25 Mart 2018 Pazar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Mutfak Uygulamaları Dersi Kalfalık Çalışma Soruları (Patates Garnitürleri)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1) Aşağıdakilerden hangisi patatesin ideal depolama derecesidir?
A) 10-15 derece  B) -10 derece C) -1 derece D) 5-10 derece

2) Vücudun elektrolit dengesinin sağlanmasında hangi mineral madde en kolay patatesten sağlanır?
A) Kalsiyum  B) Demir C) Potasyum D) İyot

3) Patatesin besin değerini kaybetmemesi için en uygun pişirme şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fırında pişirme B) Kızartma  C) Haşlama D) Kavurma

4) Aşağıdakilerden hangisi patates çeşitlerinden değildir?
A) Kırmızı patates B)Yeşil patates C) Beyaz patates D) Siyah patates

5) Aşağıdaki yiyecek gruplarının hangisinde, patateslerin olan nişastalı olanları kullanılmaz?
A)Çorbalar B)Püreler C) Kızartmalar D) Yemeklik  

6. Aşağıdakilerden hangisi tek kızartma yapılarak hazırlanan patates garnitürlerinin kızartma derecedir?
A) 100 derece B) 130-160 derece  C)160-185 derece D)50-100 derece

7. Aşağıdakilerden hangisi iki kez kızartılan patates garnitürlerinin patatesin ikinci kızartma derecedir?
A) 100 derece     B) 130-160 derece  C) 160-185 derece D)50-100 derece

8. Aşağıdakilerden hangisi iki kez kızartılan patates garnitürlerinin patatesin birinci kızartma derecedir?
A.) 100 derece B) 130-140 derece C) 160-185 derece   D) 50-100 derece

9. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kızartılacak patateslerin nişastası bol olmalıdır. B) Bir kez kızartması yapılan patatesler soğuk olarak da servis yapılabilir. C) İkinci kez kızartılan patatesler sıcak olarak servis yapılırlar. D) Patatesler ikinci kez kızartıldıktan sonra da depolanabilirler. 

10. Aşağıdakilerden hangisi bir kez kızaran patates garnitürlerinden değildir?
A) Steak patates B) Saman patates  C) Sufle patates D) Kibrit patates

11. Aşağıdakilerden hangisi hem bir kez hem de iki kez kızartılan bir patates garnitürüdür?
A)Steak patates B)Saman patates C)Sufle patates  D)Kibrit patates

12. Aşağıdaki patates çeşitlerinden hangisi kabuklarıyla haşlanmış patates garnitürleri için en uygun olanıdır?
A) Siyah patates B) Taze patates C) Beyaz patates D) Depolanmış patates

13. Aşağıdakilerden hangisi haşlanarak hazırlanan patates garnitürlerinde uygulanmaması gerekir?
A) Haşlanırken iyice yumuşaması sağlanmalıdır. B) Birer kerelik kullanımlar halinde dondurulmalıdır. C) Derin dondurucuda dondurulmalıdır. D) Çözdürüldüklerinde kaynar tuzlu suda tazelenmelidir.

14. Aşağıdakilerden hangisi renkli patateslere en çok uygulanabilen patates garnitürüdür?
A) Pommes bouilles (kabuklarıyla haşlanmış patates) B) Pommes a’langlaise (İngiliz usulü patates) C) Pommes natur (kabuksuz haşlanmış patates) D) Pommes a’la menthe (naneli patates)

15. Aşağıdakilerden hangisi haşlanarak hazırlanan patates garnitürleri için yanlış bir ifadedir?
A) Şekil ve boyutları eşit olmalı B) Sıcak servis yapılmalı C) Elle servis yapılmalı D) Erimiş tereyağından geçirilmeli 

16.Aşağıdakilerden hangisi, otlu patates garnitürlerinde kullanılmaz?
A) Yeşil soğan B) Pırasa C) Dereotu D) Nane

17. Aşağıdakilerden hangisi saute patates garnitürleri hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenlerden değildir?
A) Orta boy patatesler kullanılmalıdır. B) Kabuklu ya da kubuksuz haşlanabilirler. C) Haşlayıp soğuduktan sonra şekillendirilirler. D) Soğuk olarak da servis yapılabilirler. 

18. Aşağıdakilerden hangisi sote patates garnitürlerinden değildir?
A) Pommes berrichonne (zeytin patates) B) Pommes paysanne (paysan şeklinde doğranmış patates) C) Pommes a’la menthe (naneli patates) D) Pommes lyonnaise (lion usulü patates)

19. Aşağıdakilerden hangisi paysanne doğranmış patates garnitüründe kullanılan çeşitlerden değildir?
A) Kuzu kulağı B) Yeşil soğan C) Sarımsak D) Pul biber

20. Saute patates garnitürleri aşağıdaki yemek çeşitlerinin hangisinin yanında servis yapılmazlar?
A) Şinitsel B) Tas kebabı C) Kuru köfte D) Kadınbudu köfte

21. Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi püre yapımında kullanılmaz?
A) Karides B) Mercimek C) Marul D) Peynir

22. Aşağıdakilerden hangisi sote patates garnitürlerinden değildir?
A) Pommes berrichonne (zeytin patates) B) Pommes paysanne (paysan şeklinde doğranmış patates) C) Pommes a’la menthe (naneli patates) D) Pommes lyonnaise (lion usulü patates)

23. Patates püresi çeşitleri aşağıdaki mönülerin hangisinde yemeklere eşlik ederek kullanılmaz?
A) Kahvaltı mönüsü B) Ziyafet mönüsü C) Diyet mönüsü D) Klasik mönüler

24. Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi patates püresi garnitürlerinde kullanılmaz?
A) Tereyağ B) Süt C) Nutmeg D) Beyaz peynir

25. Aşağıdakilerden hangisi sufle yapımında dikkat edilmesi gereken noktalardan değildir?
A) Orta boy patatesler kullanılmalıdır. B) Yumurta aklarıyla sarıları iyice ayrılarak kullanılmalıdır. C) Özel sufle kalıbında pişirilmelidir. D) Fırından çıkar çıkmaz servise alınmalıdır.

26. Aşağıdakilerden hangisi kroket yapımında kullanılan temel malzemelerden değildir?
A) Bechamel sos B) Un C) Krema D) Peynir

27. Aşağıdakilerden hangisi kroket cinsi patates garnitürlerinin hazırlama ilkelerinden değildir?
A) 1-2 lokmalık hazırlanır. B) Sırayla una, yumurtaya ve galetaya batırılarak kızartılır. C) Bütün halde tepsiye dökülerek de kızartılabilir. D) Sıcak olarak servise alınmalıdır.

28. Aşağıdakilerden hangisi panenin patlamaması için dikkat edilmesi gereken noktalardan değildir?
A) Yumurta sarısı kullanılmamalıdır. B) Kızartmadan önce şekilleri bozulmamalıdır. C) Kroket tamamen pane yapılarak kapatılmış olmalıdır. D) Soğuk yağa atılarak kızartılmalıdır. 

29. Aşağıdakilerden hangisi kroketler için geçerli ifadelerden değildir?
A) Sıcak ordövr olarak kullanılırlar. B) Ara sıcak olarak kullanılırlar. C) Yağda kızarmış köftelerin yanında garnitür olarak verilirler. D) Tatlı olarak hazırlanan kroket çeşitleri de vardır.

30. Aşağıdakilerden hangisi patates kroket çeşitlerinden değildir?
A) Pommes duchesse B) Pommes douphine C) Pommes amandes D) Pommes frites

31. Aşağıdakilerden hangisi fırında hazırlanan patates garnitürleri için doğru bir ifade değildir?
A) Sosuyla pişirilen yemeklerle servis yapılır. B) Izgaralarla servis yapılır. C) Fast food mutfaklarda çok kullanılan çeşitlerdir. D) Kabuksuz olarak fırınlanmazlar. 

32. Aşağıdakilerden hangisi fırında hazırlanan patates garnitürlerinden değildir?
A) Pommes au four B) Pommes douphine C) Pommes florentine D) Pommes macaire

33. Aşağıdakilerden hangisi pommes boulangere patates garnitürünün çeşitlerinden değildir?
A) Patatesli kuzu küreği B) Patatesli kuzu budu C) Patatesli tavuk göğsü D) Sebzeli patates dolması 

34. Aşağıdakilerden hangisi pommes anna garnitürü hazırlanırken kullanılmaz?
A) Tereyağı B) Kaşar peyniri C) Parmesan peyniri D) Krema

Aşağıda verilen cümlelerin arasındaki boşluklara doğru cevabı yazınız.

35. Pommes cheteau genellikle, en lüks ızgaralardan olan ……(Chateaubriand)… yanında servis yapılır.

36. Dünya mutfaklarında, şekillendirildikten sonra işlem gören patates garnitürlerinin ilk kızartmaları sıvı yağ yerine ……(bacon)……..yağı ile yapılmaktadır.

37. Dünya mutfaklarında, şekillendirildikten sonra işlem gören patates garnitürlerinin kızartma işlemi …(tereyağı)……yağı kullanılarak tamamlanır.

38. Pommes noisette, özel noisette……(bıçağı)…..ile şekillendirilir.

39. ……(Sable)…patates garnitürü, kumlu görünümde olduğu için kum anlamına gelen bu isimle anılmaktadır.

40. Pommes marjolaine garnitürüne ismini veren, içinde kullanılan ……(mercanköşk)…. otudur.

http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/patates_garniturleri.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder