14 Mart 2018 Çarşamba

Kantin İşletmeciliği Dalı Ürün Alımı ve Satışı Dersi Ustalık Çalışma Soruları (Ürün Satışı)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

Aşağıdaki soruları doğru (D) veya yanlış (Y) şeklinde cevaplayınız.

1. (D) Mağazada satış elemanlarının hangi bölümlerde çalışacağını gösteren haftalık çalışma planına shift denir.

2. (D) Tutundurma faaliyetlerinin içinde yer alan reklam, perakendecinin ürününü tanıtabilmesi için faydalanılan bir pazarlama işlemidir.

3. (D) Perakendeci firma gerektiğinde bulunduğu bölgede, müşterisinin ekonomik yapısına göre diğer bölgelerden farklı fiyat belirleyebilir.

4. (Y) Perakendecinin, müşterinin istekleri doğrultusunda üretici ile işbirliği yaparak üreteceği ürünler konusunda yardımcı olmasına gerek yoktur.

5. (D) Kampanyalar müşteri bilgisi deposuna sahip olmayı, potansiyel müşteri kitlesi oluşturmayı ve satış fırsatları yakalamayı sağlar.

6. (D) Mağazaların satış fiyatları, indirim seçenekleri, tahsilat seçenekleri ve promosyon uygulamaları genellikle merkez tarafından belirlenir.

7. (Y) Perakendeci firmanın, kampanya düzenlerken maliyet bilgilerini dikkate almasına gerek yoktur.

8. (D) Kampanya sonrası toplam sipariş sayısının yüksek olması, kampanyanın başarılı olduğu anlamına gelir.

9. (D) Üretim yönetiminin amacı, müşteri isteklerinin en iyi şekilde karşılanabilmesi, üretim miktar ve zamanlarının en uygun şekilde ayarlanabilmesi, işletmenin işgücü kaynaklarından en etkin ve verimli şekilde yararlanılmasıdır.

10. (D) Üretim yönetiminin bir görevi de, satış siparişlerinden üretilecek olanları üretim talepleri hâline dönüştürmektir.

11. (D) Ürün grupları bazında istenilen özel bilgiler satış elemanlarının ihtiyaçlarına uygun olarak belirtilmelidir.

12. (Y) Perakendecinin istenilen sayıda ürün kataloğu oluşturup, kataloglar ile ürün ilişkilerini belirlemesine gerek yoktur.

13. (D) Müşteri gıda ürünlerini satın alırken başta hijyen ve son kullanma tarihi olmak üzere pek çok özelliğine dikkat etmektedir.

14. (D) Gıda ürünlerinin tazelikleri geçer geçmez ve son kullanma tarihi gelmeden tezgâhtan kaldırılması gerekir.

15. (D) HACCP, tehlike ortaya çıkmadan tedbir almayı ve yok etmeyi sağlayarak gıdanın güvenilir şekilde üretilmesini ve tüketiciye güvenilir şekilde sunulmasını sağlayan koruyucu-önleyici bir gıda güvenliği sistemidir.

16. (Y) Sağlık Bakanlığının gıda üretimi ve satış yerleri hakkındaki yönetmeliğine göre satış ve toplu tüketim yerlerinde gıda ile temasta bulunan personelin resmî bir kurumdan alınmış sağlık raporu olmasına gerek yoktur.

17. (Y) İşyerinde depolanan, sergilenen ve tüketime sunulan her türlü gıda maddesinin üzerinde, niteliğini belirten ve varsa özel saklama koşullarını gösteren Türk Gıda Kodeksine uygun etiket bulunması zorunlu değildir.

18. (D) Hangi alan olursa olsun, satış elemanı öncelikle satış tekniklerini ve mağaza kurallarını çok iyi bilmek, sonra da bulunduğu alanda sattığı ürünü veya ürün gruplarını her yönden tanımak ve bu doğrultuda müşteriyi doğru bilgilendirmek zorundadır.

19. (D) Perakendecilikte satış otomasyonu, firmanın satış teşkilatının verimliliğini artırıp, satış süreçlerini kısaltarak kaynakları en doğru şekilde kullanılabilmesidir.

20. (D) Satış planlaması ve bütçeleme fonksiyonları, perakendeci firmanın satış gelirlerinin tahmin edilmesi, gerçekleşen değerler ile tahminlerin izlenmesi ve satış ekibinin performans değerlendirmelerinin yapılarak firma fonksiyonlarının bütününün görülebilmesini sağlar.

21. (D) Kontakt şahıslar aktivite, görev, fırsat, hedef müşteri ve kampanya gibi satış operasyonu öğelerinde anahtar rol oynayan kişilerdir.

22. (Y) Perakendecinin yapacağı aktiviteler birbirleriyle ilişkilendirilemez.

23. (Y) Eski fiyat listelerinin saklanmasına gerek yoktur.

24. (D) Perakendeci mağaza yönetimi satış elemanlarının prim ve komisyonlarını ayrıntılı olarak takip etmelidir

25- Shift nedir?
A) Satış tekniğidir. B) Satış elemanının haftalık çalışma tablosudur. C) Üretim tekniğidir. D) Mağaza bölümüdür.

26- Aşağıdakilerden hangisi promosyondur?
A) Paltonun fiyatının 150,00 TL’den 100,00 TL’ye indirilmesi B) 6 tane yemek tabağı alana yanında salata tabağınında verilmesi C) Müşteriye broşür dağıtılması D) Markette gıda ürünlerinin müşteriye tattırılması

27- Biri diğerine göre ekonomik üstünlüğe sahip iki firma arasındaki ilişki sonucu, küçük firmanın büyük firma için anlaştıkları türde, miktarda ve kalitede sürekli olacak şekilde üretim yapması ve bu üretimi anlaştıkları tarihte teslim etmesine ne denir?
A) Rakipleri yok saymak B) Uygun zamanda dağıtım C) Uygun ürünü bulmak D) Fason üretim

28- HACCP nedir?
A) Gıda güvenlik sistemidir. B) Perakendeciye destek birimidir. C) Reklâm çeşididir. D) Ürün dağıtım sistemidir.

29- Aşağıdakilerden hangisi gıda yönetmeliklerine uygun bir davranış değildir?
A) Satış elemanının gıda ürünlerini eldiven kullanarak satması B) Gıda satan işyerinin gün ışığına eşdeğer şekilde aydınlatılması C) Gıda satışı yapan işyerlerinde ilkyardım malzemesi olmamalıdır D) Kullanılan tüm alet ve ekipmanın sağlığa uygun malzemeden yapılmış olması

30- Satış otomasyonu ile ilgili aşağıdakilerden hangi ifade doğru değildir?
A) Satış arttırıcı bir sistem değildir. B) Planlamaya önem verir. C) Fırsatları değerlendirir. D) Müşteri ilişkilerini önemser.

31- Aşağıdakilerden hangisi satış otomasyonunun aşamalarından değildir?
A) Satış planlaması B) Müşteri hesapları yönetimi C) Üretim yönetimi D) Aktivite yönetimi

32- Satış fırsatı sonucunda aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Satış siparişi yaratma B) Yeni teklif alınmaması C) Yeni görev D) Yeni aktiviteler

33- Aşağıdakilerden hangisi verilecek komisyon ve primlerin hesaplanmasına temel olacak verilerden biridir?
A) Müşteri bazında satış elemanının belirlenmesi B) İç raporlama C) Pazarlama karar destek sistemi D) Pazarlama araştırması sistemi

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%9Cr%C3%BCn%20Sat%C4%B1%C5%9F%C4%B1.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder