14 Mart 2018 Çarşamba

Kantin İşletmeciliği Dalı Ürün Alımı ve Satışı Dersi Ustalık Çalışma Soruları (Ürün Depolama)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. (D) Mevcut bir mala yeni bir şekil ve görünüm kazandırmak da üretimdir.

2. (D) İhtiyaçları gidermek için kullanılan mal ve hizmetleri meydana getirmek, bir fayda sağlamak veya var olan faydayı artırmak amacıyla yapılan her türlü faaliyetleri üreticiler üstlenmelidir.

3. (Y) Bu üretim türünde belirli sayıdaki mamul bir kez üretilebileceği gibi belirsiz ya da belirli aralıklarla da üretilebilir. Ancak bazen de belirli zaman dilimi içinde tek bir mamul üretilir ve üretim işlemi bir daha tekrarlanmaz. Bu üretim şekli seri üretimdir.

4. (D) Tüketicilerin gelenekleri, ekonomik durumları, yaşadıkları coğrafi, sosyal ve siyasi ortam ürünün niteliğini etkileyen faktörlerdendir. Bu yüzden pek çok ürün, tüketicilerin tercihlerine göre üretilmelidir.

5. (Y) Büyük bir çoğunluğu sınırlı bir bölgeye hizmet eden küçük işletmeler ürün satan işletmelerdir.

6. (D) Yapımında kullanılan ham ve yardımcı maddeler, tasarım, stil, boyutlar, renk, tat, kullanım özellikleri ve kolaylıkları ürün alımlarını etkiler

7. (Y) Bulunabilme, maliyet ve satış fiyatı, satış şartları, ürünün hareket hızı, güvenlik ve risk şekli ürün alımlarını etkilemez.

8. (Y) Ürünün kullanımı ve dağıtımıyla ilgili danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile bilgilendirme, şikâyetleri karşılama hizmetleri kişilerin ürün alımlarını pek etkilemez.

9. Tüketicinin belli koşullarda en yüksek faydayı sağladığı durum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüketim eğilimi  B) Tüketici dengesi C) Piyasa dengesi D) Arz talep dengesi

10. Arz esnekliği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Doğrusal bir arz eğrisi, fiyat eksenini kesecek bir eğimde ise bu eğrinin her noktasında esneklik değeri birden büyüktür. B) Doğrusal bir arz eğrisi, orijinden geçiyorsa her noktasındaki esneklik değeri l 'e eşittir. C) Doğrusal bir arz eğrisi miktar eksenini kesiyorsa her noktasında esneklik l 'den küçüktür. D) Herhangi bir arz eğrisinin esnekliği ile üretim maliyeti arasında herhangi bir ilişki yoktur. 

11. A malına rakip ve A malını tamamlayan iki malın fiyatları artarsa A'nın talebi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Artar  B) Azalır C) Değişmez D) Herhangi biri doğru olabilir.

Aşağıda boş bırakılan yerlere uygun ifadeleri yazınız.

12. Bu dönem genellikle zararla kapatılır. Hatta birçok ürün, bu dönemi aşamayarak yok olur. Bu genel özellikleri taşıyan ürünün ………(tanıtma)…… dönemidir.

13. Bu dönemde üründe mutlaka yenilik yapılmalıdır. Yeni isimle değişik ambalajla üretime geçilmelidir. Bu döneme ……(gerileme)…………. dir.

14. Hedef pazarı “firmanın hitap etmek istediği ve çekmek istediği müşteri grup ya da grupları” şeklinde tanımlayabiliriz şeklindeki fikir ve düşünceler …………(pazar stratejisi)…..dir.

Aşağıdaki sorularda boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız?

15. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile ………(öğlen 12:00 da başlar yine öğlen 12:00 da biter)……sona erer.

16. Bütün hasarlarda mutlaka bir resmi zabıt (trafik kaza raporu, karakol müracaat ve görgü tutanağı gibi) tutturulması ve mümkünse fotoğraf çekilmesi sağlanmalıdır. Zaptın mutlaka mühürlü ve imzaların tasdikli olması gerekir. Ayrıca gerekli diğer tüm evrakların …(sigorta şirketine)….. intikal ettirilmesi sağlanmalıdır.

17. Hırsızlık vuku bulduğunda sigorta şirketine, 30 gün sonra çalınan mallar bulunmamış ise bulunamadığına dair rapor, hasar gören malların faturası, hırsızlık sonrası durumu gösteren fotoğraflar ve ……(poliçenin aslı, fotokopisi ve prim makbuzu ile )……. başvurulur.

18. Nakliyat sigortaları, tekne sigortaları, kıymet nakliyat sigortaları ve ………(emtia nakliyat)….. sigortaları olmak üzere üç alt branşa ayrılmaktadır.

19. Sigortalı eşya ve malların bulunduğu yerleri kırmak, zorlamak, tırmanmak, duvar aşmak, anahtar uydurmak, gizlice girip saklanmak veya zor ve şiddet kullanmak, ölümle tehdit etmek, yaralamak veya öldürmek suretiyle girerek yapılan hırsızlık sonucu meydana gelen ziya ve hasarları …………(hırsızlık)……. sigortası karşılar.

Aşağıdaki sorularda bırakılan boşluklara uygun ifadeleri yazınız.

20. Ürünlerin ham madde aşamasından üretim ortamına, oradan da tüketim merkezlerine dağıtımına kadar olan bütün bir faaliyetler dizisinin gerçekleştirilmesinde stratejik rol oynayan ara noktalara….…(depo)….denir.

21. ……(Konsolidasyon)…terimi depo yönetiminde aynı müşteri ve/veya güzergaha ait olan malların gruplandırılmasını tanımlamaktadır.

22. ……(Forkliftler)… oldukça geniş bir alanda çalışabilen, taşıma işlemini hem deponun içinde hem de dışındaki alanlarda gerçekleştirebilen araçlardır.

23. Modern depoculuk anlayışının üstlendiği görevler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Korunması saklanması B) Teslimatı C) Sevkiyatı D) Hepsi

24. Modern depoculuk anlayışında yapılan çalışmalarda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Kalite kontrol yapılır. B) Ambalajlama yapılmaz. C) Barkod, etiketleme yapılarak sevkiyata hazır hale getirilir. D) Gönderen, alıcı, müşteri vs. arasında haberleşme sağlanır.

25. Depo seçiminde aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmez?
A) Depo bina yapısı B) Depo binasının rengi C) Yangın sistemi D) Güvenlik sistemi

26. Depoda yapılan işlemler aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Sevkiyat sonrası malları ambalajlamak ve etiketlemek B) Depolama alanını iş süreçlerine uygun üretken ve verimli hale getirmek C) Malların depoya boşaltılması, stoklanması ve birleştirilmesi D) Depo içerisinde forklift, raf ve paletlerden yararlanmak

27. Antrepo giriş-çıkış defterinin ilk sayfasında aşağıdaki bilgilerden hangisi bulunur?
A) Firma unvanı B) Defterin kaç sayfadan ibaret olduğu C) Firmanın denetimi altında bulunduğu gümrük idaresi D) Hepsi

28. Barkod ile çalışmak için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
A) Barkod okuyucusu B) Barkod deşifre edecek, rakam ve harflere dönüştürecek uygun bir yazılım programı C) Uygun bir bilgisayar D) Hepsi

29. Otomatik tayin yöntemi uygulamalarının getireceği faydalar müşteri hizmeti açısından aşağıdaki şıklardan hangisidir?
A) Müşteri şikâyetlerinin azaltılması B) Nakliyeden kaynaklanan hatalarının dikkate alınmaması C) Depo içi ürün taşımasının iyileştirilmesi D) Müşteri siparişleri için her zaman hazırlıklı olunması

30. Barkod sistemi kurulumu sırasında aşağıdaki şıklardan hangi sorular dikkate alınmalıdır?
A) Barkod sistemi ile hangi tür veriler taşınacaktır? B) Elle kullanılan tarayıcı sayısı ne kadar olmalıdır? C) Veri sağlanmasında tercih edilen yöntem nedir? D) Hepsi 

31. Raf Sistemleri aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Kısa ve orta genişlikteki raflar B) Teraslı raflar C) Blok raflar D) Yükseklik ayarlamalı raflar

32. Deponun temizliğini ve düzenini sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hijyen B) Havalandırma C) Bakım onarım D) Hepsi 

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%9Cr%C3%BCn%20Depolama.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder