15 Mart 2018 Perşembe

Kantin İşletmeciliği Dalı Ürün Alımı ve Satışı Dersi Ustalık Çalışma Soruları (Sebze ve Meyve Satışı)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Meyve ve sebzelerde aranan kalite özellikleri hangi seçenek yanlıştır?
A) Duyusal özellikler B) Objektif özellikler C) Gizli özellikler D) Organoleptik özellikler

2. Hangisi duyusal özellikler arasında yer almaz?
A) Toksisite B) İrilik şekil C) Renk parlaklık D) Tat lezzet

3. Hangisi organoleptik özelliktir?
A) Kokuyla algılanır. B) Dokunmayla algılanır. C) Ağızda algılanır. D) Gözlemle algılanır.

4. Hangisi kökleri yenen sebzelerdendir?
A) Patates B) Yer elması C) Pancar D) Soğan

5. Hangisi sıcak iklim sebzesidir?
A) Domates B) Lahana C) Karnabahar D) Turp

6. Hangisi turunçgillerden değildir?
A) Limon B) Portakal C) Mandarin D) Hurma

7. Hangisi sert çekirdeklidir?
A) Ceviz B) İğde C) Fındık D) Antep fıstığı

8. Hangisi subtropik iklim meyve türüdür?
A) Muz B) Mango C) Altıntop D) Papaya

9. Aşağıdakilerden hangisinin sapları idrar söktürür?
A) Kiraz B) Armut C) Üzüm D) Elma

10. Temmuz ayında hangisi tüketilmez?
A) Karpuz B) Mısır C) Kavun D) Portakal 

11. Çiçek tablasıyla birlikte yumurtalığın gelişmesinden oluşan meyvelerdir. Oluş şekillerine göre hangi tanıma uyar?
A) Yalancı meyve B) Basit meyve C) Gerçek meyve D) Bileşik meyve

12. (Y) Market alanlarının % 15.5’i taze meyve ve sebzeye ayrılmaktadır.

13. (D) Komisyoncuyla yapılan satışlarda alıcı ve satıcı karşı karşıya değildir.

14. (Y) Pazarlama kanalları;Üretici-Perakendeci-Toptancı Hali-Toptancı-Tüketici

15. (Y) Süpermarket: Minimum 8 yazar kasa, 400-1000 m2 arası kapalı alan.

16. (D) Dondurucunun dolum çizgisinin altında kalan ürünler alınmalı.

17. (D) Normal atmosferde % 21 oksijen, % 0,3 karbondioksit bulunur

18. (Y) Firmaların %50’sinde, ürünlerin tamamı dökme şeklinde satısa sunar.

19. (D) Merkezi satın almanın olduğu firmalar büyük alımları üretici bölgesi Hallerinden yapar.

20. (D) Paketleme evleri yalnızca ürünlerin ülke içinde paketlenerek etiketlenmesini sağlayan kurumsallasmıs hizmet birimleridir.

21. (Y) Esmerleşme meyve ve sebzelerde tat, aroma, raf ömrü gibi özellikleri olumlu etkilemektedir

22. (D) Kurutarak muhafaza gıdanın su içeriğinin azaltılmasıyla dayanım süresinin artırılmasıdır.

23. (Y) Sert kabuklu meyveler dış kabuk çatlamadan, sert kabukla hasat edilir.

24. (Y) Yağ geçirmez kâğıtla meyve sebze ambalajlanır.

25. (D) Türk Gıda Kodeksi ambalaj maddeleri hakkındadır.

26. (D) Meyvelerin kabuksuz saklanması durumunda dayanma süresi yarıya iner.

27. (D) Satış ambalajının ürünün markalaşmasına katkısı vardır.

28. (Y) Migrasyonda gıdadan ambalaja bazı maddeler geçebilmektedir

29. (Y) e-işareti, ürünün hacminin yada ağırlığının değerini gösterir

30. (D) Atıkların bir takım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına “Geri Dönüşüm” denir

31. (Y) Brüt ağırlık Gıda maddesinin toplam ağırlığına denir.

32. (D) Ambalaj ve atıklarının kontrolü Çevre Kanunu ile sağlanır.

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Sebze%20Ve%20Meyve%20Sat%C4%B1%C5%9F%C4%B1.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder