25 Mart 2018 Pazar

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Mutfak Uygulamaları Dersi Kalfalık Çalışma Soruları (Pilavlar)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1- Aşağıdakilerden hangisi pilav yapımında kullanılan tahıl ve türevlerinden biri değildir?
A- Pirinç B- Bulgur C- Firik D- Çavdar 

2- Aşağıdakilerden hangisi pilav için uygun olan pirinç çeşidi değildir?
A- Kısa- kırık pirinç B- İnce-uzun pirinç C- Uzun-tombul pirinç D- Kahverengi pirinç.

3- Aşağıdakilerden hangisi pirinç türü değildir?
A- Baldo B- Basmati C- Yabani pirinç D- Kulaklı

4- Aşağıdakilerden hangisi daha çok seçkin sakatat ve tavuk yemeklerinde kullanılan pirinç türü değildir?
 A- Kısa- kırık pirinç B- İnce-uzun pirinç C- Uzun-tombul pirinç D- Kahverengi pirinç

5- Islatma ve yıkamada farklılık gösteren pirinç türü aşağıdakilerden hangisidir?
A- Baldo B- Kulaklı C- Yabani pirinç D- Tosya

6- Aşağıdakilerden hangisi pilavlık pirinç hazırlamada yapılacak işlemlerden biri değildir?
A- Pirinçler önce ayıklanır. B- Ayıklanan pirinç iyice yıkanır sonra ıslatılır. C- Ayıklanan pirinç önce yıkanır,sonra pişirilir. D- Ayıklanan pirinç tuzlu su ile ıslatılır.

7- Aşağıdakilerden hangisi pilavlık pirinci ıslatma-yıkama nedenlerinden biri değildir?
A- Pirinç nişastasından ne kadar iyi arındırılırsa pilavın lapa olma olasılığı o kadar azalır. B- Pirinç çok kirlidir. O nedenle ıslatılarak iyice yıkanır. C- Islatılan, yıkanan pirinç daha kısa sürede pişer. D- Islatılan, yıkanan pirinçle daha parlak, daha kaliteli pilav elde ederiz.

8- Pirincin ıslatılma süresi ve pişirmeye hazırlanması aşağıdakilerden hangi özelliğe göre değişir?
A. Pirincin rengine B. Pirincin cinsine C. Pirincin şekline D. Hepsi

9-Ticari mutfaklarda en sık kullanılan pilav pişirme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Haşlama tekniği B) Salma tekniği C) Kavurma tekniği D) Hiç biri

10-Diyet mutfaklarında en sık kullanılan pilav pişirme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Haşlama tekniği B) Salma tekniği C) Kavurma tekniği D) Hiç biri

11-Aşağıdakilerden hangisi pilav pişirmede pirincin su çekmesine etki eden etmenlerden biridir?
A) Çok yaş ve taze olması B) Saklanması C) Kalitesi D) Hepsi

12-Aşağıdakilerden hangisi pilav pişirmede baldo pirinç için kullanılan ortalama su ölçüsüdür?
A) 1ölçü pirinç–3 ölçü su B) 1 ölçü pirinç – 1.5-2 ölçü su C) 2ölçü pirinç–1 ölçü su D) 1ölçü pirinç–4 ölçü su

13-Pilav pişirmede kullanılan ilave edilen suyun ısısı nasıl olmalıdır.?
A) Ilık B) Soğuk C) Sıcak D) Hepside olabilir.

14-Aşağıdakilerden hangisi pilavın beyaz olmasını sağlamak için pişirme esnasında yapılacak işlemdir?
A) Pişme esnasında süt eklenir. B) Pişme esnasında bir kaç damla limon suyu eklenir. C) Pişme esnasında soğuk su eklenir D) Hiçbiri

15-Uluslar arası pilavlar için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Her ulusun kullandığı pilav tekniği aynıdır. B) Her ulusun kullandığı pirinç cinsleri aynıdır. C) Her ulusun kendine has kullandığı pirinç cinsleri ve malzemeler farklılık gösterir. D) Her ulusun mutfağında pilav olarak kullanılan ölçüler aynıdır.

16-Aşağıdakilerden hangisi Arap ve İran pilavlarında kullanılan pirinç cinsidir?
A) Arborio B) Baldo C) Kısa beyaz pirinç D) Basmati 

17-Aşağıdakilerden hangisi Arap ve İran pilavları için doğrudur?
A) Arap ve İran’da pilav “Çilav” adını alır. B) Pirinç taneleri çiğnenebilir ancak diridir. C) Pirinç 8-9 dakika pişirilir. D) Hepsi

18- Kısa ve beyaz pirinç daha çok hangi ulusun mutfağında pilavlık pirinç olarak kullanılır?
A) Türk mutfağında B) Çin mutfağında C) Hint mutfağında D) İtalyan mutfağında

19- Arborio daha çok hangi ulusun mutfağında pilavlık pirinç olarak kullanılır?
A)Türk mutfağında B)İtalyan mutfağında C) Çin mutfağında D) Hint mutfağında

20-Deniz ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı Paellalar aşağıdaki hangi ulusun mutfağına aittir?
A) İspanyol mutfağı B) Çin mutfağı C) Hint mutfağı D) İtalyan mutfağı

21-Rizottolar aşağıdaki hangi ulusun mutfağına aittir?
A) İtalyan mutfağı B) İspanyol mutfağı C) Çin mutfağı D) Hint mutfağı

22-Aşağıda pilavlardan hangisi yöresel ancak uluslar arası nitelik taşıyan pilav isimlerinden değildir?
A) Çilav B) Paella C) İç pilav D) Rizotto

http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/pilavlar.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder