15 Mart 2018 Perşembe

Kantin İşletmeciliği Dalı Stok Kontrol Dersi Ustalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Ekonominin temel kavramları aşağıdakilerden hangisidir?
A) Para B) Fiyat C) Ücret D) Hepsi

2. Aşağıdakilerden hangisi bir sipariş mektubunda aşağıdaki bilgiler değildir?
A) Malın cinsi, kalitesi, rengi, miktarı, stok numarası, ölçüsü gibi bilgiler yer almalıdır. B) Bedelinin nasıl ödeneceği(peşin, çek ile vadeli, vb.) belirtilmelidir. C) Malın ne zaman ve hangi yolla (PTT, kargo, nakliye ambarı, otobüs vb.) gönderilmesinin istendiği açıklanmalıdır. D) Hepsi.

3) Türk Ticaret Kanununa göre tutulması gereken zorunlu defterler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yevmiye defteri B) Defteri kebir C) Envanter ve bilânço defteri D) Hepsi.

4. Aşağıdaki sipariş noktalarını belirlerken firmalarda dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdakilerden hangisi değildir? A) Satış ve kredi Şartları B) Sipariş zamanı C) Kapasiteleri D) Dağıtım Şekilleri

5. Sipariş bildiri formu iletme şekilleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yazılı B) E-mail veya faks C) Bilgisayar D) Hepsi

6. Aşağıdakilerden hangisi stok kayıtlarına dahil edilebilir?
A) Sipariş büyüklükleri B) Ürün tanımı C) Sipariş noktaları D) Hepsi 

7. Aşağıdakilerden hangisi stok kontrolünün sağladığı faydalardan değildir?
A) Stok politikasının doğru bir Şekilde uygulanması sağlanır. B) Üretim faaliyetlerinin ihtiyaç göstereceği malzeme, araç ve gereçlerin duraklama ve beklemelere meydan vermeden zamanında tedariki sağlanır. C) Doğru ve açık bir üretim planlanması ile maliyet muhasebesi düzenlenmesinde kolaylık sağlamaz. D) Ekonomik olmayan aşırı stok yatırımlarına gitmeyi önler.

Aşağıdaki sorularda boş bırakılan yerlere uygun cevapları yazarak, durumunuzu değerlendiriniz.

8. Yapılması, gönderilmesi, getirilmesi veya bir malın satın alınması için sözlü ya da yazılı yapılan ısmarlama işlemine ……(sipariş)..denir.

9. Sipariş vermek için…(malzeme istek)…..listesi hazırlanmalıdır.

10. Sipariş veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müşteriye arz edilmeden önce az veya çok belirli bir süre bekletilen mal miktarına …(stok)…. denilmektedir.

11. …(fiyat)….,hizmetin tüketiciye maliyeti veya satın alma maliyetidir.

Aşağıdaki soruları doğru veya yanlış olarak işaretleyiniz.

12) (Y) Sipariş dönemi, stok plânlama dönemi olarak tanımlanabilir. Siparişin yapılmasıyla malın elde edilmesi arasında geçen zamanı göstermez.

13) (D) Sipariş miktarı hesaplanırken güvenlik stokları, planlanan siparişler, siparişlerin temin süreleri (ya da üretim süreleri), parti büyüklüğü, parçaların son üründe ortak kullanılması gibi kavramlar dikkate alınmalıdır.

14) (D) Stok kontrolünün temel amacı “doğru malzemeleri, doğru yere, doğru zamanda almak” tır.

15) (Y) İhtiyaç zamanından önce stok yapılmaması tercih edilir, çünkü fazla stok maliyet getirmez.

16) (D) Stokta kapasite için genel, ayrıntılı ve gelecek yükü görebilmek için elverişli planlama yapılmalıdır.

17) Siparişler aşağıdaki kriterlerden hangisine göre tasnif edilir?
A) Sevk günü B) Sevk yeri C) Yükleme aracının rotası D) Hepsi 

18) Ürünlerin nakliye sırasında sevki aşağıdakilerden hangisidir?
A) Depodan reyona sevk B) Genel merkeze sevk C) Satış elemanından depoya sevk D) Hepsi.

19) Aşağıdakilerden hangisi lojistik faaliyetlerinin amaçlarından değildir?
A) Hızlı yanıt B) En az stok C) En çok maliyet D) Kalite

20) Aşağıdakilerden hangisi lojistik faaliyetlerinin yararlarından değildir?
A) Maliyet yönetiminde etkinlik artar. B) Planlamada etkinlik ve stratejik yaklaşım sağlanır. C) Zaman yönetimi önemini kaybeder. D) Teknolojik yatırımlar ve alt yapı süratli gelişim sağlar.

21) Genel anlamda lojistik aşağıdaki hangi tasarımları içerir?
A) Müşterilerle olan dağıtım ilişkisi B)Satıcılar ve ambar arasındaki hammadde, temin operasyonları vb ilişkiyi kurmak ve süreklilik C) Taşıma yolları ve yarı ve bitmiş mamullerin depolanması D)Hepsi

22) Lojistik faaliyet alanları aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lojistik maliyet planlaması B) Dağıtım C) Stok yönetimi D) Hepsi.

23) Lojistik hizmet satın alma süreci aşağıdakilerden hangisidir?
A) Öncesi dönem B) Gerçekleştirilme dönemi C) Sonrası dönem olarak D) Hepsi.

24) Lojistikte firma seçimi yaparken aşağıdaki hangi kriterlere dikkat edilir?
A) Taşımacılık ve lojistik alanındaki tecrübesine B) Finanssal açıdan istikrarsız oluşuna C) Sunulan lojistik hizmetlerin kapsamı, çeşitliliği ve niteliğine D) Sahip olunan acente veya ofislere

25) Aşağıdakilerden hangisi iade siparişlerde firmanın yaptığı işlem değildir?
A) Araç Şoföründen irsaliyesi alınmaz. B) Yanlış ürün gönderileri tespit edildiği takdirde depoya iade yapılır. C)Firma deposuna gelen iade ürünler sayılır ve depo kabul sahasına alınır. D)Ayıplı ürünlerin iade nedenleri tutanakla belirlenir.

26) Aşağıdakilerden hangisi kargo firmalarının verdiği hizmetlerden değildir?
A) Kırılma, hasar görme ihtimali olan bir gönderi ise bu konuda taahhütname alınmaktadır. B) Paketlemede evrak ve dosyaları güvenli taşınabilmesi için firmalar dosya poşeti vermektedirler. C) Taşınan her türlü kargo, kayıp ve hasar olması durumunda Kargo firmaları güvence vermemektedirler. D) Paket, koli, sepet, çuval gibi gönderilerin hasarsız taşınabilmesi için teslim aldığımız kargo özenle kontrol edilmektedir

Aşağıdaki soruları doğru veya yanlış olarak işaretleyiniz.

27. (D) Lojistik merkezcil, yerel yönetim ile global işletme ve yönetim stratejisi benimsenmesini sağlar.

28. (Y) Lojistikle ham maddelerin temini veya bitirilen ürünlerin dünyada herhangi bir yere gönderimi sağlanamaz.

29. (Y) Üretim planlaması kapasite yönetimi, yerleşim düzeni, imalat programı, kaynak planlama, süreç içerisindeki işin denetim ve desteklenmesi gibi konularla yakından ilgilenmemektedir.

30. (D) Uluslararası lojistik, genel tanımıyla uluslararası bir kuruluş aracılığı ile eşya akışının bir ülkeden diğerlerine yönlenmesini sağlayan sistemlerin planlanması ve yönetimidir.

31. (Y) Uluslararası lojistik ulusal (yerel) lojistikten daha maliyetli ve zor değildir.

32 (D) Maliyet, işletmelerin mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya çıkan ve para ile ölçülebilen giderlerin toplamıdır.

33 (Y) Rekabet; genel anlamda üretilen mal ve hizmetler serbest ekonomi sayesinde birbirleri ile rekabet ederek istenilen pazarda alınıp satılabildiği, kazanç mücadelesidir.

34 (D) Bir mal veya hizmeti satın almak istediğimizde bu mal veya hizmeti temin edebileceğimiz firmalara yazdığımız mektuplara sipariş mektubu adı verilir.

35 (D) Fatura, ticari amaçla satılan mal veya hizmetlerin karşılığında alıcının borçlandığı tutarı ve satıcı tarafından düzenlenerek alıcıya verilen ticari belgedir.

36 (Y) Bono, alacaklı tarafından borçlu için düzenlenen ve vadesinde ödenecek paranın üçüncü bir kişiye ödenmesini bildiren bir senettir.

37 (Y) Sipariş pusulasında bulunması gerekli hususlarda alınan siparişin cinsi, adedi, ölçüsü, nitelikleri, teslim yeri ve Şartlarının bulunmasına gerek yoktur.

38 (Y) Stokta doğru parçayı doğru miktarda ve doğru zamanda sipariş verilmesine gerek yoktur.

39 (Y) Stok kontrolünün en doğru Şekilde yapılabilmesi için düzenli ve güncel stok bilgileri gerekmemektedir.

40 (D) Stok durumu kayıtları, her parça için planlama süresi boyunca tam bir malzeme planını ve planlanan stok durumunu göstermelidir.

41 (D) Lojistik Firmalar kapıdan kapıya teslim (door to door) çalışma anlayışı ile alıcılardan satıcılara kadar ulaşmayı hedefleyerek, uluslararası taşıma(kara, hava, deniz, demir, kombine), gümrükleme, depolama, sigorta, yurtiçi nakliye, danışmanlık ve tercüme alanında uzman personel ile hizmet vermektedir.

42 (Y) Sipariş bildiri formu pazarlama ve satış departmanı (bölümü) tarafından düzenlenerek lojistik departmanına iletilmez.

43 (D) Sevkıyat yönetiminin temel amacı alınan ham madde, yarı mamul, hazır parça ve tamamlanmış ürün ve eşyaların ülke içinde veya ihraç edilen pazarlarda istenilen adrese zamanında, ekonomik hızlı ve güvenli olarak sevk edilmesidir.

44 (Y) Sevkıyat planlamasında sevk talimatındaki bilgilere dayanarak dağıtım adreslerini ve taşınacak ürün tonajına(miktar, ağırlı, hacim)bağlı olarak gerekli planlamaları yapılmaz.

45 (D) Sevkıyat planlama ile dağıtım faaliyetinin gerçekleşeceği süre ve taşımacılığın yapılacağı araç türü(kamyon, tanker vb.) belirlenir.

46 (D) Lojistik; mal ve hizmet tedarikine yönelik planlama, organizasyon, nakliye ve yönetim faaliyetlerinin bütünüdür.

47 (Y) Ürün ve hizmetlerin istenilen yere rakiplerden önce ve en ekonomik Şekilde ulaştırılması lojistik faaliyetlerin asıl amacı değildir.

48 (D) Lojistik yönetimi çalışanlardan en üst düzey yönetime kadar, ürün ya da hizmetin belirli yerde, belirli zamanda ve istenilen kalitede üretilmesini garanti altına almaktır.

49 (D) Depolama stokların saklanması ve korunması için yeterli büyüklük ve nitelikte yerin sağlanması lojistik ve stok kontrolünde önde gelen Şarttır.

50 (Y) Depoya girişi sağlanan ürünler sayılarak ve kontrol edilerek teslim alınmalıdır.Bunun sağlanabilmesi için “antrepo giriş- çıkış defteri “ gerekmemektedir.

51 (Y) Antrepo giriş-çıkış defteri depoya giren ve çıkan eşyanın izlenmesi için kullanılmaz.

52 (D) Ambalaj nakliye sırasında oluşabilecek zararlara karşı koruyucu, aynı zamanda dağıtım sırasında ürünlerin mükemmel olmasını sağlayacak Şekilde tasarlanmalıdır.

53 (D) Barkodlar, dağıtım ve pazarlama sırasında lojistik amaçlar için olduğu kadar işyeri ve fabrikadaki malzemenin dokümantasyonu iç yönetimi için de kullanılır.

54 (Y) Ürünlerin en doğru Şekilde korunması ve saklanması temiz ve düzenli bir depo ortamını gerektirmez.

55 (D) Dağıtım deposu eşyaların muhafaza edildiği ve müşteri siparişlerine göre hızlı, sık ve kapsar sevkıyatlara elverişli büyük hacimli depolardır.

56 (Y) Depo iş süreçlerinde otomatik tayin yöntemleri’ne başvurulmaz.

57 (D) Barkodları problemsiz okumak için barkodun özellikleri, basılan barkodun kalitesi ve kullanılan temel malzemenin kalitesi ve tipi (kâğıt, karton, metal ve plastik), önemli faktörlerdir.

58 (Y) Ambalajlamanın gerektiği gibi ve verimli bir Şekilde yapılabilmesi için uygun bir ambalajlama alanı belirlenmesine gerek yoktur.

59 (D) Palet malların bir arada tek bir birim olarak taşınmasını sağlar.

60 (D) Havalandırma, kapalı bir yerin havasını değiştirmek amacıyla dışardan temiz hava verme veya hava akımını oluşturma işlemidir.

61 (D) Bir deponun, depo işlemlerinde kullanılan araç-gereçlerin , depoya ait elektronik cihazların verimli çalışabilmesi için düzenli olarak yapılan bakım onarım işlemlerine ihtiyacı vardır.

62. SQL server kurulum tipi ekranında kullanıcı sayısı kaç olarak ayarlanmalıdır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

63. Eta programı kurulum sırasında kurulum tipi ekranında hangi kurulum tipi ve demo tipi seçilmelidir?
A) Kurulum Tipi: Demo, Demo Tipi: Demo-Tek Kullanıcılı B) Kurulum Tipi: Demo, Demo Tipi: Demo-Çok Kullanıcılı C) Kurulum Tipi: Demo, Demo Tipi: Eğitim Seti-Tek Kullanıcılı D) Kurulum Tipi: Demo, Demo Tipi: Eğitim Seti-Çok Kullanıcılı

64. ETASQLSYS (Sistem Yöneticisi) – Ortak Tanımlar – Vergi Tanımları – Stok KDV Kısım Tanımları menüsünde neyin ayarı yapılır?
A) şirket rakam formatı B) KDV oranları C) Kullanıcı adı D) şirket tanımı

65. Malların fiyatında iki basamak kuruş hanesi olmasını istiyoruz. Bunun için aşağıdaki hangi ayar yapılmalıdır?
A) Fiyat-Hane Sayısı 2 B) Miktar – En az kesir sayısı 2 C) Miktar hane Sayısı 2 D) Fiyat – En az kesir sayısı 2 

66. Aşağıdaki muavin hesaplardan hangisi ilk önce açılmalıdır?
A) 153 01 B) 153 01 01 C) 153 01 001 D) 153 01 01 01

67. Muhasebe programında eski hesap menüsündeyken F6‟ ya basılırsa ne gibi işlem gerçekleşir?
A) Ekrandaki bilgi kaydedilir. B) Kayıtlı stok kartlarının listesi alınır. C) Hesap planı listesi alınır. D) Cari kart listesi alınır.

68. Ana birim kutu (1 kutuda 20 adet ürün var) olan bir ürünün 2.birimi adet ise stokların birim tanımları yapılırken çarpan ve bölen kısımlarından hangisine kaç yazılmalıdır?
A) Bölen – 1 B) Çarpan -1 C) Çarpan-20 D) Bölen-20

69. Stok kartı tanımlanırken Bağlantılar sekmesinde nelerin tanımlamaları yapılır?
A) İlgili stoğun diğer stokla bağlantı kodları B) İlgili stoğun muhasebe bağlantı kodları C) İlgili stoğun barkod bağlantı kodları D) İlgili stoğun cari hesap bağlantı kodları

70. Daha önceden kaydedilmiş bir stok kartı üzerinde işlem yapmak için hangi menüye gidilir?
A) Stok-Stok kartı-Eski kart B) Muhasebe –Stok kartı-Eski kart C) Stok-Stok kartı-Yeni kart D) Cari-Cari kart-Eski kart

71. Eski bir stok kartı aranırken adı M ile başlayan malların aranış Şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Stok kodu hanesine M* yazılır. Arama butonuna basılır. B) Stok Cinsi hanesine M* yazılır. Arama butonuna basılır. C) Stok kodu hanesine *M yazılır. Arama butonuna basılır. D) Stok cinsi hanesine *M yazılır. Arama butonuna basılır.

72. İrsaliye düzenlenirken Cari Kod ya da Unvan bölümüne hangi bilgi girilir?
A) Ürünlerin stok kodları B) Ürünlerin barkodları C) Ürünlerin muhasebe kodları D) Alıcı ya da satıcı kodları

73. Yeni irsaliye girişi sırasında aşağıdaki menüde neler girilir?
A) Müşteri – satıcı bilgileri B) Stok kartı olan ürün bilgisi C) İrsaliye nosu D) İrsaliyeyi düzenleyene ait bilgi

74. Yeni fatura düzenlenirken cari hesap kodu bulunmayan bir müşterinin cari hesap kodu bu menüdeyken nasıl tanımlanır?
A) Cari kod bölümüne cari hesap kodu yazılıp enter'a basılır. Gelen uyarıya evet denilerek açılır B) Cari Kodunda F6‟ya basılır, açılan ekrandan ekleme yapılır. C) Cari kod bölümü boş bırakılarak geçilir. D) F6 cari kod tanımla butonuna basılır, açılan pencereden tanımlanır.

75. Bir irsaliye düzenlenirken aşağıdaki genel indirimler bölümünde, oran kısmına 20 yazılır ise ne gibi işlem gerçekleşir?
A) %10 KDV hesaplar B) İrsaliyedeki ürünlerden sadece bir tanesine %10 indirim uygular. C) İrsaliyeye 10 TL indirim uygular D) İrsaliyedeki ürünlerin tamamına %10 indirim uygular

76. Kayıtlı bir irsaliye aranırken eski irsaliye menüsünde F7 irsaliye listesi butonuna basılır ise nelerin listesi alınır?
A) Kayıtlı malların listesi alınır. B) Kayıtlı irsaliyelerin listesi alınır. C) Kayıtlı müşterilerin listesi alınır. D) Kayıtlı faturaların listesi alınır.

77. Kayıtlı bir irsaliyenin faturası nasıl düzenlenir?
A) Eski irsaliye ekrana getirilip F5 tuşuna basılır. Bilgiler doldurulup kayıt edilir. B) Eski irsaliye ekrana getirilip F1 butonuna basılır. Bilgiler doldurulup kayıt edilir. C) Eski irsaliyeden fatura düzenlenmez. D) Yeni irsaliye düzenlenir.

78. Fatura düzenlenirken girilen stok satırlarından birini iptal etmek için hangi tuşlara basılmalıdır?
A) CTRL + C B) CTRL + V C) CTRL + Del D) CTRL + Ins

79. Depoya (İşletmeye) giren ve çıkan ürünlerin ayrıntılı olarak listelerinin alındığı ekran aşağıdakilerden hangisidir?
A) Stok - Raporlar - Bakiye listesi – Bakiye Listesi. B) Stok - Raporlar - Bakiye listesi – Bulundurma listesi C) Stok - Raporlar - Hareket Raporları – Bakiye Listesi. D) Stok - Raporlar - Hareket Listesi – Ekstre. 

80. Raporlar alınırken 1.değerdeki stok koduna M01 yazılıp 2. değerdeki stok kodu boş bırakılır ise listeleme nasıl gerçekleşir?
A) Sadece M01 kodlu mal hareketi listelenir B) Stok kodu M01 olan maldan başlanır sonraki malların tamamın hareketi listelenir C) Baştan, stok kodu M01 olan mala kadar tüm mallar listelenir D) M01 kodlu müşterinin hareket listesi alınır.

81. Demo program ne demektir?
A) Muhasebe programlarının genel adı B) Kullanımı kısıtlı olan program

82. Eta‟da yeni bir Şirket açmak için hangi menüye girilmelidir?
A) Stok – Stok Kartı – Yeni Kart B) Sistem Yönetimi – Ortak Tanımlar – şirket Açma C) Sistem Yönetimi – şirket İşlemleri – şirket Açma D) EtaSQL – şirket işlemleri – şirket Tanımlama

83. İş yerinin birden fazla deposu varsa bu depolar nereden tanımlanmalıdır?
A) Stok II – Depo Kart Tanımları – Yeni Depo Kartı B) Stok – Stok Kartı – Yeni Kart C) Stok – Depo Kart Tanımları – Yeni Depo Kartı D) Stok II – Stok Kartı – Yeni Depo Kartı

84. Muavin hesaplar niçin açılır?
A) Zorunlu olduğu için B) Muavin hesap olmadan stok kartı açılamadığı için C) Daha ayrıntılı bilgi takibi için 

85. Aşağıdakilerden hangisi muavin hesaptır?
A) 100 01 B) 100 001 C) 153 01 001 D) Hepsi

86. Koli ile çikolata alınmaktadır. Bir kolide 120 adet çikolata bulunmaktadır. Bu ürünün ana birimi adet olacaktır. 2. birimi ise koli. Birim tanımlarında koli‟de çarpan bölümüne 120 yazılmıştır. Ürün satışı sırasında miktar sütununa 480 yazılması halinde miktar iki sütununda aşağıdakilerden hangisi otomatik olarak gelecektir?
A) 480 B) 4 C) 120 D) 240

87. Stok kartı tanımlanırken yan tarafta bulunan bölüme nelerin seçimi yapılır?

A) Açılan stokta kullanılacak birim türleri B) Açılan ürünün adet ve koli-2 fiyatları C) Açılan stok kartının kaç adet olduğu D) Açılan stokta kaç adet mal olduğu

88. Eta‟da, ürünlerin stoklara girişi hangi yollarla yapılmaktadır.
A) İrsaliye düzenlenerek B) Fatura düzenlenerek C) Stok hareket fişi düzenlenerek D) Hepsi

89. Nebim Winner programının bilgisayara kurulması sırasında aşağıdaki işlem sırasından hangisi takip edilmelidir?
A)SQL Server msde 2000 kurulumu- NebimRuntime10 kurulumu- Winner kurulumuRegedit Ayarının Yapılması B) NebimRuntime10 kurulumu - SQL Server msde 2000 kurulumu - Winner kurulumu- Regedit Ayarının Yapılması C) SQL Server msde 2000 kurulumu- Regedit Ayarının Yapılması - NebimRuntime10 kurulumu- Winner kurulumu D) SQL Server msde 2000 kurulumu- Winner kurulumu - NebimRuntime10 kurulumu- Regedit Ayarının Yapılması

90. Nebim Winner’da yeni bir Şirket oluşturmak için hangi menüye girilmelidir?
A) Winner  B) Nebim Runtime C) Weri Tabanı Yönetimi D) NebimRegedit

91. Stoklarda kullanılacak birimler hangi menüde tanımlanır?
A) Stok Yönetimi-Stok-Hareketler B) Stok Yönetimi- Stok - Stok kartları C) Muhasebe-Cari Hesap- Ayarlar D) Stok Yönetimi-Stok -Ayarlar

92. Stoklarda kullanılacak KDV oranları hangi menüde hazırlanır?
A) Stok Yönetimi-Stok-Raporlar B) Stok Yönetimi-Stok – Ayarlar C) Muhasebe-Cari Hesap- Ayarlar  D) Stok Yönetimi-Stok -Sayım

93. Mağazada bulunan ürünlerin beden tipleri ( M, L, X, XL) nerede tanımlanır?
A) Stok Yönetimi-Stok-Ayarlar B) Muhasebe-Cari Hesap – Ayarlar C) Stok Yönetimi-Fatura - Ayarlar D) Stok Yönetimi-Stok -Envanter

94. Mağazada çalışan kasiyer ve kasiyer kodu nerede tanımlanır?
A) Stok Yönetimi-Stok-Ayarlar B) Muhasebe-Cari Hesap – Ayarlar C) Stok Yönetimi-Fatura- Ayarlar D) Mağazacılık-Per.Satış-Ayarlar

95. Raporları başlatmak için hangi simgeye basılır?
 Cevap C şıkkı

96. Yeni bir stok kartı açabilmek için hangi menüye girilmelidir?
A) Stok-Ayarlar B) Cari hesap-ayarlar C) Stok-ayarlar-stok kartı aç, değiştir, sil D) Stok kartları-Stok kartı aç, değiştir, sil 

97. Stokların fiyatları nereden girilir?
A) Stok-stok kartları B) Stok-ayarlar C) Stok-hareketler D) Stok-barkod gir

98. İşletmenin mal aldığı firmalar hangi menüde tanımlanır?
A) Cari hesap-ayarlar B) Cari hesap-raporlar C) Muhasebe-cari hesap-cari hesap kartları D) Stok- cari hesap-cari hesap kartları

99. Alınan mallar hangi menüden girilir?
A) Stok yönetimi-fatura-satış B) Stok yönetimi-fatura-alış C) Muhasebe-fatura-alış D) Cari hesap-fatur-alış

100. Aranan stokları bulmak için hangi simge kullanılır?
A) % B) $ C) ? D) &

101. Alış faturası düzenlenirken renk/beden ve kavala matrisi açılarak giriş yapılabilen fatura menüsü hangisidir?
A) Alış faturası düzenle B) Stok kartı aç, değiştir, sil C) Satış faturası düzenle R/B/K D) Alış faturası düzenle R/B/K 

 102. Daha önceden kayıt edilmiş bir stok kartı üzerinde işlem yapmak için hangi menüye gidilir?
A) Stok-stok kartı-eski kart B) Cari –stok kartı-eski kart C) Stok-stok kartları-stok kartı aç,değiştir, sil D) Stok-stok kartları-stok kartı gözlem

103. Eski bir stok kartı aranırken adı E ile başlayan malların aranış Şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A. “Stok kartı aç, değiştir, sil” menüsünde “Stok kodu” hanesine E yazılır, “Göster” simgesine basılır. B. “Stok kartı aç, değiştir, sil” menüsünde üç noktaya tıklanır. Açılan ekranda “ile başlayan” satırına E yazılır ve “Göster” simgesine tıklanır. C. “Stok kartları-koli tanımlama” E yaz. “Göster” simgesine bas D. Programda bu Şekilde arama yapılamaz

104. Bir firmadan alınan birden fazla irsaliye için bir fatura düzenlemek için hangi menü seçilmelidir? A. Fatura-satış-satış irsaliyesi faturala (çok irsaliye) B. Fatura-alış-alış irsaliyesi faturala (çok irsaliye) C. Fatura-satış-satış irsaliyesi faturala (çok irsaliye) D. Fatura-satış-satış irsaliyesi faturala (tek irsaliye)

105. Açılan stok kartlarının barkodları nereden girilir?
A) Stok-stok kartı-eski kart B) Cari –cari kart-eski kart C) Stok-stok kartları-barkod, değiştir, sil D) Cari-cari kart-barkod, değiştir, sil

106. Kayıtlı stokların son durumları ile ilgili raporlar hangi menüden alınır?
A) Stok-raporlar-stok durumu B) Stok-maliyetlendirme-stok durumu C) Cari-raporlar-stok durumu D) Stok-ekstre-stok durumu

107. Firmanın mağazalarına göre stok durumu alınacak ise hangi menü kullanılmalıdır?
A. Stok-alış/satış raporlar B. Stok-maliyetlendirme C. Stok-ekstre-stok durumu (depo dağılımlı) D. Stok-raporlar-stok durumu (depo dağılımlı) 

108. Elimizde bulunan stokların isim, adet, renk, beden ve kavala bilgilerini veren bir raporlama çeşidi hangisidir?
A) Stok-ekstre-stok durumu B) Stok-raporlar-envanter R/B/K C) Stok-alış/satış raporlar D) Stok-raporlar-stok durumu

109. Firmanın yaptığı satışları kullanıcının filtrelemelerde verdiği sınırlamalar ve seçenekler doğrultusunda listeleyen rapor hangisidir?
A. Stok-ekstre-stok durumu B. Stok-raporlar-satışlar C. Alış/satış rap.- satışlar D. Stok-raporlar-stok durumu

110. Belirtilen filtreleme aralıklarında satılan stokların satış miktarlarını en çok satılandan en az satılana doğru sıralı listesi hangi menüden alınır?
A. Stok-ekstre-stok durumu B. Stok-raporlar-satışlar C. Stok-alış/satış rap.- satışlar D. Stok-alış/satış rap.- en çok/en az satanlar 

111. İstenilen firma ya da firmalar bazında filtrelemelerde belirlenen sınırlamalar ve detay seçenekleri doğrultusunda alış, satış ve iadelerin listesini veren rapor hangisidir?
A. Stok-alış/satış rap.- firma bazında alış ve satış B. Stok-ekstre-stok durumu C. Stok-raporlar-satışlar D. Alış/satış rap.- satışlar

112. Sayım yapıldığı tarihte elde bulunan mevcut malların girildiği menü hangisidir?
A. Stok-sayım-satışlar B. Stok-Sayım-fiili env.sayım gir,değ. C. Stok-Alış/satış rap.-fiili sayım gir, değ. D. Stok-envanter-fiili env.sayım gir, değ.

113. Demo program ne demektir?
A) Muhasebe programlarının genel adı B) Kullanımı kısıtlı olan program

114. Nebim Winner’da yeni bir Şirket açmak için hangi menüye girilmelidir?
A. Stok – Stok Kartı – Yeni Kart B. Sistem Yönetimi – Ortak Tanımlar – şirket Açma C. Veri Tabanı Yönetimi – SQL Server Ayarları – Yeni NEBIM Veritabanı Aç D. NebimWinner – şirket işlemleri – şirket Tanımlama

115. Firmamızdaki malların markalarının tanımlandığı menü hangisidir?
A. Stok–Ayarlar- Stok Kartları Sınıf Kodu Aç, değiştir, sil B. Stok–Ayarlar- Stok parametreleri değiştir C. Stok–Ayarlar- Beden tipi Aç, değiştir, sil D. Stok–Ayarlar- Renk Kodu Aç, değiştir, sil

116. Firmanın mağazaları nerede tanımlanır?
A. Cari-Ayarlar-Depo / Mağaza Kodu Aç, Değiştir, Sil B. Fatura-Ayarlar-Depo / Mağaza Kodu Aç, Değiştir, Sil C. Stok-Kart işlemleri-Depo / Mağaza Kodu Aç, Değiştir, Sil D. Stok-Ayarlar-Depo / Mağaza Kodu Aç, Değiştir, Sil 

117. Firmada çalışan kasiyerlerin tanımlandığı menü hangisidir?
A. Stok-Perakende satış-Ayarlar-Kasiyer Kodu Aç, Değiştir, Sil B. Fatura-Ayarlar-Kasiyer Kodu Aç, Değiştir, Sil C. Mağazacılık-Perakende satış-Ayarlar-Kasiyer Kodu Aç, Değiştir, Sil D. Stok-Ayarlar-Kasiyer Kodu Aç, Değiştir, Sil

118. Yeni mal için stok kartı nerede tanımlanır?
A. Cari-Cari kartları-Stok kartı aç, değiştir, sil B. Stok-Stok kartları-Stok kartı aç, değiştir, sil C. Stok-Cari kartları-Stok kartı aç, değiştir, sil D. Fatura-Stok kartları-Stok kartı aç, değiştir, sil

119. Toptan satış faturası hangi menüden girilir?
A. Stok yönetimi-Fatura/irsaliye-Satış-Satış faturası düzenle B. Mağazacılık-Fatura/irsaliye-Satış-Satış faturası düzenle C. Stok yönetimi-Stok-Satış-Satış faturası düzenle D. Stok yönetimi-cari hesap-Satış-Satış faturası düzenle

120. Daha önce düzenlenmiş bir satış irsaliyenin faturası nerede düzenlenir?
A. Cari- Fatura/irsaliye-Satış-Satış irsaliyesi faturala B. Muhasebe- Fatura/irsaliye-Satış-Satış irsaliyesi faturala C. Stok yönetimi- Fatura/irsaliye-Alış-Alış irsaliyesi faturala D. Stok yönetimi- Fatura/irsaliye-Satış-Satış irsaliyesi faturala 

121. Mağazada bulunan stokların renk, beden ve kavala olarak durumunu veren menü hangisidir?
A. Stok yönetimi-Fatura/İrsaliye-Raporlar-Stok Durumu R/B/K B. Muhasebe-Stok-Raporlar-Stok Durumu R/B/K C. Stok yönetimi-Stok-Raporlar-Stok Durumu R/B/K D. Mağazacılık-Stok-Raporlar-Stok Durumu R/B/K

122. Belli bir tarihte belli malların satışları ile ilgili rapor hangi menüde alınır?
A. Stok yönetimi-Fatura/İrsaliye-Raporlar-Satışlar B. Stok Yönetimi-Stok-Alış/Satış raporları-Satışlar C. Stok yönetimi-Stok-Raporlar-Satışlar D. Mağazacılık-Stok-Raporlar-Satışlar

123. Üretilen ürünlerin parti numarasının verildiği etiket aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lot etiketi B) Depo raf etiketi C) Alt stok etiketi D) Stok etiketi

124. Herhangi bir ürünün özelliğine göre (Örneğin ceketin beden numaralarına göre ayrılması) verilen kod aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lot etiketi B) Depo raf etiketi C) Alt stok etiketi D) Stok etiketi

125. EAN-UCC sisteminin Türkiye'deki tek temsilcisi ve uygulayıcısı kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A) TBMM B) TOBB-MMNM C) TCDD D) TBMM-THY

126. Barkodda bulunan numaralardan hangisi ürün numarasıdır? (Firmanın ürün sayısı 700 adettir.)

A) 869 B) 123456 C) 890 D) 789

127. Ağırlıklı ürün paketi hangi barkod alfabesi ile simgelenir?
A) EAN-8 B) POSTNET C) EAN-13 D) EAN-128

128. EAN-8 numaraları, ürün paketinin üzerinde EAN–13 numarası ve EAN/UCC–13 barkodunun basılması için yeterli yer olmadığı durumlarda EAN numaralama Organizasyonu tarafından verilir.
A) Doğru B) Yanlış

129. Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması zorunlu değildir..
A) Doğru B) Yanlış

130. Aşağıda verilenlerden hangisi gıda maddelerinin etiketlerinde bulundurulması zorunlu bilgilerden değildir?
A) Gıda maddesinin adı B) İçindekiler C) Net miktarı D) Depoya giriş tarihi 

131. Gıda ambalaj materyali olarak üretilmemiş basılı ve yazılı kâğıtlar, yeniden işlenmiş kâğıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılamaz.
A) Doğru B) Yanlış

132. Genellikle kitap ve Cd‟lerde kağıt alarmlar, konfeksiyon ürünlerinde ise metal alarmlar kullanılmaktadır.
A) Yanlış B) Doğru

133. Derin dondurulmuş ürünler ………….. °C dan daha düşük sıcaklıkta olmalıdır.
A) -18 B) -30 C) 10 D) -20

134. Farklı çeşit, irilik ve olgunlukta bulunan sebze ve meyvelerin bir arada depolanması ne gibi olumsuz etkiler meydana getirir?
A) Depoda fazla yer işgal eder. . B) Hiçbir sakıncası yoktur. C) Solunumu hızlandırıp ürünün depo ömrünü azaltır D) Ambalajlama işlemi zor yapılır.

135. Sebze ve meyve depolanmasında bozulmaların kontrolü için sıcaklık nasıl olmalıdır?
A) 10 dereceye kadar olan sıcaklıklar B) Donma noktasının 1°C - 2°C üzerindeki sıcaklıklar C) 10 °C ye kadar olan sıcaklıklar D) -18 °C ye kadar olan sıcaklıklar

136. Meyve türlerinin uygun nem oranı % kaçtır?
A) %70–95 arası B) %65–80 arası C) %80–82 arası D) %87–95 arası

137. Ecza depolarından, ilgili mevzuat ile ilâç bulundurmaya ve satmaya yetkili kılınan yerler ve kişiler dışındakilere sevkiyat yapılamaz.
A) Doğru B) Yanlış

138. Gereksinimi olan gıda maddeleri ile sağlık ürünlerinin, üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soğuk muhafaza, soğuk taşıma ve benzeri işlemlerinin tamamını …………………….. denir.
A) şoklama B) Dondurma C) Soğuk zincir D) Depolama

139. Portör muayenesi, ……… ayda bir yapılması zorunlu fiziki muayene olup, iş yeri hekimi olan işletmelerde çalışan personelin muayenesi işyeri hekimi tarafından, iş yeri hekimi olmayan işletmelerde çalışan personelin muayenesi belediye tabiplerince veya hükümet tabiplerince ücretsiz olarak yapılacaktır.
A) 1 ay B) 3 ay C) 5 ay D) 12 ay

140. Her yeni alış ve satış durumunda işletmede bulunan mal mevcutlarının ortalama birim maliyetinin hesaplanması hangi maliyet yönteminde kullanılmaktadır?
A) FIFO yöntemi B) MALİYET yöntemi C) Satılan malın maliyeti D) Hareketli ağırlıklı ortalama maliyet

1411. Önceden belirlenen bir süre içinde talebi olmamış stok, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mevsimlik stok B) Ölü stok C) Spekülatif stok D) Tampon stok

142. Firmalardan satın alınan malzemeler önceden belirlenmiş satın alma giriş kodlarıyla depolara girildikten sonra, fatura ve irsaliye bilgileri ile eşleştirilir. Bu eşleştirme işleminde ürünler ya tek tek sayılır ya da el terminali ile varsa barkotları okutulur.
A) Doğru B) Yanlış

143. Üretilen ürünlerin parti numarasının verildiği etiket aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alt stok etiketleri B) Depo raf etiketleri C) Stok etiketleri D) Lot etiketleri

144. Barkod kullanacak bir firmanın nereye başvurması gerekir?
A) TBMM B) TCDD C) TOBB-MMNM D) TRT

145. 869 2546 25 954 3 Şeklinde barkodu olan bir üründe firma numarası kaçtır?
A) 2546 B) 25 C) 954 D) 869

146. Kitaplarında ve süreli yayınlarında barkod uygulayacak firmaların MMNM üyesi olması gerekmez. ISBN ve ISSN………………………………………‟nden alınır
A) Türkiye Büyük Millet Meclisi B) Milli Mal Numaralama Merkezi C) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği D) T.C. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü 

147. Soğutucu ünitelere Freon 12, Freon 22 ve Amonyak gibi maddeler sıvı olarak verilmekte bunlar oda içindeki ortamın sıcaklığını alarak buhar haline geçerken odayı soğutmaktadır.
A) Yanlış B) Doğru

148. Gıda maddeleri depolama ve taşıma esnasında her türlü dış etkenden zarar görmeyecek, bozulmayacak Şekilde korunmalıdır.
A) Doğru B) Yanlış

149. Paketlenmiş ürünler için uygulanan bir dondurma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tünel tipi dondurma B) FIo-Freeze Dondurucular C) Plakalı Dondurucular D) Sıvı soğutucular ile direk temasla dondurma

150. El terminali; ürün kabulü, raf sayımı, depo sayımı, toplu sevkiyat (Toptan satışlar), rafta alım siparişi oluşturma, rafta fiyat kontrolü için kullanılabilir.
A) Doğru B) Yanlış

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Depo%20Ve%20Lojistik.pdf
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Stok%20Takibi-1.pdf
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Stok%20Takibi%20-2.pdf
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C3%9Cr%C3%BCn%20Depo%20Takibi.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder