıdalar diğer gıdalardan ayrı yerde depolanmalıdır.

12. Aşağıdakilerden hangisi depoların genel özelliklerinden biri değildir?
A) Depoların ısı dereceleri saklama koşullarına uygun ve kontrollü olmalıdır. B) Depoda zemin , duvar , tavan , araç – gereçler ve raflar bakımlı ve temiz olmalıdır. C) Depoda aydınlanma doğal olmalı, gün ışığı almalıdır. D) Depolar Türk Gıda Mevzuatına uygun dezenfektanlarla temizlenmelidir.

13. Aşağıdakilerden hangisi taze, sıvı krem şantinin sevkiyat ve saklanmasındaki
maksimum ısı derecesidri?
A) +7 derece B) +5 derece C) -5 derece D) -7 derece

14. Aşağıdakilerden hangisi depo ısı kontrollerinde kullanılan formlarda yer alan  ölçütlerinden biri değildir?
A) Bağıl nem B) Isı C) Rutubet D) Raf ömrü

15. Aşağıdakilerden hangisi soğuk depolarda yapılması gereken temizlik ve alınması gerekli önlemlerden biri değildir?
A) Soğuk depolar teslim alma işleminden hemen önce temizlenmelidir. B) Soğuk depolar teslim alma işleminden hemen sonra temizlenmelidir. C) Depoların ısı dereceleri saklama koşullarına uygun ve kontrollü olmalıdır. D) Depolar Türk Gıda Mevzuatına uygun dezenfektanlarla temizlenmelidir.

16-Depolama esnasında araç ve ekipmanın arızalanması veya bakımı için aşağıdaki formlardan hangisi düzenlenir?
A) Araç bakım pusulası B) Girdi kalite formu C) İhtiyaç talep formu D ) Arıza bildirim ve iş talep formu

17. Aşağıdakilerden hangisi çalışanlara uygulanabilecek psikolojik motivasyon aracıdır?
A. Satışlardan prim vermek B. Bayram ikramiyeleri vermek C. Personel gecesi düzenlemek D. Personelin fikir ve düşüncelerine önem vermek

18. "Bir işletmenin planının çevresel fırsatlar veya tehditler ortaya çıktığında değişebilme kapasitesidir" ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?
A. Esneklik B. Uygulanabilirlik C. Bilgi toplama D. Planlama

19. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir planda bulunması gereken özelliklerden değildir?
A. Hizmet içi eğitim şirket tarafından sağlanmalıdır B. Plan açık, net ve geçerli bir amaca yönelik olmalıdır C. İşletmenin gerek iç ve dış koşullarına her zaman uyabilecek esneklikte olmalıdır D. Yapılması ve uygulanması en az giderle gerçekleştirilmelidir

20. Aşağıdakilerden hangisi iletişimin planlamaya olumlu etkilerinden biri değildir?
A. Takım üyelerinin birbirini tanıması sağlanır B. Takımın ortak hedefleri konuşulur ve mutabakat sağlanır C. Bireylere ve alt gruplara sorumluluğu ve yetkiyi aktarılır D. Kişiler arasında kültürel farkların oluşmasını sağlar

21. Aşağıdakilerden hangisi işe yeni başlayan personele verilen eğitime verilen isimdir?
A. Hizmet içi eğitim B. Oryantasyon eğitimi C. Uygulama eğitimi D. Polarize eğitim

22. Aşağıdakilerden hangisi pastanede ertesi gün hazırlıklarını yapmanın yararlarından değildir?
A. Zamandan tasarruf sağlar B. Çalışanların planlı bir şekilde çalışmasını sağlar C. Ürünlerin gereken saate yetişmesini sağlar D. Ertesi günün işlerini hafifletir E. Satışları artırır

23. Aşağıdakilerden hangisi malzeme teslim alırken dikkat edilecek noktalardan biri değildir?
A. Sipariş edilen ürün ile getirilen ürün birbirini tutması B. Getirilen ürünlerin ambalajlarında, görünüşünde deformasyon olup olmadığı C. Ürünlerin son kullanma tarihi D. Ürünün teslim saati E. Ürünlerin künye bilgileri

24. Aşağıdakilerden hangisi gıda maddelerini uygun şartlarda depolamanın yararlarından değildir?
A. Yiyeceklerin son kullanma tarihleri uzar B. Yiyecek içecekler kısa sürede bozulur C. Yiyecek içeceklerin kalitesi düşer, bu yiyeceklerle hazırlanan ürünlerin de kalitesi bozulur D. Gıda maddeleri insan sağlığı için zararlı hale gelerek risk oluşturmaya başlar E. Bozulan gıda maddelerinin çöpe atılması sonucu ekonomik kayıplar oluşur

25. Aşağıdakilerden hangisi pastanelerde yapılan ertesi gün hazırlıklarından değildir?
A. Yaş pasta pandispanyası hazırlama B. Krem şanti yapımında kullanılacak sütün ve suyun buzdolabında soğutulması C. Mayalı hamur ürünlerinin pişirilmesi D. Pasta sosları ve çikolata sosların hazırlığı E. Genel imalathane ve malzeme temizliği

26. Aşağıdakilerden hangisi gıda maddelerini depolamada dikkat edilecek noktalardan biri değildir?
A. Malzemelerin zemine konulmaması gerekir B. Kuru depolamada ideal ısı +10 ile +21 derece arasında olmalıdır C. Malzemeler rutubetli ve sıcak bir ortamda saklanmalıdır D. Kimyasal temizlik ürünleri gıda maddeleri ile aynı yerde bulundurulmamalıdır E. Sinek ve böceklere karşı pencerelere sineklik teli ve benzeri koruyucu takılmalıdır

27. Aşağıdakilerden hangisi ekipmanların periyodik bakımının işletme açısından yararlarından değildir? 
A. Ekipmanların ekonomik ömürlerini uzatır B. Ekipmanların performansını en iyi duruma getirir C. Ekipmanların değerini düşürür D. İş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olur E. Ekipmanın olası arıza riskini azaltıp büyük maliyetlerden korur

28. Aşağıdakilerden hangisi pastane ekipmanlarının temizliğinin yararlarından biri değildir?
A. Ürünün hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun üretimi B. Temizlik bir çeşit bakım olduğundan ekipmanların ekonomik ömürlerini uzatmak C. Personelin çalışma isteğini arttırmak D. Kirli yüzeylerde bulunan mikroorganizmaların çalışanlara bulaşma riskini önlemek E. Personele aşırı yük olmak

29. Aşağıdakilerden hangisi pastane ekipmanlarının doğru kullanımın öneminden biri değildir?
A. İş kazalarının artması sağlanır B. İş ve işçi sağlığını korur C. Ekipmanların ekonomik ömürlerini uzamasını sağlar D. Üretimin aksaması önlenmiş olur E. İşletmeye ekonomik maliyet çıkmasının önüne geçilir

30. Aşağıdakilerden hangisi ekipman arızasından alınacak güvenlik önlemlerinden değildir?
A. Arızalanan ekipmanın çevreye ve çalışanlara zarar vermemesi için karantinaya alınmalıdır B. Çalışanlar arızalı ekipmanı kendi imkanları ile onarmaya çalışmalıdır C. Herhangi bir olumsuz duruma karşın ilk yardım malzemeleri her daim hazır bulundurulmalıdır D. Yetkili personel tarafından arızalı ekipmanın durumu, görünür şekilde belirtilmelidir E. Elektrikli bir ekipman ise elektrik ile bağlantısı kesilmelidir

31. (D) Arızlanan ekipmanlardan üretim için çok önemli olanlar derhal onarılmalıdır.

32. (Y) Bir ekipmanın üzerinde OOO yazısı varsa bu "arızası giderilmiş" ekipmanı ifade eder

33. (Y) Arıza bildirim formu sadece genel müdür tarafından doldurulmalıdır

34. (D) Ekipmanların periyodik bakımı, ekipman arızalandığı anda gerçekleştirilmelidir.

https://docs.google.com/file/d/0By5rthVBSCJISDlqekdudzY4TEE/edit
https://slidex.tips/download/yyecek-ecek-hzmetler-26

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder