18 Mart 2018 Pazar

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Kozmetik Dersi Kalfalık Çalışma Soruları (Temel Kozmetik)

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

Aşağıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız. 

1. Genel anlamda kozmetik ürün, cildin üst katmanlarına etki yaparak cildi ……(temizleyen, koruyan).., nemlendiren, ……(besleyen)….. ve ona hoş bir koku veren karışımlardır diye tanımlanabilir. 

2. Doğu dünyası yarattığı esanslar ile ……(parfüm).. sektörünün de öncüsü olmuştur. 

3. Kozmetikler, ……(kullanım).. yerlerine göre ……(temel etkinlik)……. alanlarına göre iki şekilde sınıflandırılır. 

4. Kullanılan bu kozmetik ürünlerin en önemli görevi derinin ……(fizyolojik)…. özelliklerini değiştirmeden ……(güzelleştirmek)….. ve korumaktır. 

5. Kozmetik karışımlarda görülebilecek değişmeler losyonlarda …(çökme)…., emülsiyonlarda bozulma, ……(bakteri)……. üremesi, kimyasal parçalanma, ……(viskozite)… değişmesi, renk ve koku değişmesi şeklinde olabilir. 

6. Kozmetik maddelerin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar, ……(irritasyon)…, alerjik temas dermatiti, ışığa duyarlılık, ……(temas ürtiker, pigmentasyon)…., saç ve tırnak değişiklikleri, olarak sıralanır. 

7. Kozmetik ham maddeler …(ana).. maddeler, …(yardımcı)…. maddeler ve ……(etken)…. maddeler olmak üzere üçe ayrılır.

8. Emülsiyonlar, birbiri ile karışmayan en az …(iki)… sıvının birbirleri içerisinde damlacıklar hâlinde dağıldığı …(heterojen)…. sistemlerdir. 

9. Emülsiyonlar …(iç)… ve …(dış)…. olmak üzere iki fazdan oluşur. 

10. Dış faz, ……(sürekli)…. faz olarak da tanımlanır ve iç fazı ……(damlacıklar)…. hâlinde taşır. 

11. Bir emülsiyon formülasyonunun gerçekleştirilebilmesi için en az üç bileşene yani yağlı faz, sulu faz ve …………(yüzey etkin maddeye)………. gereksinim vardır. 

12. Yağlı su (Y/S) emülsiyonların ana maddesi ……(su)…dur ve …(suyun)….. cilt ile teması …(yağdan)… daha fazladır. 

13. Su içinde yağ (S/Y ) emülsiyonları …(su)…. ile kolaylıkla karışmaz ve yalnızca …(su)… ile ciltten temizlenemez.

14. Ürünlerin herhangi bir biçimde zararlı olup olmadığı, fizyolojik bir etki yapıp yapmadığını belirleyen testlere ……(toksikolojik)…… test denir. 

15. Hazırlanan ürünün kullanılma ve depo edilme süresince istenilen özelliğini koruyup korumayacağının kontrolü ……(dayanıklılık)…… testi ile belirlenir. 

16. Ürünün istenilen amaca erişip erişmediğini, çoğunluğun isteklerine cevap verecek özellikte olup olmadığını, aynı tür ürünler arasındaki durumunu saptamak amacı ile ……(kullanışlılık)……. testi yapılır. 

17. Kullanışlılık testi ……(dört)…… grupta incelenir. 

18. Laboratuvar testleri ile ………(kozmetik ürünlere)… ait özellikler incelenebilir. 

19. Kalite kontrol testlerinin amacı preperatın ……(niteliğini).. korumak ve …………(istenilen özelliklere)…… sahip olduğunu belirlemektir. 

20. Yeni kozmetik ham maddelere …………(kozmetik kullanıma)……….. uygunluk testleri ve …………(toksikolojik)………. testler yapılmalıdır. 

21. Toksikolojik ve dermatolojik testler ………(kullanılan)……. maddeler ve……(bitmiş)….. preparat üzerinde yapılır. 

22. Kozmetik karışım formüle edilirken üretimden tüketime kadar geçecek süre içerisinde ………(bütün özelliklerinin)……….. koruması hedeflenmektedir. 

23. Bir kozmetik ürünün etki ve yapısında zaman içinde oluşabilecek değişmelerin ortaya konması ve o ürüne ait raf ömrünün belirlenmesi amacı ile ……(kararlılık)…… çalışmaları yapılır. 

24. Güvenirlik sadece ……(tüketici)….. açısından değil bu konuda mevcut olan ……(yasalara)… uymak açısından da önem taşır.

25. Kozmetik preparatın satışında ……(ambalaj)….. önemli bir yer tutmaktadır. 

26. Kozmetik preparatların ambalajlamasında kullanılan malzemelerin ……(koruma)…., ……(kullanışlılık)…… ve ……(zariflik)……. gibi özellikler taşıması gerekmektedir. 

27. Kozmetik preparatların ambalajlamasında …(cam, plastik, metal)……… ve selüloz yapısındaki materyaller kullanılır. 

28. Plastiklerin ambalaj materyali olarak kullanımları sırasında ……(geçirgenlik, sızma)…., sorpsiyon, ………(kimyasal reaksiyon)……. gibi olumsuzluklarda karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. 

29. Preparatların ambalajlanmasında ambalajın …(türü ve kullanılan materyal)……. dikkatle seçilmelidir.

30. Kozmetik maddelerin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar ……(irritasyon, pigmentasyon, ışığaduyarlılık, temas ürtiker)…., alerjik temas dermatiti, saç ve tırnak değişiklikleri, olarak sıralanır. 

31. Kozmetikler ……(uygulanış yerlerine, temel etki alanlarına)….. göre iki şekilde sınıflandırılır. 

32. Yağ ve suyun, emülsiyonda ayrışarak iki farklı tabaka oluşturmasını engellemek ve emülsiyonu kalıcı kılmak için ……(sabun, sabunsuz deterjanlar, setil alkol ve lanolin)…… gibi emülsiyon hâline dönüştüren çeşitli yüzey etkin maddeler kullanılır. 

33. Emülsiyonların içindeki damlacıkların çevresini sararak bunların sıvı içinde bir araya gelerek ayrı bir tabaka oluşturmalarını ……(yüzey etkin)…. maddeler engeller. 

34. Makyaj ürünleri yapımında ……(mineral)…. yağlar …(bitkisel)….. yağlara nazaran daha çok tercih edilir. 

35. Fizyolojik Testler …(klinik)… testler ve ……(toksit)….. testler olmak üzere iki grupta incelenir. 

36. Ambalajda dikkat edilecek özellikler ……(çatlama, balon teşkili, kapakların durumu, içe ve  dışa korozyon)……’ dur. 

37. Saydamlığı nedeni ile kozmetik emülsiyonlar, renkli sıvı preparatlar ve jeller için ……(cam)… iyi bir ambalaj maddesidir.

http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Temel%20Kozmetik.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder